Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διαμαρτύρονται οι επιχειρήσεις εστίασης ενώ… κερδίζουν από το lockdown

Διαμαρτύρονται οι επιχειρήσεις εστίασης ενώ… κερδίζουν από το lockdown

H αριθμητική της κυβέρνησης μετά από 5 μήνες καραντίνας

Σχετικά Άρθρα
«Κέρδος» έφερε η καραντίνα και ο covid 19 στις επιχειρήσεις της εστίασης παρότι βρίσκονται με κατεβασμένα τα ρολά από τον περασμένο Νοέμβριο ενώ είναι άγνωστος ο χρόνος επανεκκίνησης του κλάδου.

Αυτό προκύπτει με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Θόδωρος Σκυλακάκη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ραδιόφωνο 104,6 του Πρώτου Θέματος.
Η αριθμητική της κυβέρνησης και του αναπληρωτή υπουργού βγάζει πλεόνασμα100 εκατομμύρια παρά τα όσα δεινά έφερε ο κορωνοιός στον κλάδο της εστίασης.

Οι αριθμοί

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε τη δική τους αλήθεια.
Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «ο τζίρος τους το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ το 2020, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε τζίρος 1,8 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές ενισχύσεις που έλαβαν το 2020 ήταν 1,9 δισ. ευρώ.
Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλου είδους ενισχύσεις, όπως τα μειωμένα ενοίκια ή η πλήρης απαλλαγή από αυτά, η μείωση του ΦΠΑ, οι αμοιβές ειδικού σκοπού που είχαν δοθεί στην αρχή, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κ.ά.»
Οι υπολογισμοί της κυβέρνησης από τον χαμένο τζίρο και το ύψος της χρηματοδότησης που δόθηκε από το κράτος, καλύπτουν με το παραπάνω τη ζημιά που υπέστησαν χωρίς ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός να κάνει το επόμενο βήμα και να τοποθετηθεί πώς βλέπει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να σκάει το ένα λουκέτο μετά το άλλο στον κλάδο τους επόμενους μήνες.
Όμως η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχασε μια καλή ευκαιρία να δώσει ένα καλό μάθημα σε όσους φοροδιαφεύγουν και να τους χρηματοδοτήσει με βάση τον τζίρο που δήλωσαν στην εφορία όπως προκύπτει από τις δηλώσεις ΦΠΑ.
Η κατανομή του 1,9 δις ευρώ δεν έγινε με αυτό το κριτήριο με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της εστίασης να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή και η αναστολή των υπαλλήλων δεν μπορούν να πετύχουν τον σκοπό τους διότι τα μέτρα είναι οριζόντιου χαρακτήρα και δεν έχουν αποτέλεσμα και τα λουκέτα είναι προ των πυλών.

Ο κλάδος της φοροδιαφυγής!

Σε όλους είναι γνωστούς ότι η φοροδιαφυγή στον κλάδο είναι σε υψηλά ποσοστά και τζίρος που χάθηκε από την πανδημία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Επιχειρηματίες θεωρούν βέβαιο ότι η απώλεια του τζίρου δεν είναι στα επίπεδα του1,8 δις ευρώ και κανένας δεν είναι σε θέση να τον υπολογίσει και τα αποτελέσματα της καταστροφής από τον COVID 19 θα είναι ορατά τους επομένους μήνες.
Εκ των υστέρων, οι αρμόδιοι θα κατανοήσουν ότι στον κλάδο της εστίασης η δοσολογία του φαρμάκου δεν θα σταθεί ικανή να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις, οι οποίες όταν επιστρέψουν στην κανονικότητα, το οικονομικό άνοιγμα θα είναι 5 φορές υψηλότερο σε σχέση με αυτό που είχαν τον περασμένο Μάρτιο διότι δεν είχαν έσοδα και το κυριότερο η κρατική ενίσχυση εξανεμίστηκε από τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Η αποκάλυψη που έρχεται

Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί σε ένα χρόνο για την κυβέρνηση όταν στο τέλη του Δεκεμβρίου αναζητήσει τους ΚΑΔ της εστίασης και πόσοι είναι σε ενεργή κατάσταση.
Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη ο κλάδος περιλαμβάνει 77.000 επιχειρήσεις και 409.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019.
«Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν τεθεί σε αναστολή 258.000 εργαζόμενοι του κλάδου αυτού, ενώ τον Ιανουάριο ήταν σε αναστολή 197.000 εργαζόμενοι.
Ένα κομμάτι αυτών αμείβονται χειρότερα, λαμβάνοντας τα 534 ευρώ της κρατικής στήριξης, ενώ κάποιοι άλλοι που ήταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης αμείβονται καλύτερα, αφού λαμβάνουν και αυτοί το ίδιο ποσό, 534 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης