Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ιntralot: Πύρρειος συμφωνία - Ποιο είναι το όφελος; - Τι σηματοδοτεί για την εταιρία;

Ιntralot: Πύρρειος συμφωνία - Ποιο είναι το όφελος; - Τι σηματοδοτεί για την εταιρία;
Ο βραχνάς του ομολογιακού δανείου της Intralot, λήξεως 15/9/ 2021 οδεύει προς λύση
Σχετικά Άρθρα

Ο βραχνάς του ομολογιακού δανείου της Intralot, λήξεως 15/9/2021 οδεύει προς λύση, αλλά το αντάλλαγμα, όπως είναι φυσικό, είναι τα ακριβότερα επιτόκια που απαίτησαν οι κάτοχοι των ομολόγων. Οι τροποποιήσεις του Project Τhrylos, οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες απο την εταιρεία στο χρηματιστήριο αποτελούν ένα "γρίφο" για τους μετόχους, καθώς συντάχθηκαν και με την συμβολή δικηγορικών εταιρειών, οι οποίες δεν μπορούσαν να ανακοινώσουν μια συμφωνία, με τους ομολογιούχους πριν αυτή οριστικοποιηθεί.
Άλλωστε, κατά την σημερινή Γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η διοίκηση της (Σ. Κόκκαλης) θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει περαιτέρω τις κρίσιμες πτυχές της.

Ποιο είναι το όφελος για την Intralot

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία με τους ομολογιούχους στην οποία οδεύει η Intralot στις αρχές Αυγούστου περιλαμβάνει υψηλότερο κόστος ωστόσο με τις νέες τροποποιήσεις αποκομίζει ένα όφελος περί τα 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 45 εκατ. ευρώ προέρχονται απο το ομόλογο του 2021 και 70 εκατ. ευρώ, κατ΄ελάχιστον, απο το ομόλογο του 2024.
Επι της ουσίας, όμως, σ ένα μήνα απο τώρα με τις διαδικασίες, μέχρι τις 3 Αυγούστου 2021, θα έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του πολυπόθητου 90% των ομολογιούχων του 2021 ή και υψηλότερου ποσοστού.
Η Intralot, σε δυο μήνες περίπου απο σήμερα ( 15 Σεπτεμβρίου 2021 ) θα έπρεπε να καταβάλλει 250 εκατ. ευρώ, συμφώνησε μ ένα γκρούπ ομολογιούχων να της παρέχουν ενδιάμεση χρηματοδότηση - αποκαλείται γραμμή χρηματοδότησης - ύψους 147 εκατ. ευρώ ( ή 177 εκατ. δολαρίων ) ενω το υπόλοιπο ποσό θα ανταλλαχθεί με νέα ομόλογα λήξεως 2025.
Μ άλλα λόγια, η εταιρεία αποπληρώνει το 58,8% των ομολογιούχων και οι ομολογιούχοι υποχρεωτικά θα αποδεχθούν την διαδικασία καθώς τα ομόλογα αποπληρώνονται στην οονομαστική τους αξία.

Υψηλότερα επιτόκια

Τα επιτόκια, όμως, για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν, ύψους 205 εκατ. ευρώ (ή 244 εκατ. δολάρια) δεν είναι αυτά που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, αλλά υψηλότερα.
Ειδικότερα, για τον πρώτο και δεύτερο χρόνο ανέρχεται σε 7,09% (έναντι 5,90% προηγουμένως) , 8,19% το τρίτο έτος απο την έκδοση και 8,87% έπειτα ( έναντι 7% και 7,25% αντιστοιχα ).
Η Intralot επίσης αποκτά την δυνατότητα να προχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση τόκων, με επιτόκιο πληρωμής σε είδος (payment-in-kind interest rate) 9,98%, αντί για το πληρωτέο επιτόκιο (cash interest rate), για τα πρώτα τρία έτη, και 10,27% έπειτα.
Κατά τα λοιπά, η συμφωνία που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο μένει ως έχει και οι ομολογιούχοι του 2024 θα λάβουν το 18% της θυγατρικής εταιρείας των ΗΠΑ, η οποία εμφανίζει και την υψηλότερη κερδοφορία μεταξύ των εταιρειών του ομίλου ( 50-60 εκατ. Εbidta ).
Υπενθυμίζεται ότι, ένα γκρούπ ομολογιούχων του 2024 ( 68 εκατ. ευρώ ) έχει αποδεχθεί την πρόταση με αντάλλαγμα το 18,7% της μητρικής της Intralot USA. (Intralot Global Holding BV ).

Eπιλογές

Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ομάδα των funds που κατέχουν τα ομόλογα, οι επιλογές οι οποίες θα διαθέτει η εταιρεία θα είναι πρώτον, να διατεθεί ένα υπόλοιπο ποσοστό στην αμερικανική θυγατρική και μ αυτόν τον τρόπο να μειωθεί αντίστοιχα το ποσοστό της μητρικής Intralot απο 81%, το οποίο προβλεπόταν απο την πρόταση αναδιάρθρωσης του Ιανουαρίου.
Η δεύτερη επιλογή, είναι να επιμηκυνθούν χρονικά τα ομόλογα.
Συνολικά, πάντως, και ύστερα απο τις διευθετήσεις του χρέους, η Intralot θα απομείνει μ ένα καθαρό δανεισμό περί τα 400- 500 εκατ. ευρώ, και με λειτουργική κερδοφορία 90-95 εκατ ευρώ, εκ των οποίων το 68% αφορά την αμερικανική θυγατρική που έχει δραστηριοποίηση σε 12 πολιτείες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης