Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε 24 ώρες λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Σε 24 ώρες λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Η επιλογή φρεγατών είναι η κινητήριος δύναμη για να παραμείνουν εν ζωή τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας
Σχετικά Άρθρα

Αύριο Τετάρτη 7 Ιουλίου ο Ειδικός διαχειριστής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα δεχθεί τις δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών, όπως ορίζει η σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεσμευτική προσφορά αναμένεται να καταθέσει ο όμιλος Πριόβολου μέσω της εταιρεία Pyletech Shipyards, ενώ θεωρείται αρκετά απίθανο να κατατεθεί και δεύτερη προσφορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το τμήμα που ελέγχει ο Ειδικής Διαχειριστής θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξουν κι άλλες δεσμευτικές προσφορές.
Οι επενδυτές εκτός του ομίλου Πριόβολου, που παραμένει σταθερός στην επιλογή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά , οι υπόλοιποι τα έχουν συνδέσει με την επιλογή φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.
Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Ειδικού Διαχειριστή υπήρξε ανάρτηση που μετέθετε την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την Δευτέρα 19 Ιούλιου.
Ωστόσο η ανάρτηση κατέβηκε αλλά δημιούργησε αναστάτωση στους ενδιαφερόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Πήγες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Η αρχική ημερομηνία της προκήρυξης ανέφερε ρητώς την Τετάρτη 7 Ιούλιου ως ημέρα κατάθεσης των οικονομικών και δεσμευτικών προσφορών από τους συμμετέχοντες.
Οι … παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η επιλογή φρεγατών είναι η κινητήριος δύναμη για να παραμείνουν εν ζωή τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας.

Το τίμημα

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία Pyletech Shipvards αναμένεται να καταθέσει υψηλότερο τίμημα σε σχέση με την πρώτη προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ με την προοπτική να αποτιμηθεί και η αξία των ναυπηγείων με την κατασκευή τριών φρεγατών.
Όσοι ανέμεναν να προηγηθεί η επιλογή φρεγατών πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έκαναν λάθος υπολογισμούς και η σχετική υπόθεση μπορεί να γίνει ορατή από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών θα αποτιμήσει το καταβληθέν τίμημα με βάση τις προοπτικές που δημιουργεί το project κατασκευής φρεγατών.
Πρόκειται για το 30% της συνολικής αξίας του προγράμματος ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού που φτάνει τα 5 δισ. ευρώ δηλαδή το 1,5 δισ. ευρώ θα πέσουν στα δύο ναυπηγεία της χώρας.
Μέχρι αργά το βράδυ ήταν άγνωστο εάν στο διαγωνισμό εμφανιστεί ο κ. Πάνος Ξενοκώστας που προτίθεται να αναλάβει τα ναυπηγεία Ελευσίνας με την προσδοκία η κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα των οφειλών της εταιρείας που ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε και νέα προκήρυξη εάν το τίμημα είναι κατώτερο των προσδοκιών στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες δεν συμπεριλάβουν την προστιθέμενη αξία των ναυπηγείων με την κατασκευή των φρεγατών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης