Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όργιο νοθείας στη φέτα με την «άδεια» του ελληνικού κράτους

Όργιο νοθείας στη φέτα με την «άδεια» του ελληνικού κράτους
Σε κίνδυνο η φέτα ως ΠΟΠ από τους θεματοφύλακες όπως το υπουργείο Γεωργίας ο ΕΦΕΤ και άλλοι φορείς τους κράτους.
Σχετικά Άρθρα

«Κλείνουν τα μάτια τους» στη νοθεία της φέτας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΦΕΤ, η ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Γενικό Χημείο του Κράτους, δίνοντας επί της ουσίας της ευκαιρία σε επιτήδειους, να πουλάνε «φέτα» μαϊμού σε τιμή έκπληξη.
Η Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ)με αφορμή τη διακίνηση νοθευμένης φέτας ΠΟΠ της επιχείρησης ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ στη Γερμανία, ο πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε κ. Ιωάννης Βιτάλης είπε στο ΒΝ με αφορμή την υπόθεση της νοθευμένης φέτας στο εξωτερικό , ότι οι αρμόδιοι πρέπει να προστατεύσουν τη φέτα ως ΠΟΠ.
Να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις ορισμένων που αλλοιώνουν το εθνικό μας προϊόν με την… ανοχή των αρμοδίων.
Ο πρόεδρος της «ΔΟΦ» υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία για τη φέτα ως προστατευόμενο προϊόν, επισημαίνοντας ότι τη θεσμική συμμετοχή της Εθνικής «ΔΟΦ» σε όλα τα αρμόδια όργανα ελέγχου του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και των επιτροπών του ΥΠΑΑΤ που χειρίζονται θέματα που αφορούν την Φέτα ως ελάχιστη ανταπόδοση της θεσμοθετημένης σοβαρής οικονομικής εισφοράς των μελών της γαλακτοπαραγωγών και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Σημαντικά έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εισπράττει ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα κάθε χρόνο από τη γαλακτοβιομηχανία αλλά στην πράξη ξεχνά το ρόλο του ως θεματοφύλακα για την προστασία της φέτας ως ΠΟΠ.
Αρκείται μόνο σε καμπάνιες στο εξωτερικό για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.
Άνθρωποι της αγοράς λένε ότι στο σύνολο τους οι αρμόδιοι διστάζουν να «καθαρίσουν» την αγορά από τους παραγωγούς «φέτας» διότι τη νοθεύουν όπως λένε τα ίδια.
Η ακινησία των αρμοδίων υπηρεσιών και η ατολμία από την πλευρά της πολιτείας , φοβούνται ότι θα αφήσουν την ελληνική φέτα στη δίνη των κερδοσκόπων αλλοιώνοντας την ποιότητα του προϊόντος με προσμίξεις αγελαδινού γάλακτος.
Στέλεχος γαλακτοβιομηχανίας ,επισημαίνει ότι η γνήσια φέτα που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα δεν μπορεί να πωλείται προς 4 ευρώ το κιλό.
Τιμές που δελεάζουν τους καταναλωτές πρέπει να τους βάζουν σε υποψίες.
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας σε σχετική ανακοίνωση της κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα παραβατικότητας στην παραγωγή φέτας.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης, αποφασιστικότητας και ενδιαφέροντος για μεταρρυθμίσεις από τους εκάστοτε Υπουργούς του ΥΠΠΑΤ και η μη παραπομπή μέχρι σήμερα συσσωρευμένων παραβάσεων έως πρόσφατα, οδήγησε σε καθεστώς εκτεταμένης χαλαρότητας όσον αφορά την τήρηση του κανονισμού.

Χαϊδεύουν τους παραβάτες που σερβίρουν στην αγορά φέτα μαϊμού

Ακόμα και υπότροποι παραβάτες του κανονισμού απλά δεν θεωρούνται υπότροποι έστω και σε περιπτώσεις νοθείας με αγελαδινό γάλα επειδή προηγουμένως δεν είχαν παραπεμφθεί στις επιτροπές επιβολής ποινών και δεν έχουν τιμωρηθεί ακόμη. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ατιμωρησίας από το Υπουργείο ήταν η βασική αιτία αύξησης των εισαγωγών και ελληνοποιήσεων του πρόβειου γάλακτος από το εξωτερικό ή ακόμα και λευκών τυριών από πρόβειο γάλα, τα οποία στην πορεία τους βαπτίζονταν φέτα ΠΟΠ στην ελληνική και ξένη αγορά.
Όμοια και η πλήρης καταστρατήγηση του όλου πλαισίου παρασκευής της Φέτας ΠΟΠ με μέσα και τεχνικές που ρητά απαγορεύονται απ’ τον κανονισμό.
Η διαχρονική ολιγωρία τελικά οδήγησε στην πρωτοφανή πτώση των τιμών της Φέτας στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά και στην παρεπόμενη συμπίεση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος και του εισοδήματος των παραγωγών που εξώθησε στην έξοδο από το επάγγελμα πολλούς νέους και ιδίως μικρούς αιγοπροβατοτρόφους και αναγκαστικά στη συρρίκνωση του πληθυσμού των αιγοπροβάτων.
Πλέον χρειάζεται πολύς χρόνος και χρήματα για να αποκατασταθεί το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bangkinews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης