Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πάνω από 20.000 επιχειρηματίες της εστίασης παραδίδουν τα κλειδιά στη κυβέρνηση...

Πάνω από 20.000 επιχειρηματίες της εστίασης παραδίδουν τα κλειδιά στη κυβέρνηση...
Η παράδοση των κλειδιών των επιχειρήσεων της εστίασης, είναι μία συμβολική κίνηση η οποία, αντικατοπτρίζει την σκληρή πραγματικότητα και τον απροσδόκητο εφιάλτη που ζουν οι 76.716 επιχειρήσεις του κλάδου
Σχετικά Άρθρα
Οι εστιάτορες παραδίδουν σήμερα 10 Φεβρουαρίου τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους στην Κυβέρνηση και μετά το νέο lockdown της οικονομίας.
Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση η οποία όμως αντικατοπτρίζει την σκληρή πραγματικότητα και τον απροσδόκητο εφιάλτη που ζουν οι 76.716 επιχειρήσεις του κλάδου από τον περασμένο Μάρτιο.
Σήμερα εκτός απροόπτου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς με συναδέλφους του από τον κλάδο της εστίασης θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Συντάγματος από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για την ανάγκη επιβίωσης των επιχειρήσεων του, οι οποίες για κάθε μέρα που περνά χωρίς έσοδα τους φέρνει πιο κοντά στο λουκέτο.

Tα…. κλειδιά

Για μη αναστρέψιμη κατάσταση, κάνει λόγο ο κ. Καββαθάς , ο οποίος πιστεύει ότι σήμερα θα συγκεντρωθούν περισσότερα από 20.000 κλειδιά επιχειρήσεων.
Επισημαίνει ότι τα πρώτα λουκέτα είναι γεγονός στο Κολωνάκι στο Γκάζι στο Περιστέρι και άλλες περιοχές της Αθήνας που σταδιακά «πέφτουν» από ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις πάγιες ανάγκες μίας επιχείρησης όπως είναι λογαριασμοί ρεύματος νερού και τηλεφώνου.
Οι ανώνυμοι επιχειρηματίες του κλάδου λένε χαρακτηριστικά όταν βάλεις το κλειδί στην πόρτα υπάρχουν έξοδα εκτός από το ενοίκιο τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν όταν δεν υπάρχουν έσοδα για περισσότερους από τρεις μήνες.
Τα ελάχιστα μηνιαία έξοδα υπολογίζονται τουλάχιστον σε 2500 ευρώ τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν με την κρατική χρηματοδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Πάντως ο κ. Καββαθάς θεωρεί ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν λειτούργησε και δεν μπορεί να αποτρέψει την επερχόμενη καταιγίδα των λουκέτων καθώς η κατανομή όπως και τα κριτήρια χρηματοδότησης δεν έπιασαν το στόχο τους.
Υπογραμμίζει ότι η κρατική ενίσχυση της εστίασης θα έπρεπε να είχε δοθεί με βάση τον δηλωθέντα μηνιαίο τζίρο στα επίπεδα του 30%.
Ακόμη έθεσε το ερώτημα πώς ένας επιχειρηματίας θα πληρώσει τις δικές τους εισφορές προς τον ΕΦΚΑ του τελευταίου τριμήνου όταν δεν υπάρχει ταμείο είσπραξης της επιχείρησης οι οποίες στο κατώτατο επίπεδο ξεπερνούν τα 600 ευρώ και την ίδια στιγμή έχουν μετατεθεί όλες οι πληρωμές για το μέλλον.
Επιχειρηματίες λένε πολύ καθαρά ότι τα έσοδα τις εστίασης χάθηκα δια παντός δεν μπορούν να αναπληρωθούν στο μέλλον διότι κανένας πελάτης δεν θα πιεί τους καφέδες των τελευταίων 90 ημερών η να καταναλώσει αντίστοιχα γεύματα στα εστιατόρια.
Όταν με το καλό επανέλθει η κανονικότητα θα ξεκινήσει ουσιαστικά από μηδενική βάση αλλά τα έξοδα των προηγούμενων μηνών θα τον περιμένουν στην …γωνία.

Τι έλαβε η εστίαση

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι το 83,7% των επιχειρήσεων που αντιστοιχεί σε 64.211 επιχειρήσεις έλαβαν το ποσό των 815 εκατ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Και το κόστος αναστολής του προσωπικού στο κλάδο της εστίασης ανήλθε στο ποσό του 1,1 δις. ευρώ.
Στο σύνολο του ο κλάδος της εστίασης έλαβε ως κρατική ενίσχυση το ποσό του 1,93 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου τζίρου της εστίασης.
Οι επιχειρηματίες λένε ότι δόθηκαν τα χρήματα αλλά με λάθος κατανομή όταν οι επιστρεπτέες προκαταβολές είχαν ως κριτήριο τον αριθμό των εργαζομένων που ήταν σε αναστολή ενώ δεν υπολογίστηκαν τα λειτουργικά κόστη μιας κλειστής επιχείρησης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης