Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι φρεγάτες κρίνουν το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά τα δύο …ναυάγια

Οι φρεγάτες κρίνουν το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά τα δύο …ναυάγια

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Σχετικά Άρθρα

Σκηνικό ναυμαχίας για τους υποψηφίους αγοραστές σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά από δύο ναυάγια που σημειώθηκαν από τους δύο πρόσφατους διαγωνισμούς.
Αρχικά του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ.
Στην πρώτη περίπτωση θεωρήθηκε μη ικανοποιητικό το τίμημα των 15 εκατ. ευρώ της εταιρείας Pyletech Technologies και στη δεύτερη δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον καθώς η ΕΤΑΔ ζητούσε ως ελάχιστο τίμημα τα 55 εκατ. ευρώ.
Το πρωταγωνιστικό ρόλο για το μέλλον των Ναυπηγείων έχει το Υπουργείο Οικονομικών καθώς διαχειρίζεται την συγκεκριμένη υπόθεση αλλά οι εξελίξεις διαμορφώνονται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο έχει φέρει στο προσκήνιο τη δυνατότητα της Ελλάδας να αναλάβει την κατασκευή τριών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Στα σκαριά

Πρόκειται για σχέδια που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί με το αρμόδιο υπουργό κ Νίκο Παναγιωτόπουλο να δίνει αυτή την προοπτική στον πρόεδρο των εργαζομένων του Σωματείου Τρίαινα κ. Ευάγγελο Μπαλογιάννη από πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί του, καθώς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υλοποιούν πρόγραμμα παραγγελιών από το Πολεμικό Ναυτικό.
Το τοπίο αναμένεται να φωτιστεί πλήρως προς τα τέλη Απριλίου καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και σε συζητήσεις για τη επιλογή των φρεγατών.
Η ανάληψη κατασκευής φρεγατών από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλάζει άρδην το περιεχόμενο των δύο διαγωνισμών που πρόσφατα κηρύχθηκαν αγωνοι.
Η επιλογή φρεγατών και η κατασκευή τους στη ναυπηγική βιομηχανίας της χώρας είναι πιθανόν να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων.
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με την ΟΝΕΧ του κ Πάνου Ξενοκώστα που προσδοκά και από την δική του πλευρά να συμμετάσχει στο χτίσιμο φρεγατών.
Η ναυμαχία είναι προ των πυλών για τα ανταγωνιστικά ναυπηγεία που στηρίζουν την ύπαρξή τους σε μελλοντικές εργασίες που θα αναλάβουν.
Στην περίπτωση που η συμφωνία για τις φρεγάτες συμπεριλάβει μόνο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά , είναι προφανές ότι η αμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ του κ Ξενοκώστα δεν θα μείνει με «σταυρωμένα χέρια».

Παράταση Ειδικής Διαχείρισης

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρατείνει το καθεστώς της Ειδικής Διαχείρισης που λήγει στις 8 Μαρτίου με νομοθετική παρέμβαση έτσι ώστε η νέα προκήρυξη να έχει συμπεριλάβει τις νέες εξελίξεις με τις φρεγάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει σε διεθνή οίκο να αποτιμήσει τη αξία του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά με την προοπτική να προσδιορίσει κατώτατο τίμημα για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων.
Την ίδια στιγμή η ΕΤΑΔ που ελέγχει το υπόλοιπο 50% των Ναυπηγείων και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος παραμονής προσφύγων πιθανότητα θα αναθεωρήσει προς χαμηλότερα επίπεδα αναφορικά με το κατώτατο τίμημα των 55 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της ΕΤΑΔ πλέον θα συνεκτιμήσει και τις εξελίξεις από το διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομικών πριν καταλήξει σε νέα προκήρυξη.
Στο σενάριο να αναλάβουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά την κατασκευή φρεγατών θα διαμορφώσει νέο πλαίσιο για τον επικείμενο διαγωνισμό και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τα αποκτήσουν.
Τέλος να σημειωθεί ότι η παρουσία του κ Ξενοκώστα στη διαγωνιστική διαδικασία με συμβολικό τίμημα του 1 εκατ. ευρώ του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίζει την πραγματική αξία του Ναυπηγείου όταν μάλιστα η επιλογή φρεγατών συμπεριλάβει μόνο ευρωπαϊκές και την ίδια στιγμή αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να προέλθουν από Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό!

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης