Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα 9,6 ευρώ ή 1 δισεκ. κεφαλαιοποίηση; - Τι προβληματίζει τους επενδυτές;

Γιατί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα 9,6 ευρώ ή 1 δισεκ. κεφαλαιοποίηση; - Τι προβληματίζει τους επενδυτές;
Με τιμή προς λογιστική αξία 1,32 αλλά υψηλό P/E στο 24 η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί κάτω από τα 10 ευρώ

Ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο φαινόμενο λαμβάνει χώρα με επίκεντρο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ενώ ο όμιλος εμφανίζει ανεκτέλεστο κατασκευαστικών και όχι μόνο έργων 4,9 δισεκ. ενώ διαθέτει 755 εκατ κεφάλαια και σχεδόν 1 δισεκ. χρηματικά διαθέσιμα… η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει καθηλωμένη στα 9,60 ευρώ με συνολική κεφαλαιοποίηση 993 εκατ ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αξία σε σχέση με τα κεφάλαια διαμορφώνει σχέση τιμής προς λογιστική αξία 1,32 που θεωρείται εύλογα αποτιμημένη - υπό όρους - αν και με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2021 είναι ακριβή καθώς αποτιμάται 24 φορές τα κέρδη…
Αν και η απόφαση να αποεπενδύσει από το Τέξας μετά την ζημιά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έκλεισαν ένα ανοικτό – αρνητικό ζήτημα, θεωρητικά δεν υπάρχουν άλλοι σοβαροί κίνδυνοι για τον ισολογισμό.
Με 4 δισεκ. συνολικό ενεργητικό και 2,2 δισεκ. δανεισμό χωρίς να αφαιρούμε τα χρηματικά διαθέσιμα, οι μόνοι λόγοι που μπορεί να προκαλούν ανησυχία είναι το κόστος υλοποίησης των κατασκευαστικών έργων και τα περιθώρια κέρδους.
Ωστόσο ενώ αυτός ο κίνδυνος αφορά όλες τις κατασκευαστικές γεννώνται πολλά ερωτηματικά γιατί χρηματιστηριακά δεν έχει πείσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τι είναι αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να μπορέσει να συμμετάσχει σε πλήθος διαγωνισμών από τους οποίους πλειοδότησε στις περισσότερες περιπτώσεις δανείστηκε – κυρίως μέσω ομολογιακών – για να χρηματοδοτήσει τα έργα.
Πολλά εξ αυτών εμφανίζουν χαμηλό περιθώριο κέρδους ενώ τα δάνεια – ομόλογα που έχει συνάψει η εταιρία τρέχουν.
Οι επενδυτές λοιπόν είδαν τον βασικό μέτοχο Γιώργο Περιστέρη να συγκεντρώνει το 31,8% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την «αποχώρηση» της Reggeborgh η οποία έχει μολύνει με την παρουσία της το ελληνικό επιχειρείν.
Ο συνδυασμός χαμηλών περιθωρίων κέρδους, σε συνδυασμό με υψηλό εμπροσθοβαρή δανεισμό και ήδη ακριβά αποτιμημένη εταιρία με όρους κερδοφορίας σε συνδυασμό ότι έως σήμερα η μετοχή δεν έχει καταφέρει να αγγίξει τα 11,20 ευρώ επίπεδα στα οποία πούλησε η Reggeborgh και αγόρασε ο Γιώργος Περιστέρης αποτελούν ένδειξη ότι οι επενδυτές έχουν ακόμη αμφιβολίες για την επιχειρηματική ιστορία της ΓΕΝ ΤΕΡΝΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης