Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μαύρα σύννεφα στον Ελλάκτωρ – Από κυρίαρχος των δημοσίων έργων δορυφόρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Καταρρέει το ομόλογο

Μαύρα σύννεφα στον Ελλάκτωρ – Από κυρίαρχος των δημοσίων έργων δορυφόρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Καταρρέει το ομόλογο
Η ηγεσία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προφανώς καλλιεργούσε σχέσεις και με τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά τα στελέχη της Ελλάκτωρ δεν είχαν την απαιτούμενη ευελιξία και χάλασαν την ισορροπία από αστοχία ή στενοκεφαλιά.
Σχετικά Άρθρα

Η κακοκαιρία πέρασε αλλά η κατάσταση για την διοίκηση της Ελλάκτωρ εξελίσσεται ιδιαίτερα αρνητικά.
Η αλαζονική επιλογή της διοίκησης της εταιρείας να εκδώσει ανακοίνωση αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και συγκριμένους υπουργούς που σχεδόν απροκάλυπτα χαρακτηρίζονταν ψεύτες, έχει συνέπειες.

Πρώτη φορά ένας κατασκευαστικός όμιλος εμφανίζεται σε αντιπαράθεση με την όποια κυβέρνηση και γίνεται αντικείμενο πολιτικής διαμάχης με τον πρωθυπουργό να ερωτά τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στη Βουλή αν καλύπτει την εταιρεία αποφεύγοντας να της καταλογίσει ευθύνες.
Τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της Ελλάκτωρ είχε σοβαρά προβλήματα όπως η «αδυναμία» ανάληψης νέων έργων, η αύξηση των ζημιών, η στασιμότητα της τιμής της μετοχής αλλά και η κατάρρευση του ομολόγου στα χρηματιστήρια.

Να σημειωθεί ότι η απόδοση του ομολόγου του Ελλάκτωρ λήξης 15 Δεκεμβρίου του 2024 ύψους 670 εκατ έχει εκτιναχθεί στο 13% με την τιμή να καταρρέει στις 85,65 μονάδες βάσης. 
Αποτελείκ την χειρότερη επιδείνωση... παρ΄ ότι η εταιρία υλοποίησε και αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ.
Η συμπεριφορά του ομολόγου δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά....

Τώρα σε όλα αυτά προστίθεται και το πολιτικό ρίσκο αφού κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν παράδοξη την επίθεση που εξαπολύθηκε στην κυβέρνηση και μάλιστα στο «επιτελικό κράτος» που είναι ένα από κεντρικά στοιχεία της πολιτικής του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Ορισμένοι συνδέουν την εξέλιξη αυτή με το μέλος της διοίκησης Ελλάκτωρ Κ. Τούμπουρο οποίος συνδέεται με φιλία με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα και έχει έναν κομβικό ρόλο γιατί είναι ο μόνος με άμεση επαφή με το επιτελείο της Reggeborgh.
Βέβαια ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ότι κι άλλο επιφανές στέλεχος του Ομίλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Reds Γ. Κωνσταντινίδης, χωρίς να έχει καμία σχέση και αρμοδιότητα με το ζήτημα, έκανε επιθετικές αναρτήσεις εναντίον της κυβέρνησης στον λογαριασμό του στο Facebook!
Βέβαια ο υπερβάλλον ζήλος, να στραφεί εναντίον της κυβέρνησης προκάλεσε οργή και υποχρεώθηκε στην διαγραφή των αναρτήσεων.
Ωστόσο και το περιστατικό αυτό αποκαλύπτει την ατμόσφαιρα στα ενδότερα του Ομίλου Ελλάκτωρ που φαίνεται να έχει χειραγωγηθεί από κάποιους που επιχειρούν πολιτικά παιχνίδια χωρίς όμως την αναγκαία δεξιότητα.
Η ηγεσία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προφανώς καλλιεργούσε σχέσεις και με τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά τα στελέχη της Ελλάκτωρ δεν είχαν την απαιτούμενη ευελιξία και χάλασαν την ισορροπία από αστοχία ή στενοκεφαλιά.
Έτσι η εταιρεία που κάποτε κυριαρχούσε στον κατασκευαστικό κλάδο, τώρα έφθασε στην παρακμή και αμφισβητείται ακόμα και το δικαίωμά της να συμμετέχει στον διαγωνισμό για την ανάθεση της διαχείρισης της Αττικής οδού.
Σοβαροί παρατηρητές πάντως που προβληματίζονται με την κατάσταση, αποδίδουν την όλη εξέλιξη κυρίως στην έλλειψη ουσιαστικής ηγεσίας.
Οι περισσότεροι από όσους βρέθηκαν στην διοίκηση του ομίλου δεν διαθέτουν το απαιτούμενο βεληνεκές και πελαγοδρομούν ανάμεσα στην διαχείριση της καθημερινότητας και τις εντολές του ολλανδού.
Άλλωστε οι μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις λαμβάνονται από άλλους ενώ κάθε μέρα επιβεβαιώνεται ο ρόλος δορυφόρου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που αποδίδεται στην Ελλάκτωρ.

Υποσημείωση

Η Μεγάλη Ημέρα Πλησιάζει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης