Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέρνα Ενεργειακή: Στην τελική ευθεία το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη

Τέρνα Ενεργειακή: Στην τελική ευθεία το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη
Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα, ο Υβριδικός Σταθμός στο Αμάρι της Κρήτης, από την Τέρνα Ενεργειακή.
Πρόκειται για μία πρότυπη πράσινη επένδυση στρατηγικής σημασίας που δημιουργεί 1.000 νέες θέσεις εργασίας με την εκκίνηση του έργου και τουλάχιστον 100 για την περίοδο λειτουργίας.
Η υλοποίηση του έργου θα τροφοδοτήσει τους τοπικούς δήμους και κοινότητες με 110 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα σε ορίζοντα 25ετίας, εξασφαλίζει στους κατοίκους μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και προστατεύει τοπικά από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες.
Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης, το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης αναμένεται να αλλάξει ριζικά και το μεγαλύτερο νησί της χώρας θα οδηγηθεί στην εποχή της πολυπόθητης πράσινης μετάβασης, με ενεργειακή επάρκεια και χωρίς κίνδυνο για μπλακάουτ.
Η Κρήτη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Μεσογείου και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας συνολικά βελτιώνεται σημαντικά.

Το έργο

Η επιλογή της περιοχής του Αμαρίου για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο παραγωγής καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη, δεν έγινε τυχαία.
Το σημείο διαθέτει ένα μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί ο σταθμός.
Τα βουνά με τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές, οι λίμνες τα ποτάμια και οι ταμιευτήρες της περιοχής, όπως επίσης ο ήλιος και ο αέρας από τις κορυφές της Σητείας προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε με την πρωτοποριακή και φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία που αναπτύσσει η Τέρνα Ενεργειακή, η Κρήτη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση της καθαρής ενέργειας.
Ο υβριδικός σταθμός βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών και συνδυάζει παραγόμενη ενέργεια από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος έως 93 MW και ένα συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 MW.
Έτσι εξασφαλίζεται ποιοτικά και με ασφάλεια εγγυημένη ισχύς 227 MW στο σύστημα της Κρήτης, που καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών του νησιού.
Παράλληλα υποκαθίσταται αντίστοιχη παραγωγή από ρυπογόνους σταθμούς που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο ενώ επιπλέον, κατά τις ώρες αιχμής, μειώνεται το μέσο κόστος παραγωγής του διασυνδεδεμένου συστήματος.
Έτσι συμβάλλει σημαντικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το σύστημα αντλιών θα είναι υπόγειο, δηλαδή δεν θα προκαλεί οπτική/αισθητική όχληση και θα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες σταθερών στροφών, 31 MW η κάθε μια και δώδεκα αντλίες μεταβλητών στροφών, ισχύος 3,2 MW η κάθε μια.
Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήραςτου φράγματος Ποταμών Αμαρίου (κάτω ταμιευτήρας), ενώ κατασκευάζεται ο άνω ταμιευτήρας χωρητικότητας περί τα 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα 450 μέτρα ψηλότερα.
Η τροφοδοσία των αντλητικών συγκροτημάτων θα γίνεται αποκλειστικά από το αιολικό πάρκο της Σητείας, χωρίς καμία απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο με αποτέλεσμα το έργο να ενισχύει τη σταθερότητα του δικτύου ακόμα και μετά τη διασύνδεση, παρέχοντας υψηλής ποιότητας επικουρικές υπηρεσίες και δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας.

Βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό μέρισμα

Με την υλοποίηση της επένδυσης, συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ, η Κρήτη και ολόκληρη η χώρα στρέφεται προς την αειφόρο ανάπτυξη.
Η τοπική απασχόληση ενισχύεται με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας για όσο διάστημα διαρκέσει η ανάπτυξη του έργου και με τουλάχιστον 100 μόνιμες κατά την περίοδο λειτουργίας.
Η δε εγχώρια προστιθέμενη αξία της επένδυσης υπερβαίνει το 60% και αναμένεται να φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το έργο θα επιφέρει μια σειρά από συνοδευτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην Κρήτη γενικότερα.
Θα αποδίδει στους επωφελούμενους δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας και στις κοινότητές τους, αλλά και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), συνολικά έσοδα 4,6 εκατ. ευρώ ετησίως για 25 χρόνια, ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπλέον ο υβριδικός σταθμός μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τις αεριοστροβιλικές μονάδες της Κρήτης, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και να συμβάλει στην προστασία του τόπου από τις καταστροφές που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα (λ.χ. πλημμύρες).

Στα 1.373 MW η εγκατεστημένη ισχύς

Να σημειωθεί ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακή ανέρχεται σε 1.373 MW. Συγκεκριμένα, έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη και διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συνολικά, ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Στόχος της Τέρνα Ενεργειακή είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης