Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βαριές καταγγελίες για «μαγειρείο» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αποφάσεις με πλασματικά στοιχεία

Βαριές καταγγελίες για «μαγειρείο» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αποφάσεις με πλασματικά στοιχεία
Τι αποκαλύπτει καταγγελία σοκ εταιρίας που φέρνει στο φως το BN
Σχετικά Άρθρα

Στο στόχαστρο καταγγελίας βρίσκεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού από εταιρεία που τα τελευταία δέκα χρόνια διεκδικεί το δίκιο της με κάθε νόμιμο μέσο αλλά στην πράξη η Ανεξάρτητη Αρχή λειτουργεί με τους δικούς της …κανόνες αφήνοντας επί της ουσίας, να επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού έναντι των αδύναμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι πολυεθνικών ομίλων.
Το θέμα ερευνήθηκε από το bankingnews (BN) έχοντας στα χέρια του όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις παραλείψεις και τα λάθη της Επιτροπής Ανταγωνισμού της τελευταίας δεκαετίας και της απόφασης που εξέδωσε.
Η εταιρεία επέλεξε να στείλει εξώδικο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού διότι η εναλλαγή των διοικήσεων, δεν μειώνουν την ένταση ευθύνης της Αρχής, όταν μάλιστα τα μεγαθήρια στύβουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πρακτικές που αντιβαίνουν στη νομοθεσία του ελεύθερου ανταγωνισμού που σκοπό έχουν την μονοπώληση των αγορών και αντίστοιχα των δημοσίων συμβάσεων π.χ. στον Τομέα Υγείας, τα Δημόσια Νοσοκομεία, για τα ιατρικά μηχανήματα της συντήρησης και των ανταλλακτικών.

Επί 12 χρόνια καταπατούσαν τους κανόνες του ανταγωνισμού

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την αγορά συντήρησης των ιατρικών μηχανημάτων όπου από κοινού ο πολυεθνικός οίκος και ο αποκλειστικός του διανομέας στην Ελλάδα διέπραξαν επί 12 χρόνια την πιο επαχθή, μαζί με τα καρτέλ , αντί- ανταγωνιστική πρακτική της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών, στεγανοποιώντας έτσι την ελληνική αγορά επι ζημία των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και της καταγγέλλουσας εταιρείας.
Το BN δημοσιοποιεί τον αριθμό πρωτοκόλλου με τον οποίο καταχωρήθηκε η εξώδικη διαμαρτυρία προς την Ανεξάρτητη Αρχή.
Είναι ο 3553 Γ με ημερομηνία επίδοσης 11 Αυγούστου 2021.
Η δικαστική σύγκρουση των δύο εταιρειών δεν αποτελεί ουσιαστικό αντικείμενο ενημέρωσης των αναγνωστών αλλά οι αναγνώστες πρέπει να γνωρίζουν την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όταν μάλιστα το κύμα ακριβείας σαρώνει την αγορά από τα τρόφιμα μέχρι την ενέργεια.
Ωστόσο έχει μεγάλη αξία να αναδείξουμε τη στάση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πως συμπεριφέρεται σε θέματα ανταγωνισμού όπως και τις σχετικές αποφάσεις που εκδίδει
Η ελληνική εταιρεία καταγγέλλει τις πρακτικές του πολυεθνικού ομίλου και του αποκλειστικού του διανομέα στην Ελλάδα.
Για να αντιμετωπίσει τις αντι – ανταγωνιστικές πρακτικές προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού λαμβάνοντας μερικώς θετική απόφαση σε βάρος του πολυεθνικού Οίκου και του αποκλειστικού του διανομέα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τους …λίγους

Από την πλευρά της η Επιτροπή Ανταγωνισμού με τις παρελθούσες διοικήσεις κάποιες βοήθησαν στην διαλεύκανση της υπόθεσης και άλλες όχι.
Σύμφωνα με την Εξώδικη Δήλωση της ενδιαφερόμενης εταιρείας που έχει στα χέρια της τη μερικώς θετική δικαστική απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα κατώτερα διότι οι παραβάτες παρουσίασαν πλασματικές πωλήσεις και πλασματικά μερίδια αγοράς (συγκρίνοντας τζίρους χονδρεμπορικής με τζίρους λιανικής) με την προσδοκία να τους επιβληθούν πιο χαμηλά πρόστιμα και να μην τους καταλογιστεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατείχαν.
Η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδέχθηκε τα στοιχεία που προσκόμισαν η πολυεθνική εταιρεία κι ω αποκλειστικός διανομέας χωρίς ς όμως αυτά να επιβεβαιώσουν, ενώ έβγαζαν μάτι ότι δεν στέκουν ( ο τζίρος του πολυεθνικού οίκου προς τον αποκλειστικό του διανομέα να είναι πενταπλάσιος από τις λιανικές πωλήσεις του συνεργάτη που πωλούσε τα προϊόντα του πολυεθνικού οίκου.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε ως δεδομένο τα πλασματικά στοιχεία των πωλήσεων και επέβαλλαν ποσοστιαίο πρόστιμο 1,5% σε τζίρο τουλάχιστον 5 φορές μικρότερο από τον πραγματικό, δύοντας ένα τελικό αποτέλεσμα ανώδυνο για τον παραβάτη αντί για πραγματική και παραδειγματική τιμωρία που να αποτρέπει την επανάληψη των φαινομένων
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκπλήρωσε τα καθήκοντα της με την επιβολή «αστείου» προστίμου αλλά η θυγατρική της προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο και πέτυχε την αναστολή καταβολής του προστίμου
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην έκθεση επίδοσης μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως «μαγειρείο» ενώ με το επιχείρημα ως απορρήτων στοιχείων, σύμφωνα με τη θιγόμενη εταιρεία κλείνει την υπόθεση χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και διευκρινίσεις προς την αιτούσα εταιρεία.
Η νυν διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σύμφωνα με τη θιγόμενη εταιρεία προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην κριθεί η απόφαση της, από το αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο , παρέχοντας στους παραβάτες έξοδο διαφυγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΎ

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης