Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Διπλασιάζει την παραγωγή ανακυκλούμενου αλουμινίου

Μυτιληναίος: Διπλασιάζει την παραγωγή ανακυκλούμενου αλουμινίου
Κοντά στην λήψη της επενδυτικής απόφασης βρίσκεται ο όμιλος Μυτιληναίου προκειμένου να διπλασιάσει την παραγωγή του ανακυκλούμενου αλουμινίου
Σχετικά Άρθρα

Κοντά στην λήψη της επενδυτικής απόφασης βρίσκεται ο όμιλος Μυτιληναίου προκειμένου να διπλασιάσει την παραγωγή του ανακυκλούμενου αλουμινίου από 60 χιλ. τόνους σε 120 χιλ. τόνους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ράλυ στις τιμές τις αλουμινίου ( χθες η τιμή βρισκόταν στα 2941 δολ/τόνο ), οι δομικές αλλαγές της αγοράς αλουμινίου στην Κίνα ), αλλά και η ορατότητα που δημιουργείται για τα κοστολόγια για τα επόμενα χρόνια, οδηγεί στην θεώρηση ότι, το κόστος τελικά θα ελαφρύνει, όπως ανέφεραν πρόσφατα στελέχη της εταιρείας.
Εξάλλου, το καθετοποιημένο μοντέλο της παραγωγής αλουμινίου ( παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου ), αλλά και ο συνεχής έλεγχος του κόστους αποφέρουν αποτελέσματα καθώς στο πρώτο εξάμηνο, ο τομέας μεταλλουργίας εμφάνισε κύκλο εργασιών 304,8 εκατ. ευρώ έναντι 258,8 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου.
Τα κέρδη Ebidta από τον Τομέα Μεταλλουργίας ήταν τα υψηλότερα από κάθε τομέα καθώς ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ, έναντι 70 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τι οδηγεί το ράλι των τιμών στο αλουμινίου

Την άνοδο των τιμών αλουμινίου, αλλά και του premium στην τελική τιμή του προϊόντος οδηγούν οι δομικές αλλαγές στην Κίνα όσον αφορά την προσφορά.
Η δυναμικότητα παραγωγής (όριο ) είναι 45 εκατ. τόνοι και πέρα από αυτό δεν θα παράγει νέες ποσότητες αλουμινίου, αλλά μόνο να αντικαθιστά.
Συνεπώς, η Κίνα δεν θα μπορεί να ικανοποιεί την ζήτηση, είτε για πάνελ, είτε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Παράλληλα, όμως, με τις δομικές αλλαγές στην πλευρά της προσφοράς, η ζήτηση αυξάνει, ενω ενισχυτικά λειτουργεί και η αποσταθεροποίηση στην Γουϊνέα, χώρα που είναι μεγάλος εξαγωγέας.
Κυρίως επειδή η ενεργειακή μετάβαση των οικονομιών σε πιο βιώσιμα μοντέλα πολλαπλασιάζει την χρήση του μετάλλου σε νέες και ήδη υπάρχουσες εφαρμογές. Υπο αυτά τα δεδομένα η αγορά του αλουμινίου έχει μπροστά της μια δεκαετία υψηλής ζήτησης και χαμηλής προσφοράς.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι, η τελική τιμή, μαζί με το premium έχει φθάσει πλέον τα 4200 δολάρια ανά τόνο, δηλαδή στα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την πτώση της Lehman brothers.

Πορεία πρώτου εξαμήνου 2021 

Σε επίπεδο ομίλου τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ ( +11 % ) σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2020, εo O κύκλος Εργασιών και τα κέρδη προ Φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 994 εκατ ευρώ. και 156 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το Α΄ εξάμηνο του 2021, επίσης αυξημένα κατά 7%.
Ο δε καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 652 εκατ. ευρώ, με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται στο 2,00, παρά τις επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης