Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ευκαιρίες και κίνδυνοι στον κατασκευαστικό κλάδο - Η εικόνα των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου 2021

Ευκαιρίες και κίνδυνοι στον κατασκευαστικό κλάδο - Η εικόνα των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου 2021
Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ δημιουργούν αισιοδοξία στον κατασκευαστικό κλάδο – Προβληματισμός από την άνοδο των πρώτων υλών
Σχετικά Άρθρα

Καλύτερες μέρες βλέπουν στον κατασκευαστικό κλάδο οι διοικήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.
Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουν πιο γρήγορα μεγάλα έργα, δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία των εργασιών τα επόμενα χρόνια.
Από την άλλη κάποιες εισηγμένες σημειώνουν στους κινδύνους τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται στις τιμές των πρώτων υλών, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα καθώς συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους.
Υψηλό ανεκτέλεστο διαθέτουν αρκετές εισηγμένες, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα από έργα που έχουν ανατεθεί αλλά δεν έχουν μπει ακόμα οι υπογραφές.

Επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημειώνει τη χρηματοδότηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία αναμένεται να αντλήσει 72 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 31 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (18 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων, 13 δισ. ευρώ υπό την μορφή δανείων) και 40 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Συνοχής Ε.Σ.Π.Α. για την περίοδο 2021-2027.
Το 2021 ο Όμιλος θα συνεχίσει την εφαρμογή της στρατηγικής του για συνεχή ανάπτυξη στην Ελληνική και στις διεθνείς αγορές στον τομέα των ΑΠΕ, στον τομέα των Παραχωρήσεων και στον Κατασκευαστικό τομέα.
Το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζεται εντατικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του, με τις συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει να υπερβαίνουν σε αξία τα 6,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των έργων της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, όπου αναμένεται η οριστικοποίηση της ανάθεσής τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Οι προοπτικές για τα επόμενα έτη συνηγορούν στην βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του τομέα, αφού το ανεκτέλεστο υπόλοιπο κατασκευαστικών εργασιών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενο σε 2,5 δισ. ευρώ.
Με τις υπογεγραμμένες και τις προς υπογραφή νέες συμβάσεις, το ανεκτέλεστο αναμένεται να προσεγγίσει το επίπεδο των 4,5 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι, το Ελληνικό Δημόσιο, ως μια πρωτοβουλία για την έμπρακτη υποστήριξη της Ελληνικής οικονομίας, έχει εντατικοποιήσει το πρόγραμμα των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Προς την υλοποίηση του σκοπού αυτού, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι αδειοδοτήσεις για να ενταχθούν στον νόμο των στρατηγικών επενδύσεων τα μεγάλα έργα των υποδομών, τα οποία ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα σημαντικό τμήμα εκτιμάται ότι θα εκτελεστούν από τον Όμιλο.

Σε Ελλάδα και Ρουμανία εστιάζει η Ελλάκτωρ

Σημαντικές θα είναι οι εκταμιεύσεις της χώρας από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της ΕΕ, σημειώνει η Ελλάκτωρ.
Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και τα 13 δισ. δάνεια, ενώ επιπρόσθετα θα λάβει σχεδόν 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο μέσω ΕΣΠΑ και Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά την περίοδο 2021-2027.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι υποδομές είναι από τους τομείς προτεραιότητας για τη διοχέτευση των παραπάνω κεφαλαίων.
Ο Όμιλος έχει αποφασίσει να εστιάσει γεωγραφικά στην Ελλάδα και στη Ρουμανία που είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έχει συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία και η οποία έχει σημαντικές ανάγκες σε έργα υποδομών.
Επιπρόσθετα, ακολουθεί πολύ επιλεκτική προσέγγιση ως προς τη διεκδίκηση συμβάσεων στο κράτος του Κατάρ, όπου έχει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών Facility Management.
H ΑΚΤΩΡ και οι θυγατρικές της κατά το Α’ εξάμηνο 2021 υπέγραψαν νέες συμβάσεις ποσού 197 εκατ. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της ανήλθε στις 30.06.2021 σε 1,6 δισ. ευρώ.
Η αναμενόμενη αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων, ως αποτέλεσμα των εξαγγελιών της Κυβέρνησης για επιτάχυνση της υλοποίησης έργων αλλά και ως συνέπεια των μέτρων ανάκαμψης από την πανδημία του Covid 19 στις οικονομίες των χωρών που δραστηριοποιείται στρατηγικά η ΑΚΤΩΡ, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σε έργα Υποδομών που αφορούν στη δραστηριότητα της εταιρείας.

Στα 1,7 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο της ΑΒΑΞ

Ο κλάδος κατασκευών του Ομίλου ΑΒΑΞ συνέχισε να ανακάμπτει και στο α’ εξάμηνο του 2021, αναφέρει η ΑΒΑΞ, μετά την ανάσχεση η οποία καταγράφηκε στο μεγαλύτερο διάστημα του 2020 λόγω της επιβολής περιοριστικών.
Η βελτίωση του μείγματος έργων, ιδίως στη μητρική εταιρεία, με την απεμπλοκή από
παλαιότερα ζημιογόνα έργα στον Περσικό Κόλπο, και η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας των εργοταξίων και της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας, οδήγησαν σε αυξημένη δραστηριότητα και βελτιωμένη κερδοφορία του κλάδου στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Ο κατασκευαστικός τομέας συνεχίζει να εισφέρει πάνω από τα τρία τέταρτα των συνολικών εσόδων του Ομίλου, ενώ τα διεθνή έργα αύξησαν περαιτέρω την αναλογία τους έναντι των εγχώριων έργων, φτάνοντας στο πρώτο εξάμηνο το 75% του συνόλου των εσόδων του κατασκευαστικού τομέα.
Επιπλέον αναφέρει πως μετά από μακρά διαδικασία προσφυγών στον διαγωνισμό που διενεργήθηκε από την ΕΥΔΑΠ το 2019 σχετικά με τη λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλειας για 5ετή περίοδο, τον Αύγουστο 2021 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η μόνη παραδεκτή προσφορά κατατέθηκε από την κοινοπραξία Άκτωρ‐Άβαξ‐ ΕΡΓΟΤΕΜ.
Έως τώρα, έχουν ανοιχθεί οι τεχνικές προσφορές και εκκρεμεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Στη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του έτους, έχει υπογράψει μικρό αριθμό συμβάσεων έργων χαμηλής συνολικά αξίας, καθώς επίσης τη σύμβαση για την κατασκευή της πρώτης φάσης της Γραμμής 4 του Μετρό Αθηνών, και συγκεκριμένα το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή, ως επικεφαλής κοινοπραξίας με προσφορά έκπτωσης ύψους 12,19% επί προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, υπάρχει μία σειρά από έργα σημαντικής αξίας που οδεύουν προς υπογραφή στο προσεχές διάστημα, αναπληρώνοντας επαρκώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου καθώς επιταχύνεται συνολικά ο ρυθμός εκτέλεσης έργων.
Τέλος η εισηγμένη σημειώνει πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και έτοιμων υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή οδηγούμενες από την άνοδο της διεθνούς ζήτησης.

Αυξάνει το ανεκτέλεστο η Ιntrakat

Παρά τη σχετική αύξηση των πωλήσεων, η INTRAKAT αναφέρει πως προκειμένου να επιστρέψει στα μεγέθη πριν την έλευση της πανδημίας, θα έπρεπε η αύξηση των πωλήσεων του 1ου εξαμήνου του 2021 σε σχέση με το 2020 να ξεπεράσει το 40% ώστε η μικτή κερδοφορία να επανέλθει στα αναμενόμενα επίπεδα.
Η στέρηση μικτού κέρδους και EBITDA οφείλεται κατά κύριο λόγο μεταξύ άλλων στις απρόβλεπτες αυξήσεις υλικών (σίδηρος, ενέργεια, πλαστικά, καλώδια, ασφαλτικά κλπ) σε παγκόσμιο επίπεδο στην περίοδο της πανδημίας Covid 19 με άμεση επίδραση στο κόστος πωληθέντων το οποίο αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2020.
Οφείλεται επίσης στη δυσλειτουργία κρατικού μηχανισμού, τραπεζών, υπηρεσιών κλπ. Ενδεικτικά αναφέρει ότι τα έργα στα οποία είχε μειοδοτήσει η Εταιρεία την 31.12.2020 και αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους ανέρχονταν σε 225 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό της 30.06.2021, λόγω των καθυστερήσεων ανερχόταν σε 354 εκατ. ευρώ.
Στις 30.06.2021 το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου INTRAKAT ανερχόταν σε 422,9 εκατ. ευρώ πλέον 354,7 εκατ. ευρώ νέα προς υπογραφή έργα που έχει μειοδοτήσει η Εταιρεία και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους.

Προσεκτικές κινήσεις από τη Δομική Κρήτης

Η Δομική Κρήτης σημειώνει πως βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση νέων έργων συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς μέσω των εταιρειών ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ και ΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ.
Ο Όμιλος εφαρμόζει συντηρητική πολιτική στην επιλογή των διαγωνισμών στους οποίους συμμετέχει, κάνοντας προ-κοστολόγηση έργων ώστε να επιλέγει ποσοστά εκπτώσεων που του επιτρέπουν ικανοποιητικά μικτά κέρδη.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 υπογράφηκαν νέες συμβάσεις έργων συνολικού ποσού 9,26 εκατ. ευρώ.
Το ανεκτέλεστο τμήμα των κατασκευαστικών συμβάσεων του Ομίλου ανέρχεται στο ποσό των 15,65 εκατ. ευρώ.
Τα θετικά αποτελέσματα για την Εταιρεία και τον Όμιλο οφείλονται κυρίως στη βελτίωση του ρυθμού εκτέλεσης των έργων στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η ΕΚΤΕΡ θα κατασκευάσει το νέο αεροδρόμιο της Πάρου

Η ΕΚΤΕΡ τονίζει πως στο πρώτο εξάμηνο η οικονομία συνέχισε να «παιδεύεται» από την πανδημία του COVID - 19, χωρίς να αφήνει ανεπηρέαστο τον κλάδο των κατασκευών.
Η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. συμμετείχε κατά το 1ο εξάμηνο του 2021 σε τουλάχιστον 15 δημοπρασίες δημόσιων και ιδιωτικών έργων, μόνη της ή σε σύμπραξη με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες.
Έχει κηρυχθεί ανάδοχος σε υδραυλικό έργο της ΕΥΔΑΠ για το οποίο αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης και στην κατασκευή του Νέου Αεροδρομίου Πάρου, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία προσφυγών για την συμβασιοποίησή του.
Σκοπός και στόχος της ΕΚΤΕΡ είναι η συνεχή παρουσία της στις διαγωνιστικές διαδικασίες μεγάλων έργων υποδομών που αναμένονται να διενεργηθούν το προσεχές διάστημα, μετά την εισροή κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.
Όσον αφορά τις εργασίες κατασκευής κατοικιών στο Βουκουρέστι μετά από μία καθυστέρηση, λόγω της πανδημίας, έχουν επανεκκινήσει οι εργασίες στο πρώτο από τα δύο οικόπεδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανέγερση οικοδομής κατοικιών μέχρι το τέλος της χρήσης, ενώ προχωρούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την μεταβίβαση των διαμερισμάτων, σημαντικό μέρος των οποίων έχει προπωληθεί.
Για το δεύτερο οικόπεδο είναι υπό έκδοση η οικοδομική άδεια για την ανέγερση κατοικιών, με τις εργασίες να προγραμματίζεται να ξεκινήσουν εντός του α’ εξαμήνου του 2022.
Βάσει των κατασκευαστικών συμβολαίων που βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτελούνται αμιγώς από την ΕΚΤΕΡ, το ανεκτέλεστο έργο ανέρχεται την 30/6/2021 σε 14.964.956 ευρώ έναντι 20.011.130 ευρώ την 31/12/2020.

Στην είσπραξη απαιτήσεων στοχεύει η Προοδευτική

Η Διοίκηση της Προοδευτική για τη χρήση του 2021 εντείνει τις προσπάθειές της για την είσπραξη των απαιτήσεων της και τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσής της, ώστε να μειωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι υποχρεώσεις της, να αυξηθεί η ρευστότητά της και με τον τρόπο αυτό να μπορέσει να αποκτήσει ικανοποιητικό κεφάλαιο κίνησης για τη απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της.
Στα πλαίσια της παραπάνω προσπάθειας της Εταιρείας ορθολογίζοντας την δομή και τις λειτουργίες της, συνεχίζει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την ενεργοποίησή της και σε νέους -μη κορεσμένουςτομείς δραστηριότητας (π.χ. ενέργεια, διαχείριση ΧΥΤΑ, logistics, κλπ) πέραν αυτού των Δημοσίων Έργων.
Παράλληλα επιδιώκει συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι, παρά το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Εταιρεία, πέραν από την συνεισφορά τους σε οικονομικούς πόρους, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και σε άλλους τομείς για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Επίσης συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για διεκδίκηση απαιτήσεων από έργα εσωτερικού και εξωτερικού προσπαθεί να εισπράξει από το Ρουμανικό, Ελληνικό Δημόσιο και Τρίτων Τεχνικών εταιρειών, σχετικές απαιτήσεις της.

Κούρεμα δανείων και υποχρεώσεων περιμένει η Βιοτέρ

Η ΒΙΟΤΕΡ έπειτα από την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσής της από το Πρωτοδικείο Αθηνών και σύμφωνα με τους όρους υλοποίησής του (διαγραφές τραπεζικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεων σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές) εκτιμά πως θα βρει νέο βηματισμό και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της διεκδικώντας μερίδιο από τον κατασκευαστικό τομέα.
Με δεδομένο ότι έτος 2021 θα είναι η χρονιά που η εταιρεία θα προσαρμόζεται στα πλαίσια που θέτει η ως άνω απόφαση, προς τούτου: Θα συνεχιστούν οι ενέργειες εκκαθάρισης των παλιών εργολαβιών με σκοπό την οριστική παραλαβή των έργων και την επιστροφή στις δανείστριες τράπεζες των εγγυητικών επιστολών, γεγονός που ρυθμίζει τις σχέσεις με αυτές (διαγραφή χρεών, ΜΟΔ κλπ).
Θα ενταθούν οι προσπάθειες για την ευδοκίμηση των claims, που λόγω covid, έχουν καθυστερήσει, με θετικό πρόσημο, όπως πιστεύει, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα της εταιρείας.
Θα σχεδιαστεί η επιστροφή της εταιρείας στην κανονικότητα με στόχο την διεκδίκηση νέων έργων και την ανάπτυξη του real estate, εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη εμπειρία της σε αυτούς τους τομείς.
δ_6.JPG
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης