Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στις 30 Ιουνίου ανοίγουν οι προσφορές για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού – Πλειοδοτεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η στάσιμη μετοχή

Στις 30 Ιουνίου ανοίγουν οι προσφορές για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού – Πλειοδοτεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η στάσιμη μετοχή
Τι θα σηματοδοτήσει πιθανή πλειοδοσία της ΓΕΚ Τέρνα στην Εγνατία οδό; - Γιατί η μετοχή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τερνα Ενεργειακή είναι στάσιμες;
Σχετικά Άρθρα

Σχετικά σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις ως προς τον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού, που αφορά την παραχώρηση και την κατασκευή καθώς με βάση ορισμένες πηγές ίσως τελικά ανοίξουν οι προσφορές στις 30 Ιουνίου 2021.
Με βάση ενδείξεις το σχήμα ΓΕΚ Τέρνα – Egis αναμένεται να πλειοδοτήσει στη διαγωνιστική διαδικασία έναντι του σχήματος Vinci – Μυτιληναίος – Άβαξ.
Ωστόσο, με βάση τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, εάν οι διαφορές μεταξύ των δύο τιμημάτων είναι έως 15% τότε υποχρεούται το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας να ζητήσει βελτίωση των δεσμευτικών προσφορών.
Για διαφορές στα τιμήματα πάνω από 15% η ρήτρα αυτή δεν ισχύει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δεύτερος στη διαγωνιστική διαδικασία θα υποβάλει ενστάσεις ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τι θα σηματοδοτήσει πιθανή πλειοδοσία της ΓΕΚ Τέρνα στην Εγνατία;

Η ΓΕΚ Τέρνα εάν και εφόσον αποκτήσει την παραχώρηση και την κατασκευή στην Εγνατία Οδό θα ελέγχει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων που θα περιλαμβάνει την Ιόνια Οδό, το Ελληνικό, τις παραχωρήσεις της Εγνατίας Οδού και άλλα.
Στην περίπτωση αυτή ο όμιλος έχει αποφασίσει να εξετάσει τα εξής εναλλακτικά σενάρια για τις παραχωρήσεις:
1)Να αυτονομήσει τις παραχωρήσεις από τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα και να τις εισάγει στο χρηματιστήριο
2)Με το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων η ΓΕΚ Τέρνα να εκδώσει ένα μεγάλο ομόλογο
3)Να εισάγει τις παραχωρήσεις σε ξένο χρηματιστήριο αντλώντας κεφάλαια
4)Να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή που θα αποκτήσει ποσοστό μειοψηφίας στην αυτόνομη ΓΕΚ Τέρνα – Παραχωρήσεις.
Τα εναλλακτικά αυτά σενάρια αποτελούν μέρος μιας πολυπαραγοντικής στρατηγικής που σχεδιάζει να ακολουθήσει η ΓΕΚ Τέρνα σε περίπτωση που κερδίσει την Εγνατία Οδό.

Τι πρέπει να γίνει για να ανακάμψει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χρηματιστηριακά;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εμφανίζει μια «περίεργη» χρηματιστηριακή εικόνα.
Η μεν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται κάτω από τα 10 ευρώ – στα 9,70 ευρώ - με αποτίμηση περίπου 1 δισεκ. και η δε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 11,88 ευρώ με αποτίμηση 1,37 δισεκ. άθροισμα αποτιμήσεων 2,37 δισεκ. όταν θα έπρεπε να είναι στα 3 δισεκ. ευρώ όπως πρόσφατα είχε αναλύσει το bankingnews.
Η πρώτη αιτία που συνέβαλλε στην πίεση στην μετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν προφανώς η έκτακτη ζημία από τις ΗΠΑ ύψους 98,5 εκατ ευρώ.
Για το α΄ τρίμηνο του 2021 η ΤΕΡΝΑ εμφάνισε ζημία 82,6 εκατ ευρώ ενώ μείωσε τα κεφάλαια της κατά 100 εκατ στα 394 εκατ ευρώ.
Η ζημία από τις ΗΠΑ συνδέεται προφανώς με την ενεργειακή καταστροφή που σημειώθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ με επικών διαστάσεων χιονιά που οδήγησε την πόλη και την Πολιτεία σε σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Το βασικό θέμα όμως της ανάλυσης μας είναι τι πρέπει να κάνει ώστε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να ανακάμψει χρηματιστηριακά.
Πρωτίστως έπραξε το αυτονόητο πέρασε όλη την ζημία εφάπαξ στο α΄ τρίμηνο του 2021 από τις ΗΠΑ ώστε από εδώ και πέρα να μειώνει την ζημία.
Για την αγορά αυτή η τακτική διαφάνειας είναι σωστή και στο β΄ τρίμηνο του 2021 που τελειώνει σε λίγες εβδομάδες τέλη Ιουνίου 2021 θα διαπιστωθεί ότι το β΄ τρίμηνο είναι κερδοφόρο.
Η τακτική διαφάνειας που ακολούθησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι σωστή επενδυτικά τακτική.
Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Περιστέρης έχει μειώσει την συμμετοχή του στο 11,06% αλλά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 37,30% ενώ τοποθετήθηκε στην εταιρία και ο Β. Μαρινάκης εφοπλιστής και ενασχολούμενος με τα media μέσω της Atale Enterprise Limited με ποσοστό 5,98%.
Η επένδυση Μαρινάκη είχε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο να αυξήσει την ρευστότητα του ο Γιώργος Περιστέρης ώστε με περίπου 80 εκατ ευρώ που πήρε να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην οποία πλέον κατέχει το 29,75%.
Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh αποχώρησε – αν και μπορεί ακόμη να κατέχει ένα ποσοστό της τάξης του 1% με 2% - ενώ η Μαριάννα Λάτση μέσω της Latsco Hellenic Holding ελέγχει πλέον το 7,60%.

Που εστιάζουν οι επενδυτές;

Οι επενδυτές εστιάζουν σε τρία ζητήματα

1)Πόση είναι η ζημία από τις ΗΠΑ και το ερώτημα αυτό απαντήθηκε, η ζημία ήταν 98 εκατ και εμφανίστηκε όλη εφάπαξ στο α΄ τρίμηνο 2021.

2)Ο Γιώργος Περιστέρης είναι ο βασικός μέτοχος, έχοντας δημιουργήσει ένα ισχυρό όμιλο στις κατασκευές και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η βασική ανησυχία της αγοράς όμως είναι ότι δανείστηκε, χρησιμοποίησε μετοχοδάνεια και άλλα collaterals και γενικώς αύξησε το ρίσκο λόγω προσωπικών δανείων.
Το ερώτημα αυτό για να απαντηθεί θα πρέπει όχι μόνο να αποτιμήσουμε τις εγγυήσεις που φέρει κάθε δάνειο αλλά και την χρηματιστηριακή πορεία του ομίλου.
Οπότε η χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής του ομίλου ΓΕΚ είναι κομβικής σημασίας.

3)Ποιος ο ρόλος της Λάτση και του Μαρινάκη στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;
Κατά την άποψη μας πέραν από χρηματοδότες οι δύο επιχειρηματίες λειτουργούν ως μηχανισμός arbitrage σε μελλοντικά έργα.
Έχοντας την στήριξη των δύο ισχυρών επιχειρηματιών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα μπορεί να διεκδικεί περισσότερα έργα.
Δεν υπονοούμε αδιαφάνεια αλλά μεγαλύτερη ισχύ καθώς έτσι λειτουργούν οι κατασκευαστικοί όμιλοι τα έργα δεν κλειδώνουν μόνο με τις προσφορές αλλά και με τις πιέσεις που ασκούνται.

Τι πρέπει να γίνει

Ο όμιλος εταιριών ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να έχει χρηματιστηριακή αξία 3 δισεκ. ευρώ, όχι γιατί βολεύει τον Γιώργο Περιστέρη αλλά κυρίως γιατί αυτή είναι η δίκαιη αξία του ομίλου λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν θα έχει άλλες ζημίες από ΗΠΑ και δεν θα χρειαστεί να ξαναδανειστεί για να αγοράσει ποσοστό στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Εάν όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές πάρει τελικά το έργο της Εγνατίας Οδού στα 1,2 δισεκ. για παραχωρήσεις και κατασκευή, τότε ο όμιλος θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.
Ήδη διαθέτει 3 δισεκ. ανεκτέλεστο και με την Εγνατία θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.
Πιστεύουμε ότι τα χειρότερα για τον όμιλο είναι πίσω τόσο για την Ενεργειακή όσο και για την ΓΕΚ και από εδώ και πέρα η αγορά θα εστιάζει στο πως θα ανακάμψει ο όμιλος ο οποίος έχει πολύ ισχυρά περιουσιακά στοιχεία.
Η πεποίθηση επενδυτικών κύκλων είναι ότι ο όμιλος χρηματιστηριακά θα ισχυροποιηθεί το επόμενο διάστημα ωστόσο πρέπει να υπάρξουν ορισμένα προαπαιτούμενα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης