Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέες εξελίξεις στον Ελλάκτωρ – Παραβίαση και του νόμου για τον «βασικό μέτοχο»; - Μετά τον Λιανό (Αρχιρόδον), στο κόλπο και ο Μπόμπολας

Νέες εξελίξεις στον Ελλάκτωρ – Παραβίαση και του νόμου για τον «βασικό μέτοχο»; - Μετά τον Λιανό (Αρχιρόδον), στο κόλπο και ο Μπόμπολας
'Όχι μόνο ο Ηλίας Λιανός της Αρχιρόδον αλλά και ο Λεωνίδας Μπόμπολας φαίνεται ότι είναι στο κόλπο
Σχετικά Άρθρα

Συμπληρώνονται νέα κομμάτια στο παζλ του μετοχικού παιχνιδιού παραπλάνησης, που έπαιξε στην Ελλάκτωρ και συνεχίσει να ακολουθεί, ο Χόλντερμαν της Reggeborgh.
Έχει ήδη αποκαλυφθεί από τον bankingnews.gr ότι βασικός αχυράνθρωπος, στο παιχνίδι είναι ο Ηλίας Λιανός που δήλωνε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άσχετος με τις μετοχές που ήταν «παρκαρισμένες» στην λιβανέζικη Astro bank, ωστόσο η τράπεζα αναγκάστηκε να ομολογήσει στην κυπριακή Αρχή Κεφαλαιαγοράς ότι τις διαχειρίζεται ο Η. Λιανός!
Στο μεταξύ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα λεγόμενα “Pandora Papers” στα οποία περιλαμβάνονται και offshore εταιρείες ιδιοκτησίας ή διαχείρισης του Ηλία Λιανού που είχε «θριαμβεύσει» και στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων με τα οποία είχαν ζημιωθεί ασφαλιστικά ταμεία.
Προφανώς τώρα η περίπτωσή του βρίσκεται υπό εξέταση καθώς το ανώτερο στέλεχος του ομίλου Αρχιρόδον που έχει έδρα στην Ολλανδία, βρέθηκε να ψεύδεται σκόπιμα στην εποπτική αρχή.

Φαίνεται όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση που χρήζει έρευνας.
Η γνωστή τράπεζα του Λονδίνου Barclay’s είχε δηλώσει ότι κατέχει ως θεματοφύλακας, χαρτοφυλάκιο μετοχών της Ελλάκτωρ που υπολογίζεται σε 6% της εταιρείας.
Προφανώς αν όλες αυτές οι μετοχές ανήκαν σε ένα πρόσωπο θα είχε υποχρεωθεί να κάνει σχετική δήλωση στο χρηματιστήριο.
Δεν υπάρχει αντίστοιχη δήλωση και τεκμαίρεται ότι ανήκουν σε δύο τουλάχιστον πρόσωπα, ένα από τα οποία είναι ο Λεωνίδας Μπόμπολας που φέρεται να έχει πάνω από 3%.
Έτσι προκύπτει και «νέος» μέτοχος που συντονίζεται με την Reggeborgh οι οποίος δεν είναι άγνωστο ότι ουσιαστικά είχε συνεργαστεί με τον ολλανδό τυχοδιώκτη όταν πώλησε μετοχές του δεσμευόμενος ότι θα ψηφίζει μαζί του στη γενικές συνελεύσεις όπως και έπραξε αποσπώντας κάποια ανταλλάγματα.

Προφανώς η Barclay’s δεν θα διστάσει να αποκαλύψει τα ονόματα μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες οι οποίες μπορεί να μην είναι γρήγορες αλλά δεν παρακάμπτονται καθώς η μεγάλη διεθνής τράπεζα δεν καλύπτει ποτέ πελάτες που έχουν περιπέσει σε σοβαρά αδικήματα όπως η παραπλάνηση επενδυτών και το ξέπλυμα χρήματος.
Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση, δεν διαπράχθηκε μόνον παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας αλλά και του νόμου για το «βασικό μέτοχο» των κατασκευαστικών εταιρειών κι άλλων προμηθευτών του δημοσίου, που προβλέπει ότι πρέπει να είναι γνωστή η ταυτότητα των φυσικών προσώπων που είναι μέτοχοι.

Το γεγονός ότι πρόσωπα όπως ο Ηλίας Λιανός, ο Λεωνίδας Μπόμπολας ίσως κι άλλοι, έκρυβαν την ταυτότητά τους «θεραπεύτηκε» εκ των υστέρων με πώληση των μετοχών αυτών στην επενδυτική εταιρεία Atlas, παλιούς συνεταίρους και συνεργάτες της Reggeborgh.
Φυσικά δεν αμφισβητείται ότι προηγήθηκε παράβαση της αυστηρής νομοθεσίας κρατικών προμηθειών που θα μπορούσε να προκαλέσει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τις δραστηριότητες της Ελλάκτωρ και θυγατρικές της όπως η Ακτωρ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Ηλέκτωρ, Reds που συναλλάσσονται με το δημόσιο και ενοποιούνται στον ισολογισμό της Ελλάκτωρ.
Αυτό πάντως που έχει μείνει είναι η παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού που αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς δεν αφορά μόνον τους επενδυτές αλλά και εταιρεία κύριος πελάτης της οποίας είναι το δημόσιο.
Και μόνον αυτό καθιστά την υπόθεση Ελλάκτωρ χρηματιστηριακή απάτη μεγαλύτερης σημασίας από την υπόθεση Follie Folli, οι πρωταγωνιστές της οποίας είναι προφυλακισμένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης