Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα πρώτα εταιρικά ομόλογα του 2022 - Premia, οι ευσεβείς πόθοι Ελλάκτωρ, Trade Estates

Τα πρώτα εταιρικά ομόλογα του 2022 - Premia, οι ευσεβείς πόθοι Ελλάκτωρ, Trade Estates

H αύξηση των επιτοκίων επιταχύνει τις εκδόσεις (διεθνείς ή εγχώριες)

Σχετικά Άρθρα
Οι προοπτικές για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα FED επισπεύδουν τα χρονοδιαγράμματα για τις προγραμματισμένες εκδόσεις ομολόγων, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων, προκειμένου οι εταιρείες να κατοχυρώσουν φθηνότερα επιτόκια.
Σε μια προσπάθεια να δράσουν προληπτικά οι εταιρείες οι οποίες είχαν προγραμματίσει για τα τέλη του 2022 ή αργότερα εντός του 2023 θα μεταφέρουν τις εκδόσεις νωρίτερα κι αυτή η εξέλιξη θα έχει επίδραση και στις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων, είτε διεθνών, είτε εταιρικών ομολόγων.

Το 2021, συνολικά αντλήθηκαν 4 δισ. ευρώ και εξ αυτών τα 1,4 δις. ευρώ που αποτελεί και το ρεκόρ για την εγχώρια αγορά ομολόγων.
Η πρεμιέρα της τελευταίας για φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τρείς εκδόσεις με τις εταιρείες Premia, Ελλάκτωρ, Trade Estates ενω ήδη συζητούνται με το χρηματιστήριο και αναδόχους 1-2 ναυτιλιακές εκδόσεις.
Η Premia ανακοίνωσε επίσημα χθες 5ετη ομολογιακή έκδοση έως 100 εκατ. ευρώ η οποία θα κατευθυνθεί στην χρηματοδότηση επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία καθώς και σε κεφάλαιο κίνησης.
Η Premia, έχει ήδη λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ από την ΙCAP, ενω το περασμένο καλοκαίρι ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 75 εκατ. ευρώ τόσο σε είδος, όσο και σε μετρητά (47,5 εκατ. ευρώ.). Αναλόγως και των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές, η Premia αναμένεται να κινηθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα για την ομολογιακή έκδοση.

Ελλάκτωρ: Ευσεβείς πόθοι για αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου με χαμηλότερο επιτόκιο μέσω Αθήνας

Η δεύτερη έκδοση η οποία έχει προγραμματιστεί είναι της Ελλάκτωρ, η διοίκηση της οποίας προγραμματίζει έκδοση, ύψους 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει με χαμηλότερο επιτόκιο μέρος του διεθνούς ομολόγου, ύψους 660 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 6,3%.
Η σημερινή εικόνα της εταιρείας, η εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και η απόδοση του ομολόγου 7,81% αναγκάζουν τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν ως “ευσεβείς πόθους” την προοπτική να δοθεί χαμηλότερο επιτόκιο από τούς επενδυτές στην ελληνική αγορά.
Άλλωστε οι διαφορετικοί όροι για τους Έλληνες επενδυτές αποτελούν ένα σοβαρό μειονέκτημα για την ελληνική αγορά ομολόγων σύμφωνα με θεσμικούς επενδυτές διότι δεν προστατεύεται η λιανική των επενδυτών. Εξάλλου, ορισμένες ελληνικές τράπεζες που είναι ανάδοχοι σε εκδόσεις, συμμετέχουν και οι ίδιες στις εκδόσεις και δεν περιορίζονται μόνο στον ρόλο του πωλητή πρός τους πελάτες τους, όταν φυσικά πληρούνται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά ( πιστοληπτική αξιολόγηση, οικονομικά μεγέθη ).

Η έκδοση της Φουρλής

Η τρίτη έκδοση η οποία προετοιμάζεται είναι η θυγατρική του ομίλου Φουρλής στις επενδύσεις ακινήτων, η Τrade Estates ΑΕΕΑΠ, η οποία προγραμματίζει ομολογιακή έκδοση 50 εκατ. ευρώ, ενω παράλληλα κινούνται οι διαδικασίες για την είσοδο στο χρηματιστήριο, αλλά και την επιλογή στρατηγικού επενδυτή.
Όπως προαναφέρθηκε επίσης 1-2 ελληνικοί ναυτιλιακοί όμιλοι συζητούν την “κάθοδο” στην ελληνική αγορά, η οποία θα επιταχυνθεί, ιδιαίτερα αν η FED προχωρήσει στην απόσυρση ρευστότητας από τις αγορές και τον Μάρτιο αποφασίσει την πρώτη αύξηση στα επιτόκια της. Βεβαίως, στις ναυτιλιακές ένα καίριο ζήτημα αποτελεί η μορφή των εταιρειών που αντλούν τα κεφάλαια.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης