Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εισηγμένες: Στο 1 εκατ. ευρώ η μέση αμοιβή των CEOs - Χαμηλότερα τα μπόνους στα στελέχη το 2021

Εισηγμένες: Στο 1 εκατ. ευρώ η μέση αμοιβή των CEOs - Χαμηλότερα τα μπόνους στα στελέχη το 2021
Στις 986 χιλ. ευρώ διαμορφώνονται κατά μέσον όρο οι αποδοχές Διευθύνοντος Συμβούλου στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μικρότερα bonus για στελέχη το 2021.
Σχετικά Άρθρα
Οι αμοιβές των επικεφαλής εισηγμένων εταιρειών ήταν ελαφρά μειωμένες το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η κρίση της αγοράς περιόρισε κυρίως τις μεταβλητές αποδοχές (μπόνους) που εισπράττουν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και οι Εκτελεστικοί Πρόεδροι εισηγμένων εταιρειών.

Βέβαια η μείωση αποδοχών για τα ανώτερα στελέχη δεν αφορά όλες τις εταιρείες καθώς διαπιστώνεται μεγάλη ανισότητα, παρότι οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν τάση ενίσχυσης των αποδοχών καθώς βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις μεγάλες εταιρείες.
Η ετήσια έρευνα αποδοχών στελεχών εισηγμένων εταιρειών που καταρτίζει η Better Future σε συνεργασία με το Hellenic Observatory of Corporate Governance (HOCG) του Λονδίνου και την Corporate Matters αποκαλύπτει τον χάρτη αμοιβών στις εταιρείες του Χρηματιστήριου Αθηνών, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών για το 2020 που δημοσιεύτηκαν το 2021.
Στις 25 μεγάλες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης οι συνολικές αμοιβές των Διευθύνοντων Συμβούλων που περιλαμβάνουν μισθό, μπόνους κι άλλες παροχές, είναι κατά μέσον όρο 986 χιλ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που ανέρχονταν σε 1,1 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο οι μισοί από τους Διευθύνοντες Συμβούλους αμείβονται σημαντικά λιγότερο καθώς η διάμεσος βρίσκεται στις 571 χιλ. ευρώ ενώ το 45% των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης έδωσαν μεταβλητές αμοιβές (μπόνους) για την οικονομική χρήση του 2020.
Πάντως το τεταρτημόριο με όσους έχουν τις υψηλότερες αμοιβές (Q3) δείχνει ότι στην προνομιούχο ομάδα οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αμείβονται με 1,3 εκατ. ευρώ ενώ την προηγούμενη χρονιά οι αμοιβές ξεπερνούσαν το 1,4 εκατ. ευρώ.
Η συγκράτηση αμοιβών έγινε επειδή το 45% των μεγάλων εταιρειών περιόρισαν το μπόνους στους Διευθύνοντες Συμβούλους σε 695 χιλ. από 1 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά.
Στις 20 εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μέση αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι 609 χιλ. ευρώ αλλά και στην περίπτωση αυτή ο μέσος όρος αυξάνεται από συγκεκριμένη ομάδα «υψηλόμισθων» καθώς οι μισοί περίπου όπως φαίνεται από τη διάμεσο των αμοιβών, βρίσκονται στις 387 χιλ. ευρώ.
Όσον αφορά τις αμοιβές των Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων, ο μέσος όρος στις μεγάλες εταιρείες είναι 658 χιλ. ευρώ με διάμεσο στις 266 χιλ. ευρώ, και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση 371 χιλ. ευρώ με διάμεσο 259 χιλ. ευρώ. Σχετικά με τις αμοιβές των μη εκτελεστικών Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων, ο μέσος όρος στις μεγάλες εταιρείες είναι 195 χιλ. ευρώ και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, 77 χιλ. ευρώ.
Ο μέσος όρος αποδοχών για μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. είναι 40 χιλ. ευρώ για τις μεγάλες εταιρείες και κάτω από 20 χιλ. ευρώ στις μεσαίες, που όμως έχουν τη τάση να τις αυξήσουν.
Η έρευνα της Better Future, που παρακολουθεί συστηματικά τις αμοιβές στελεχών στην ελληνική αγορά, επισημαίνει ότι το 60% των Προέδρων είναι Εκτελεστικοί, παρότι η σύσταση που προκύπτει από το νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση είναι οι πρόεδροι Δ.Σ. να μην έχουν εκτελεστικά καθήκοντα.
Επίσης φαίνεται ότι η υποχρέωση των εταιρειών να έχουν γυναίκες σε ποσοστό 25% των μελών του ΔΣ, έχει αποδώσει καθώς το ποσοστό γυναικών μελών Δ.Σ. αυξήθηκε από 15% το 2020 σε 23% το 2021. Επίσης το ποσοστό Ανεξάρτητων Μελών Δ.Σ. αυξήθηκε από 38% το 2020 σε 42% το 2021.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο επικεφαλής της Better Future Κρις Αμιράλης δήλωσε:
«Φαίνεται ότι η κρίση οδήγησε στην εκλογίκευση αποδοχών των ανώτερων στελεχών των εισηγμένων εταιρειών.
Ωστόσο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τη βελτίωση του επιπέδου αμοιβών των μη εκτελεστικών μελών Δ.Σ. που επιβάλλεται να είναι ανεξάρτητα και καλά αμειβόμενα, καθώς και όσον αφορά τη σύνδεση αμοιβών με τα αποτελέσματα των εταιρειών και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Η ανισότητα στις αμοιβές στελεχών δεν δικαιολογείται σε όλες τις περιπτώσεις από τη βελτίωση αποτελεσμάτων ενώ οι αποδοχές των μη εκτελεστικών προέδρων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα».
EISIGM.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης