Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πειραιώς Real Εstate: Πως θα γίνει η συναλλαγή Terra για τα 3.000 ακίνητα

Πειραιώς Real Εstate: Πως θα γίνει η συναλλαγή Terra για τα 3.000 ακίνητα
Μια καθαρή συναλλαγή επιδιώκει με τον διαγωνισμό πώλησης 3.000 ακινήτων ( project Terra ) η Πειραιώς Real Estate διασφαλίζοντας την μεγιστοποίηση του οφέλους για την Τράπεζα Πειραιώς
Σχετικά Άρθρα

Μια καθαρή συναλλαγή επιδιώκει με τον διαγωνισμό πώλησης 3.000 ακινήτων (project Terra) η Πειραιώς Real Estate διασφαλίζοντας την μεγιστοποίηση του οφέλους για την Τράπεζα Πειραιώς από κάθε πλευρά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες απο τραπεζικές πηγές, η θυγατρική αναμένεται να υπογράψει σύμβαση υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων με τον υποψήφιο επενδυτή.
Παράλληλα, μέχρι σήμερα, είναι ανοικτά όλα τα σενάρια σχετικά με την μορφή της εταιρείας που πρόκειται να συσταθεί με τον υποψήφιο αγοραστή, δηλαδή είτε μια κοινοπραξία, είτε ένα όχημα SPV όπου η Τράπεζα Πειραιώς πιθανότατα να διατηρήσει μειοψηφική μετοχική συμμετοχή.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα της συναλλαγής, η τράπεζα επιδιώκει, η συναλλαγή να κλείσει μέχρι 31.12.2021, δίχως να υπάρχει βεβαιότητα καθώς όλα εξαρτώνται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους επενδυτές.

Υπηρεσίες διαχείρισης για 40.000 ακίνητα

Υπενθυμίζεται ότι, η Πειραιώς Real Estate αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, καθώς προσφέρει εκτιμητικές υπηρεσίες για περίπου 40000 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας περί τα 16 δισ. ευρώ.
Για παράδειγμα, η Πειραιώς Real Estate προσφέρει εκτιμητικές υπηρεσίες για τα 2600 ακίνητα του ΟΤΕ.
Συνολικά, με την συναλλαγή η Τράπεζα Πειραιώς θα μειώσει σημαντικά το ρίσκο στον ισολογισμό της ενω με την σύμβαση παροχής υπηρεσιών η Πειραιώς Real Estate θα εξασφαλιστεί σταθερά ροή εσόδων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια δεύτερη πηγή εσόδων για την τράπεζα, αναμένεται να είναι και η δανειοδότηση του επενδυτή, δεδομένου του μεγέθους της συναλλαγής.
Ειδοποιός διαφορά, όμως, σε σχέση με πρόσφατες συναλλαγές, θα είναι το γεγονός ότι, η σύμβαση δεν θα προβλέπει την επιστροφή ακινήτων στην τραπέζα τα οποία δεν θα πουληθούν.
Όπως θεωρούν ορθώς στελέχη της Πειραιώς Real Estate, η συμφωνία με τον επενδυτή δεν θα πρέπει να μεταφέρει τις εκκρεμότητες μελλοντικά, ώστε να προκύπτουν υποχρεώσεις για την Τράπεζα.

Στο data room οι επενδυτές

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελείται από ένα μεικτό χαρτοφυλάκιο 3000 ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει κατοικίες, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία καθώς και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της Τράπεζας αρκετά εκ των οποίων αποτελούν και τα “φιλέτα” του χαρτοφυλακίου.
Σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο αποτελεί ένα καθαρό real estate χαρτοφυλάκιο το οποίο είναι 100% απαλλαγμένο από υποθήκες.
Aπό την πρώτη στιγμή του διαγωνισμού επίσης, η Πειραιώς Real Estate απευθύνθηκε στοχευμένα σε εξειδικευμένους χρήστες real estate οι οποίοι αποτιμούν καλύτερα το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, έτσι οι προσφορές δεν θα περιλαμβάνουν τα υψηλά haircut τα οποία καταγράφονται σε παρόμοιες συναλλαγές.
Σύμβουλος πώλησης του διαγωνισμού είναι η τράπεζα UBS ενω αυτή την περίοδο οι υποψήφιοι επενδυτές που εξετάζουν τα στοιχεία του διαγωνισμού στο data room είναι μεταξύ άλλων οι εταιρείες Invel/Prodea, Brooklane, Dromeus capital, london Regional και μια εταιρεία συμφερόντων του κ. Παπαλέκα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης