Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στον Ε. Μπουλούτα… και το fit and proper στον Ελλάκτωρ

Γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στον Ε. Μπουλούτα… και το fit and proper στον Ελλάκτωρ
Το πρόστιμο προφανώς και δεν αφορά την τρέχουσα περίοδο αλλά με την ιδιότητα του ως διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank το 2011
Σχετικά Άρθρα

Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στον Ευθύμιο Μπουλούτα νυν διευθύνοντα σύμβουλο του Ελλάκτωρ;
Το πρόστιμο προφανώς και δεν αφορά την τρέχουσα περίοδο αλλά με την ιδιότητα του ως διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank το 2011.

Συγκεκριμένα

Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 240.000 ευρώ, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 7 παρ. 1 του ν. 3340/2005, σε δύο νομικά και ένα φυσικό πρόσωπο για συμμετοχή σε εγχείρημα χειραγώγησης στο Χ.Α της μετοχής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίας «MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD» κατά το χρονικό διάστημα από 1 Απριλίου 2011 με 30 Μαίου 2011.

Συγκεκριμένα,επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ στην «COMMERZBANKAG», πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ στην «CΥPRUS POPULAR BANK PUBLIC Co ltd» (πρώην«MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD») και πρόστιμο ύψους 20.000 στον κ. Ευθύμιο Μπουλούτα, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Προέδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου της Τράπεζας, κατά την περίοδο ελέγχου.
Επιπλέον, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 10.000 στην «Τράπεζα OPTIMA BANK ΑΕ» (πρώην «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ») ως πρόσωπο που διαμεσολαβεί κατ’ επάγγελμα, για παράβαση του άρθρου 17 του ν. 3340/2005

Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Την περίοδο Απριλίου 2011 με Μάιο 2011 ο Ευθύμιος Μπουλούτας έμπειρο τραπεζικό στέλεχος κατείχε την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Marfin Popular Bank.
Εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Εγνατίας Τράπεζας και επιχειρήθηκε να αυξήσουν την αποτίμηση της Marfin Popular Bank.
Για να γίνει αυτό, κάποιος έδωσε εντολές πόσα δάνεια να δοθούν που και ταυτόχρονα δίδονταν και εντολές δια τηλεφώνου στην αρμόδια χρηματιστηριακή εταιρία πόσες μετοχές να αγοραστούν σε τακτική βάση ώστε να ενισχυθεί η ανοδική δυναμική.
Οι τηλεφωνικές συναλλαγές κατεγράφησαν και έτσι βρέθηκε ο Μπουλούτας εκτεθειμένος και για τον λόγο αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ.
Ωστόσο εάν εξαιρεθεί αυτό το ατόπημα, ο Μπουλούτας πρέπει να αναγνωριστεί ότι έχει υγιή διαδρομή στα τραπεζικά και επιχειρηματικά δρώμενα.
O ίδιος έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη και εκτιμάει ότι θα κερδίσει την υπόθεση.

Εγείρεται θέμα fit and proper;

Ωστόσο ορισμένοι κύκλοι αναφέρουν ότι η επιβολή προστίμου για χειραγώγηση μετοχής αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης του fit and proper δηλαδή της καταλληλότητας να ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν, στον Ελλάκτωρ ο διευθύνων σύμβουλος δέχθηκε ποινή για χειραγώγηση και ο Πρόεδρος λειτουργεί ωσάν να έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, παρ΄ ότι είναι μη εκτελεστικός.
Τόσο ο Πρόεδρος ο Γεώργιος Μυλωνογιάννης, όσο και ο Ευθύμιος Μπουλούτας ο διευθύνων σύμβουλος του Ελλάκτωρ πληρούν τα κριτήρια του fit and proper;
Μπορεί ένας δικηγόρος Πρόεδρος να έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες;
Μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος να δέχεται πρόστιμο για χειραγώγηση;
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ελέγξει την κατάσταση ή επειδή η Λαζαράκου η Πρόεδρος της Επιτροπής ως πρώην υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ… θα δεχθεί τα απαραίτητα τηλεφωνήματα;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης