Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Mυτιληναίος στο Bloomberg: Οι ευρωπαίοι πολιτικοί φταίνε για την ενεργειακή κρίση

Mυτιληναίος στο Bloomberg: Οι ευρωπαίοι πολιτικοί φταίνε για την ενεργειακή κρίση

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα απαιτήσει δεκαετίες προειδοποιεί. Αυτή η κρίση είναι μια από τις πολλές που έπονται

Σχετικά Άρθρα

Στην υποχρέωση των πολιτικών να ενημερώσουν τους καταναλωτές για το κόστος της πράσινης μετάβασης, που είναι αρκετά τρισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ξεπερνά την προσφορά. Τέτοιες διαταραχές προέρχονται από την αδιαφορία των πολιτικών για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της Mytilineos.
«Κανείς δεν επιθυμεί να μιλήσει γι’ αυτό.
Πέραν από την προσήλωση στις ΑΠΕ, η Ευρώπη δεν θέλει να χρηματοδοτήσει οτιδήποτε αφορά πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Ότι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Ευθύνες και επενδύσεις

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, οι πολιτικοί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πλήρη υποτίμηση των πιθανών προβλημάτων μιας ενεργειακής κρίσης.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, αν οι πολιτικοί δεν ενημερώσουν τους καταναλωτές για το κόστος» σημείωσε.
Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα χρειαστεί δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα κατάλληλα εξοπλισμένα να αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις που δεν θα έχει για κάποιο χρονικό διάστημα επαρκή άνεμο ή ήλιο, σημείωσε.
«Χρειαζόμαστε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για να έχουμε επαρκή δυνατότητα παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, για να είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι να χρησιμοποιήσουμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε μεγάλη κλίμακα και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που χρειαζόμαστε» υποστήριξε ο κ. Mυτιληναίος.
Η Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. φιλοδοξεί να καταστήσει το μπλοκ των 27 να αποκτήσει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
Αλλά καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για τη σύνοδο COP 26, ο κ. Mυτιληναίος εκφράζει την ανησυχία ότι δεν καταβάλλεται αρκετή προσπάθεια για να διασφαλιστούν ενεργειακές προμήθειες.
«Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια επίτευξης της πράσινης μετάβασης αλλά για να δούμε τη μετάβαση δεν πρέπει στο μεταξύ να πεθάνουμε από το κρύο» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης