Επιχειρήσεις

Σε εθνικό πρωταθλητή εξελίσσεται η Elvalhalcor - Γιατί έρχονται πιο κοντά οι 520 χιλιάδες τόνοι στις εξαγωγές

Σε εθνικό πρωταθλητή εξελίσσεται η Elvalhalcor - Γιατί έρχονται πιο κοντά οι 520 χιλιάδες τόνοι στις εξαγωγές
Η διαπραγμάτευση του ομολογιακού δανείου ξεκινά σήμερα 10 Νοεμβρίου 2021 και ολοκληρώνεται 12 Νοεμβρίου με ένα εύρος επιτοκίου 2,4-2,9%
Σχετικά Άρθρα

Σε «εθνικό πρωταθλητή» εξελίσσεται ο όμιλος Elvalhalcor αφού παράγει πλέον το 7,5% των βιομηχανικών εξαγωγών ενώ η παραγωγική δυναμικότητα των 520 χιλιάδων τόνων έρχεται πιο κοντά ύστερα και από τη νέα επένδυση -σε χώρους αποθήκευσης- η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την ομολογιακή έκδοση των 250 εκατ. ευρώ.
Αυτό επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ο οικονομικός διευθυντής της Elvalhalcor κ. Σ. Κόκκολης και ο κ. Π. Λώλος, γενικός διευθυντής της Ηalcor, σε εκδήλωση για την επιδραστικότητα της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ.
Συγκεκριμένα, από τα κεφάλαια του ομολογιακού δανείου, 30 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αγορά εκτάσεων δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα, 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης, 154 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή δανεισμού ενώ 6 εκατ. ευρώ αποτελούν τα έξοδα έκδοσης.
Η διαπραγμάτευση του ομολογιακού δανείου ξεκινά σήμερα 10 Νοεμβρίου 2021 και ολοκληρώνεται 12 Νοεμβρίου με ένα εύρος επιτοκίου 2,4-2,9%

Η επιδραστικότητα της Elvalhalcor στην ελληνική οικονομία

Κάθε μια θέση εργασίας στην Elvalhalcor στηρίζει άλλες πέντε θέσεις εργασίας σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης του ΙΟΒΕ για την Elvalhalcor.
Η εταιρεία για την περίοδο 2018-2020 αποτελεί το 7,5% των ελληνικών βιομηχανικών εξαγωγών, όπως είπε ο κ. Π. Λώλος γενικός διευθυντής της Ηalcor κάνοντας λόγο για εθνικό πρωταθλητή καθώς στις βιομηχανικές εξαγωγές κατέχει το 54% σε αλουμίνιο και το 94,5% σε χαλκό.
Η συνολική επίδραση της εταιρείας ετησίως φθάνει στο 0,4% του ΑΕΠ ή 700 εκατ. ευρώ ενώ η προστιθέμενη αξία που παράγει άμεσα ανέρχεται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.
Οι δε φόροι που καταβάλλει η Elvalhalcor ανέρχονται σε 230 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη - Οι mega τάσεις σε αλουμίνιο, χαλκό - Οι τιμές μετάλλων/ενέργειας

Όπως επισήμανε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας κ. Κοκκόλης, το 2020 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ ήταν οι συνολικές εξαγωγές σε 100 χώρες παγκοσμίως. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ebidta ( δίχως την επίδραση της τιμής των μετάλλων ) ανήλθαν σε 136 εκατ. ευρώ.
Oι δε όγκοι πωλήσεων ανήλθαν σε 475 χιλ. τόνους και η Εlvalhalcor συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών εταιρειών στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου ενω είναι ο πρώτος παραγωγός σωλήνων χαλκού.
Στα δέκα τελευταία χρόνια οι συνολικές επενδύσεις ξεπέρσαν τα 600 εκατ. ευρώ σε 17 παραγωγικές μονάδες που διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Αναφερόμενος στις mega- τάσεις ο αναπληρωτής διευθυντής κ. Ν. Καραμπατέας επισήμανε τους τρεις πυλώνες που ωθούν χαλκό και αλουμίνιο, δηλαδή την καθαρή - κυκλική οικονομία (διατηρήσιμη συσκευασία αντικατάσταση πλαστικού), την μετάβαση σε κλιματική ουδετερότητα (ηλεκτρoκίνηση, ΑΠΕ κ.ά.) και τέλος την αστικοποίηση (ενεργειακή απόδοση κτιρίων, ψηφιοποίηση κ.ά.).
Το χαρακτηριστικό του αλουμινίου είναι ότι ανακυκλώνεται με αέναο τρόπο και για να αντικατασταθεί το 1% του πλαστικού απαιτείται μια παραγωγική δυναμικότητα 350 χιλ. τόνων, δηλαδή όσο παράγει σήμερα η μονάδα της Elvalhalcor.
Επιπρόσθετα, μετά λειτουργία του τετραπλού ελάστρου (150 εκατ. ευρώ) ακολουθούν συμπληρωματικές επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ (ψυχρό έλαστρο και γραμμή βαφής) προκειμένου από το 2023 η παραγωγική δυναμικότητα να φθάσει τους 520 χιλ. τόνους.
Χαρακτηριστικό της προβλεψιμότητας για την επόμενη περίοδο είναι ότι, οι πωλήσεις έχουν ήδη γίνει ενώ στον τομέα του χαλκού η εταιρεία συνεχίζει να καταγράφει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.
Με τη διαφοροποίηση στους τομείς συσκευασίας, μεταφορών κ.ά. η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να στρέφει την παραγωγή όταν ένας τομέας αντιμετωπίζει κρίση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την διαφοροποίηση ανά γεωγραφικές περιοχές.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές μετάλλων/ ενέργειας, ο κ. Κοκκόλης εξήγησε ότι, βάσει του μοντέλου που λειτουργεί η εταιρεία περνούν 100%, στους πελάτες και όταν επικρατούν υψηλές τιμές μετάλλων αυξάνεται και το κεφάλαιο κίνησης.
Η Elvalhalcor διαθέτει κλεισμένη σύμβαση ρεύματος στην υψηλή τάση και είναι υποκείμενη στις τιμές φυσικού αερίου, ωστόσο με την υπερβάλλουσα ζήτηση οι αυξημένες τιμές περνούν ευκολότερα στους πελάτες.
Επιπλέον, βασικό στοιχείο της κερδοφορίας είναι oι αυξημένοι όγκοι και όχι η αξία.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης