Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέλος στα εταιρικά ομόλογα στην Ελλάδα - Τραπεζικά στελέχη διαβλέπουν αύξηση στα τραπεζικά δάνεια

Τέλος στα εταιρικά ομόλογα στην Ελλάδα - Τραπεζικά στελέχη διαβλέπουν αύξηση στα τραπεζικά δάνεια
Στερεύει η αγορά εταιρικών ομολόγων
Σχετικά Άρθρα

Στερεύει για τα καλά πλέον η αγορά εταιρικών ομολόγων, όχι μόνο από την αύξηση του κόστους δανεισμού την οποία προεξόφλησε χθες η ΕΚΤ, αλλά και από τις ίδιες τις τράπεζες – αναδόχους.
Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων της Eurobank, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών για τις επιδράσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γενικός διευθυντής finance κ. Xάρης Κοκολογιάννης εκτίμησε ότι αφενός θα αυξηθούν τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης, όπως συνέβη στην πανδημία και αφετέρου θα μειωθούν τα εταιρικά ομόλογα προς όφελος των τραπεζικών δανείων.
Πιθανότατα το επόμενο διάστημα, από τα υπόλοιπα business plan των τραπεζών που θα ανακοινωθούν να παγιωθεί η τάση της μείωσης των ομολογιακών εκδόσεων και η παράλληλη αύξηση των τραπεζικών δανείων, ιδιαίτερα τώρα λόγω της αβεβαιότητας της πολεμικής σύρραξης, αλλά και εξαιτίας της προσδοκίας για αύξηση επιτοκίων.

Η χρονιά ρεκόρ του 2021 με άντληση κεφαλαίων 1,4 δισ. ευρώ

Βεβαίως οι εκδόσεις των ομολογιακών είχαν ήδη «φρενάρει» από τις αρχές Φεβρουαρίου εξαιτίας της αύξησης του κόστους δανεισμού που αναμενόταν από τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.
Η περασμένη χρονιά αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά από την έναρξη της αγοράς το 2016 καθώς αντλήθηκαν κεφάλαια 1,4 δις. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η Motor Oil εξέδωσε ομόλογο 200 εκατ. ευρώ, η Prodea 300 εκατ. ευρώ, η Costamare 100 εκατ. ευρώ, η CPLP 150 εκατ. ευρώ, η Elval 250 εκατ. ευρώ, η Noval 120 εκατ. ευρώ και η Γεκ- Τέρνα 300 εκατ. ευρώ. Πολλά από τα ομολογιακά, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή τραπεζικών δανείων.
Μέσα στο 2022, ακολούθησε η ναυτιλαική Safe bulkers η οποία άντλησε 100 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,95% και υπερκάλυψη 1,65 φορές.
Στην συγκεκριμένη, όμως, έκδοση δεν συμμετείχαν όλες οι συστημικές τράπεζες καθώς τραπεζικά στελέχη επισήμαιναν ότι, δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν δίδοντας χαμηλότερο επιτόκιο απ ότι θα έδιναν με τραπεζικό δάνειο.
Αργότερα, στα μέσα Φεβρουαρίου όταν το κλίμα στις αγορές άλλαξε οι εκδόσεις «πάγωσαν» και τα οποία σχέδια μετατέθηκαν τουλάχιστον για το δεύτερο εξάμηνο.
Τελικώς, οι χθεσινές διευκρινήσεις της προέδρου της ΕΚΤ προσγείωσαν τούς πάντες στις αγορές, καθώς είπε οτι, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ακολουθήσουν το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ υπο το φόβο του υψηλού πληθωρισμού ενδέχεται να κινηθεί απροειδοποίητα με βάση τα οικονομικά στοιχεία που θα έχει στην διάθεση της.
Χαρακτηριστική, όμως, ήταν και η αντίδραση στα ελληνικά ομόλογα καθώς μετά τις ανακοινώσεις για πληθωρισμό πάνω από 7%, αλλά και τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, το 10ετές εμφάνιζε απόδοση 2,55% ενω αυξημένο ήταν και το 5ετες με απόδοση 1,355%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr


                      

                                 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης