Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο ΟΛΘ παραμένει στο Χρηματιστήριο - Δεν αλλάζει η στρατηγική - Οι λεπτομέρειες για τη δίκαιη τιμή

Ο ΟΛΘ παραμένει στο Χρηματιστήριο - Δεν αλλάζει η στρατηγική - Οι λεπτομέρειες για τη δίκαιη τιμή

Η σύγκριση με τα λιμάνια του εξωτερικού, η αποτίμηση του ΟΛΘ και το μυστικό της απόδοσης των επενδύσεων

Καμία αλλαγή στη στρατηγική και την υλοποίηση των επενδύσεων δεν φέρνει η δημόσια πρόταση της Belterra για τον ΟΛΘ και τονίζεται από όλες τις πλευρές η πρόθεση να παραμείνει στο χρηματιστήριο η μετοχή.

Ουσιαστικά η αποχώρηση των «Γερμανών» από τη SEGT και η αύξηση του ποσοστού από την οικογένεια Σαββίδη, ενεργοποίησε τον κανονισμό του ΧΑ, που σχετίζεται με τις δημόσιες προτάσεις.
Όπως ανακοίνωσε ήδη η εταιρεία δε σκοπεύει να αγοράζει μετοχές είτε μέσω του ΧΑ, είτε εξωχρηματιστηριακά, παρά μόνο όσες τις προσφερθούν στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης, καθώς έχει την υποχρέωση.
Χρηματιστηριακά, οι κάτοχοι μετοχών του ΟΛΘ, πλην των βασικών μετόχων, μπορούν να δουν τη δημόσια πρόταση ως ένα «μαξιλάρι ασφαλείας», σε ένα σενάριο μεγάλης διόρθωσης των αγορών που θα μπορούσε να συμπαρασύρει τη μετοχή του ΟΛΘ κάτω από την τιμή της δημόσιας πρότασης.

Πως προέκυψε το τίμημα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο αποτιμητής έχει συμπεριλάβει στην ανάλυσή του τις επενδύσεις που θα γίνουν και με βάση αυτές έχει προχωρήσει στην αποτίμηση για την αξία στην πενταετία.
Σημειώνεται ωστόσο, πως αυτές οι επενδύσεις που προγραμματίζονται και ήδη έχουν ξεκινήσει πολλές από αυτές που περιγράφονται στο επενδυτικό πλάνο, αποδίδουν αργότερα, δηλαδή μετά την πενταετία.
Επίσης χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος για τη δημόσια πρόταση, γιατί η εξαγορά των μετοχών δεν έγινε απευθείας, αλλά αγοράστηκε ποσοστό σε θυγατρική που κατέχει τις μετοχές του ΟΛΘ και έχει και άλλες συμμετοχές.
Επομένως δεν μπορούσε να βγει τίμημα απευθείας για τη μετοχή.

Το τίμημα

Με βάση τις παραδοχές των αναλυτών της Beta ΑΧΕΠΕΥ, προκρίνεται η τιμή των 25,80 ευρώ ανά μετοχή ως εύλογη τιμή για τη μετοχή της Εταιρείας βάσει της μεθοδολογίας προεξόφλησης των μελλοντικών ταμειακών ροών.
Η τιμή των 29,13 ευρώ προκρίνεται ως εύλογη τιμή για τη μετοχή βάσει της μεθοδολογίας προεξόφλησης των μελλοντικών μερισμάτων.
Επίσης προκρίνεται η τιμή των 24,85 ευρώ ως εύλογη τιμή για τη μετοχή βάσει της μεθοδολογίας Προστιθέμενης Επιχειρηματικής Αξίας.
Από την ανάλυση του Συμβούλου προκρίνεται εύλογο τίμημα για τη μετοχή της Εταιρείας τα 25,57 ευρώ βάσει της μεθόδου συγκριτικής ανάλυσης εισηγμένων εταιρειών.
Η εύλογη τιμή βάση των παραπάνω αναλύσεων βγαίνει στα 26,26 ευρώ.
Βασικοί_μέτοχοι_ΟΛΘ.jpg
Συγκριτική αποτίμηση

Τα λιμάνια του εξωτερικού, σύμφωνα με την ανάλυση της Beta ΑΧΕΠΕΥ (βάση του μέσου όρου) παίζουν με p/bv 1,2 φορές, P/Sales 2,1 φορές, P/E 15,7 φορές, EV/Sales 2,8 φορές, EV/EBIT 12,3 φορές και EV/EBITDA 8,9 φορές
Ο ΟΛΘ με βάση τα αποτελέσματα χρήσης 2020 διαπραγματεύεται με p/bv 1,6 φορές, P/Sales 3,72 φορές, P/E 13,35 φορές, ΕV/Sales 2,5 και με EV/EBITDA 5,8 φορές.
Σημειώνεται πως σε εύλογο διάστημα θα δημοσιευτεί το ενημερωτικό δελτίο για να ξεκινήσει η περίοδος αποδοχής.

Συγκριση_Λιμανιών.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης