Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Και τα ορφανά του ΣΥΡΙΖΑ στο καρτέλ των κατασκευών – Το πάρτι συνεχίζεται και η συγκινητική… ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Και τα ορφανά του ΣΥΡΙΖΑ στο καρτέλ των κατασκευών – Το πάρτι συνεχίζεται και η συγκινητική… ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Το δακτυλίδι του νέου καρτέλ φαίνεται να το φέρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί την Ελλάκτωρ , η οποία μόλις πριν από ένα χρόνο ήταν μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Νοτιονατολικής Ευρώπης ως δορυφόρο της
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζονται οι φιλικές ανταλλαγές δημοσίων έργων ώστε να μοιραστεί γρήγορα το διαθέσιμο πακέτο με τις ευλογίες του μεγάλου αρχηγού που κρατά το φιλέτο.
Η πρόσφατη και χαρακτηριστική περίπτωση εμφάνισης του νέου καρτέλ έγινε σε μια υπόθεση που οι μεγάλοι χάσανε!
Τι συγκινητική η αστοχία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έμεινε στον πάτο των εκπτώσεων.
Νικητής ένας νέος παίκτης από την αυλή του ΣΥΡΙΖΑ, η ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου που μέχρι τώρα έπαιρνε έργα από την κινέζικη Cosco καθώς και κάτι δουλειές που μοίραζε ο σύντροφος Σπίρτζης.
Αναδείχθηκε λοιπόν μειοδότης στον διαγωνισμό για το οδικό έργο Μπράλος – Άμφισσα συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ, δίνοντας έκπτωση 14%.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά πέντε εταιρείες:
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, Άβαξ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ.
Η ΑΒΑΞ προσέφερε έκπτωση 10,1%, η Μυτιλιναίος 6,05%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 5,5% και η Ελλάκτωρ λίγο μικρότερη.

Η αποτυχία της Ελλάκτωρ δεν προκαλεί εντύπωση, η είδηση όπως λέμε «άνθρωπος δάγκωσε σκυλί» θα ήταν να συμμετέχει στον διαγωνισμό και να τον κερδίσει.
Αλλά και από τα ποσοστά των άλλων που έχασαν, ενώ είναι εταιρείες που παίρνουν έργα αλλά και την άνετη επικράτηση του «νέου» φαίνεται ότι είχε αποφασιστεί να πάρει την δουλειά για να απαλλαγούν από αυτόν.
Οι καλοπροαίρετοι αναγνώστες θα αναρωτηθούν γιατί είναι κακό να αναδειχθεί ο νέος κολοσσός.
Δεν μας ενοχλεί, απλά αναζητούμε την ποιότητα.
Σπεύσαμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας και διαπιστώνουμε ότι δεν έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση την διαφάνεια.
Τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύει αφορούν το 2015.
Μετά ξέχασαν να αναρτήσουν λογιστικές καταστάσεις.
Αντίθετα έχουν εκτεταμένη αλλά μάλλον ανόητη, φιλολογία για «εταιρική διακυβέρνηση» η οποία κατά την εταιρεία αφορά κάτι ακατανόητο:

«Η διοικητική ομάδα της εταιρείας αποδεικνύει συνεχώς την ευστοχία των χειρισμών και της στρατηγικής που εφαρμόζει, γεγονός που πιστοποιείται και από τα σταθερά αναπτυξιακά βήματα που ακολουθεί η εταιρία.»
Παράλληλα βέβαια διαθέτει και κοινωνική Ευθύνη επειδή «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μέσα στην οποία δραστηριοποιείται και ως εκ τούτου διατηρεί στενούς δεσμούς με το κοινωνικό γίγνεσθαι».
Όλα αυτά θα ήταν ενδεχομένως διασκεδαστικά παρότι κοστίζουν στον φορολογούμενο.

Το εφιαλτικό τοπίο

Ωστόσο προαναγγέλλουν ένα εφιαλτικό τοπίο το οποίο περιγράφονταν στην έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις συμπεριφορές του καρτέλ στις κατασκευές:
«Οι στρατηγικές των αθέμιτων καρτελικών συμπράξεων στο πλαίσιο διαγωνισμών συχνά περιλαμβάνουν μηχανισμούς κατανομής και διανομής των επιπρόσθετων κερδών που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της υψηλότερης τελικής συμβατικής τιμής μεταξύ των συμμετεχόντων στη καρτελική σύμπραξη.
Για παράδειγμα, οι ανταγωνιστές που συμφωνούν μεταξύ τους να μην υποβάλουν προσφορά ή να υποβάλουν μια «απορριφθείσα προσφορά» (υπό τη λογική της υποβολής ασύμφορης προσφοράς που διαφαίνεται ότι θα απορριφθεί από την αναθέτουσα αρχή) ενδέχεται να λάβουν υπεργολαβίες ή συμβόλαια προμήθειας από τον ανάδοχου, προκειμένου εν τέλει να διαιρέσουν τα έσοδα από την παράνομα επιτευχθείσα υψηλότερη τιμή.»
Η έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καλύπτει και το επόμενο βήμα.

Την ανταμοιβή των μαϊμού προσφορών:


«Αντιστοίχως, οι μη ανάδοχοι, κατά τα ανωτέρω, ενδέχεται να λάβουν ως αντάλλαγμα, στο πλαίσιο της καρτελικής σύμπραξης, για την καταστολή της προσφοράς τους ή την υποβολή «προσφοράς κάλυψης», συμμετοχή στο εκάστοτε έργο ως μέλη κατασκευαστικής κοινοπραξίας
Οι στρατηγικές των αθέμιτων καρτελικών συμπράξεων στο πλαίσιο διαγωνισμών συχνά περιλαμβάνουν μηχανισμούς κατανομής και διανομής των επιπρόσθετων κερδών που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της υψηλότερης τελικής συμβατικής τιμής μεταξύ των συμμετεχόντων στη καρτελική σύμπραξη. Για παράδειγμα, οι ανταγωνιστές που συμφωνούν μεταξύ τους να μην υποβάλουν προσφορά ή να υποβάλουν μια «απορριφθείσα προσφορά»(υπό τη λογική της υποβολής ασύμφορης προσφοράς που διαφαίνεται ότι θα απορριφθεί από την αναθέτουσα αρχή) ενδέχεται να λάβουν υπεργολαβίες ή συμβόλαια προμήθειας από τον ανάδοχου, προκειμένου εν τέλει να διαιρέσουν τα έσοδα από την παράνομα επιτευχθείσα υψηλότερη τιμή.»
Το δακτυλίδι του νέου καρτέλ φαίνεται να το φέρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί την Ελλάκτωρ , η οποία μόλις πριν από ένα χρόνο ήταν μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Νοτιονατολικής Ευρώπης ως δορυφόρο της.
Ντροπή ίσως για όσους εμφανίζονται ως διοικούντες την Ελλάκτωρ.
Δυστυχώς στο τέλος θα εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή υπηρεσία Ανταγωνισμού που θα διαπιστώσει ότι καμία ευρωπαϊκή εταιρεία αν δεν ενταχθεί στο καρτέλ και υποταγεί στην ισχύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δεν μπορεί να πάρει έργο στην Ελλάδα.
Νέα δράματα από την επέμβαση των ξένων δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης