Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Προς ρεκόρ - κερδών με πρόληψη και αντιστάθμιση κινδύνου στο αλουμίνιο

Μυτιληναίος: Προς ρεκόρ - κερδών με πρόληψη και αντιστάθμιση κινδύνου στο αλουμίνιο

Τι εκτιμούν CITI - Wood και 9 χρηματιστηριακές

Σχετικά Άρθρα
Οι προληπτικές ενέργειες της Μυτιληναίος, πριν αυξηθούν οι τιμές ενέργειας-καυσίμων, δηλαδή η προμήθεια ρεύματος της Αλουμίνιον από την ΔΕΗ και η συμφωνία πώλησης παραγωγής προς την Glencore σε συνδυασμό με την λειτουργία της νέας μονάδας ρεύματος 826ΜW και τις υψηλές τιμές αλουμινίου, αντισταθμίζουν τα κόστη ενέργειας και οδηγούν σε ρεκόρ κερδοφορίας την διετία 2021-2022.

Ο όμιλος Μυτιληναίου δεν συγκρίνεται από πλευράς μεγεθών με τον πέμπτο μεγαλύτερο παραγωγό εκτός Κινας, την Νορβηγική Norsk Hydro, ωστόσο σύμφωνα με την Citigroup, εκμεταλλεύεται - όπως και η Norsk Hydro- το πλεονέκτημα των υψηλών τιμών αλουμινίου και έλαβε θέσεις hedging προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας για τα επόμενα δυο τρία χρόνια.
Ακριβώς όπως ανακοίνωσε χθες το πρωϊ 28/10 και η Νορβηγική εταιρεία η οποία για το 2021 κλείδωσε το 25% των όγκων παραγωγής της με 250 χιλ.τόνους στην τιμή των 2000 δολαρίων, για το 2022 490 χιλ τόνους στην τιμή 2200 δολαρίων και 460 χιλ τόνους το 2023 στην τιμή των 2.200 δολαρίων.
Η Citigroup, η WOOD και άλλες 9 εγχώριες χρηματιστηριακές αναμένουν ρεκόρ κερδοφορίας το 2022, καθώς επισημαίνουν τα οφέλη από τις προληπτικές συμφωνίες με ΔΕΗ – Glencore, τα κέρδη από τη νέα μονάδα ρεύματος και τις επιδόσεις από τις ΑΠΕ και τον τομέα βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι τιμές – στόχοι διαμορφώνονται έως και 41,5 – 48% υψηλότερα με την Citigroup να θετεί τιμή – στόχο τα 23 ευρώ, την Εθνικη Χρηματιστηριακή 23 ευρώ, την Euroxx 19,5 ευρώ, την Πειραιώς χρηματιστηριακή 19,5 ευρώ. Μετά τα αποτελέσματα 9μηνου, οι εκτιμήσεις (συνοπτικά) των χρηματιστηριακών έχουν ως εξής:

CITIGROUP

Η σύσταση για αγορά (BUY) καθώς και η Τιμή Στόχος των 21.5 ευρω ανά μετοχή διατηρούνται, με το upside να διαμορφώνεται σχεδόν στο 40% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Το μείγμα της κερδοφορίας χαρακτηρίζεται ενθαρρυντικό, με το EBITDA στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να είναι καλύτερο των εκτιμήσεων.
Παρόλες τις πληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών, η απόδοση του τομέα αλουμινίου παρέμεινε σταθερή.
Ο αναλυτής θεωρεί πως η Mυτιληναίος, έχοντας εκμεταλλευτεί τις υψηλές τιμές αλουμινίου των τελευταίων μηνών, έχει εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Πειραιώς χρηματιστηριακή

Η Πειραιώς επανέλαβε την τιμή – στόχο των 19,5 ευρώ με σύσταση υπεραπόδοση.
Η Μυτιληναίος θα ξεπεράσει την πρόβλεψη της Πειραιώς χρηματιστηριακή για 432 εκατ. ευρώ το 2022 λόγω α) των υψηλότερων τιμών αλουμινίου που έφθασαν το ρεκόρ των 3180 δολαρίων /τόνο, β) η νέα μονάδα ισχύος 826 MW η οποία θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2021 θα εισφέρει ebidta 40-60 ευρω στον τομέα ενέργειας και Φυσικού Αερίου γ) η επιτάχυνση στην εκτέλεση των projects στους τομείς Ανανεώσιμων πηγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

WOOD

Η Mυτιληναίος οδεύει προς ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας το 2022 με κέρδη Ebidta πάνω από 500 εκατ. ευρώ, χάρις την άνοδο των τιμών του αλουμινίου, των υψηλότερων premia, του ισχυρού ανεκτέλεστου στις ΑΠΕ και την λειτουργία της νέας μονάδας.

Παντελάκης χρηματιστηριακή

Σύμφωνα με το μοντέλο αποτίμησης της Παντελάκης ( που χρησιμοποιεί ξεχωριστές προεξοφλημένες ταμειακές ροές για κάθε τομέα ) η τιμή- στόχος διαμορφώνεται σε 17,4 ευρώ με την μετοχή να διαπραγματεύεται 6 φόρες τα κέρδη Ebidta και 11 φορές τα κέρδη ανα μετοχή για το 2022.

ΑΧΙΑ

Η Axia σημειώνει ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εισηγμένης υπερέβησαν τις προσδοκίες, με τους κλάδους μεταλλουργίας και κατασκευής έργων βιώσιμης ανάπτυξης να αντισταθμίζουν τη μικρότερη συμβολή από τον κλάδο ενέργειας.

Eurobank

Tα αποτελέσματα 9μηνου της Μυτιληναίος για την Eurobank υποστηρίζουν το ρεκόρ κερδοφορίας για το 2021 με εκτιμήσεις για κέρδη Ebidta 347 εκατ. ευρώ από 315 εκατ. ευρώ το 2020.

Εθνική Χρηματιστηριακή

H Eθνική Χρηματιστηριακή δίνει τιμή – στόχο 23 ευρώ με σύσταση υπεραπόδοσης και αναφέρει ότι προτιμά την Μυτιληναίος για τις προληπτικές κινήσεις υπογραφόντας δυο κύριες συμφωνίες, μια με την ΔΕΗ για την προμήθεια ρεύματος στη μονάδα Αλουμινίου, και την δεύτερη με την Glencore ώστε να εισέλθει σε μακροχρόνια συμφωνία, αξίας πάνω από 1,5 δισ. δολάρια για την πώληση αλουμίνας και αλουμινίου.

BETA

Συνολικά τα αποτελέσματα του 9μηνου ήταν ικανοποιητικά και σύμφωνα με την καθοδήγηση της εταιρείας για κέρδη Ebidta 340-350 εκατ. ευρώ το 2021 και καθαρά κέρδη 150 εκατ. ευρώ.
H Beta προτιμά την μετοχή εξαιτίας των θετικών προοπτικών στην μεταλλουργία και τον τομέα των ΑΠΕ ενω η σταδιακή κερδοφορία της νέας μονάδας θα προσθέσει κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Alpha Finance

Η χρηματιστηριακή παραθέτει τα αποτελέσματα 9μηνου επισημαίνοντας την άνοδο τζίρου 27% (1,6 δισ. ευρώ) και την άνοδο των λειτουργικών κερδών κατά 3% στα 241 εκατ. ευρώ.

Εuroxx

Η Euroxx διατηρεί την τιμή των 19,5 ευρώ και θεωρεί ότι είναι σε καλό δρόμο να πετύχει τα κέρδη των 340-350 εκατ. ευρώ Ebidta to 2021.
H εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει την τωρινή ενεργειακή κρίση.
Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 804 εκατ. ευρώ, κατά την διάρκεια μιας χρονιάς με σημαντικές επενδύσεις που είτε ολοκληρώνονται, είτε είναι σε πλήρη ανάπτυξη.

Optima

Η Optima στην ανάλυσή της επισημαίνει ένα ικανοποιητικό τρίμηνο και ανθεκτικά αποτελέσματα σε περιβάλλον υψηλού κόστους.
Επικεντρώνεται επίσης στον ισχυρό ισολογισμό της εισηγμένης καθώς η αύξηση του χρέους δικαιολογείται από τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και το επενδυτικό πρόγραμμα.

mytilciti.PNG

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης