Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Sani/Ikos: Στόχος επιτόκιο 5% για ομόλογο 300 εκατ. ευρώ - Μεγάλη η συμμετοχή επενδυτών

tags :
Sani/Ikos: Στόχος επιτόκιο 5% για ομόλογο 300 εκατ. ευρώ - Μεγάλη η συμμετοχή επενδυτών
Με το ομόλογο υψηλής απόδοσης (High yield) της Sani/ Ikos ολοκληρώνεται σήμερα το κρίσιμο τεστάρισμα της ελληνικής αγοράς στην άντληση κεφαλαίων
Σχετικά Άρθρα
Με το ομόλογο υψηλής απόδοσης (High yield) της Sani - Ikos ολοκληρώνεται σήμερα το κρίσιμο τεστάρισμα της ελληνικής αγοράς στην άντληση κεφαλαίων για την οποία πρώτο το bankingnews είχε κάνει λόγο, απο τις 5 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, η έκδοση λήξεως 2026 των 300 εκατ. ευρώ της Sani/Ikos έχει στόχο επιτόκιο το 5% ενώ η αρχική καθοδήγηση ξεκινά απο το 6%.
Θεσμικοί επενδυτές σημειώνουν στο bankingnews ότι, η δομή των εσόδων απο τα ξενοδοχεία ευνοεί τους μετόχους.
Αντίθετα, όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος της αγοράς ομολόγων, “η δομή δεν σημαίνει οτι προτεραιοποιούνται οι μέτοχοι, δεν προτεραιοποιούνται οι ομολογιούχοι.

Η εταιρεία προσφέρει καλή σχέση ρίσκου/ απόδοσης δεδομένου ότι,πρόκειται για μια εταιρεία που είναι leader του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα.”
Πάντως, η απόδοση αυτή της τάξης του 6-5% προσελκύει και επενδυτές του μεγέθους του ΚΚR οι οποίοι έχουν σχέσεις με τους μετόχους της Sani (Oak Tree, Goldman Sachs).


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ελληνική αγορά


Με τις εκδόσεις της Sani και της Prodea , η ελληνική αγορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία στην άντληση κεφαλαίων.
Από την διεθνή αγορά αντλήθηκαν περισσότερα κεφάλαια απο τις αρχικές εκδόσεις ( Motor Oil 400 εκατ. ευρώ – ΔΕΗ 500 εκατ. ευρώ ) ενω μειώθηκε παράλληλα το κόστος δανεισμού με επιτόκια στο 2,125% και 3,375% αντίστοιχα.
Συνολικά, μαζί με το ελληνικό ομόλογο της Prodea, ύψους 300 εκατ. ευρώ και την Sani οι ελληνικές επιχειρήσεις αντλούν 1,5 δισ. ευρώ, ύστερα μάλιστα απο δυο διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών ύψους 2,1 δις. (Alpha bank και Πειραιώς ).

Ποιά είναι η Sani/Ikos

Η Sani/Ikos αποτελεί την συνεργασία της Oικογένειας Aνδρεάδη με διεθνείς οίκους και funds (Oak Tree, Goldman Sachs και τα family offices Μοonstone, Florac).
Διαθέτει συνολικά 12 πολυτελή θέρετρα σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και εκτιμώμενη σταθερή αξία ενεργητικού 1,8 δισ. ευρώ.
Ο Δείκτης χρέος πρός ebidta μετά την έκδοση θα διαμορφωθεί στο 6, καθώς το αναπροσαρμοσμένο ebidta του 2020 ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ.
Aπο τα 300 εκατ. ευρώ, τα 80 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, τα 214 εκατ. ευρώ για το επενδυτικό πρόγραμμα και τα 6 για τα έξοδα έκδοσης.
Η Sani/ Ikos τονίζει ότι, τα αντλούμενα κεφάλαια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ρευστότητα, αλλά για την διαφοροποίηση των κεφαλαιακών πηγών. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας είναι πλήρως καλυμμένο μέχρι το 2024 και η εταιρεία θα προσθέτει 1 πολυτελές θέρετρο ετησίως.
Η Fitch Ratings αξιολόγησε με Β- την ικανότητα έκδοσης μακροπρόθεσμου χρέους και σταθερή τις προοπτικές.
Από την πλευρά της η Moody’s Investor Service έδωσε αξιολόγηση Caa1 στο εγγυημένο ομόλογο υψηλής εξασφάλισης της εταιρείας, με προοπτικές σταθερές, αξιολόγηση corporate family (CFR) στο Β3 και πιθανότητα αθέτησης πληρωμών στο Β3-ΡD.
Κύριος ανάδοχος της έκδοσης είναι η Morgan Stanley με την συνεργασία των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης