Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Aσφαλιστικά μέτρα κατέθεσε η Invesco, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πρόταση της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ

Aσφαλιστικά μέτρα κατέθεσε η Invesco, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πρόταση της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ
Το σκεπτικό της Invesco είναι να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση μέχρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποφασίσει ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της εταιρείας
Σχετικά Άρθρα

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε η Invesco, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελλάκτωρ, με την οποία ζητεί να αναβληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει την διοίκηση της εταιρείας το προτεινόμενο από την Reggeborgh, διοικητικό συμβούλιο.
Η αίτηση θα εκδικαστεί αύριο πρωί, 27 Ιανουαρίου 2021, πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης μετόχων.
Εάν υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη απόφασης από το δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα, η γενική συνέλευση θα παραταθεί και μετά τις 11:00 το πρωί εωσότου υπάρξει η σχετική απόφαση.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό των αιτούντων είναι να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση μέχρι η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποφασίσει ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της εταιρείας.
Αν υπάρχει ζήτημα συγκέντρωσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να λάβει σχετική απόφαση.

Ο ρόλος των ενστάσεων

Η σημερινή κατάσταση, ουσιαστικά οδηγεί στην «τιμωρία» της εταιρείας καθώς οι ανταγωνιστές της θα προσφύγουν εναντίον της συμμετοχής της σε μεγάλους διαγωνισμούς με πρώτο αυτόν που αφορά την ΕΓΝΑΤΙΑ.
Οι ενστάσεις που προαναγγέλλουν ήδη ότι προτίθενται να υποβάλλουν οι ανταγωνιστές, θα προκαλέσουν ιδιαίτερα μεγάλη βλάβη στην δραστηριότητα της εταιρίας πλήττοντας τα συμφέροντα όλων των μετόχων.

Τι θα πράξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συγκέντρωσης με την υπερψήφιση της Διοίκησης Reggeborgh, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην συμμετοχή της σε διαγωνισμούς.
Ουσιαστικά θα έχουν ακυρωθεί οι προσφυγές, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει απορρίψει τις όποιες αιτιάσεις.
Αν αντίθετα η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει στο πόρισμα ότι υπάρχει θέμα παράνομης συγκέντρωσης, δεν θα έχει αναδειχθεί η προτεινόμενη διοίκηση και θα έχει αποφευχθεί η βλάβη στα συμφέροντα των μετόχων.


Βασικά συμπεράσματα


1) Με βάση πληροφορίες του bankingnews.gr (BN) η απόφαση της Invesco, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Ελλάκτωρ με ποσοστό 25,58% έχει ως στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έγκαιρα, χωρίς να μπει σε περιπέτειες η Ελλάκτωρ.
Στις 26 Ιανουαρίου 2021 η Invesco όπως έχει συμφωνήσει με την Farallon θα αγοράσει 25,6 εκατ μετοχές στα 1,30 ευρώ δηλαδή 33,28 εκατ ευρώ ώστε να αποκτήσει και τυπικά επιπλέον 12% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Να σημειωθεί ότι η Invesco έχει υπογράψει την τελική συμφωνία μεταξύ αδερφών Καλλιτσάντση και Farallon.
Ουσιαστικά η Invesco κατέχει το 25,58% των μετοχών της Ελλάκτωρ, τυπικά ωστόσο θα έχει πληρώσει για το 17% καθώς έχει ανακοινώσει τμηματική καταβολή για τις υπόλοιπες μετοχές.

2) Εάν το δικαστήριο συναινέσει στα ασφαλιστικά μέτρα το τακτικό δικαστήριο που θα αποφανθεί μετά από 3-4 μήνες θα αξιολογήσει και την θέση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το αν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων και παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού από τη Reggeborgh.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh κατέχει το 30,2% της ΓΕΚ Τέρνα και ήδη κατέχει το 14,5% της Ελλάκτωρ.

3) Εάν το δικαστήριο δεν κάνει δεκτό το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα τότε η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 27 Ιανουαρίου 2021 αλλά με την τεράστια αβεβαιότητα περί ανταγωνισμού να παραμένει και να απειλεί να τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε απόφαση.

4) Εάν το δικαστήριο αποδεχτεί τα ασφαλιστικά μέτρα άρα κατ' ουσίαν παγώσει η διαδικασία και αναβληθεί η γενική συνέλευση θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν η Reggeborgh εξασκήσει την option του Λεωνίδα Μπόμπολα που κατέχει το 12,55% της Ελλάκτωρ.
Μέχρι τώρα η Reggeborgh έχει απλά μία option χωρίς να έχει αναφέρει τιμή εξάσκησης ενώ έχει αναφέρει ως χρονικό ορίζοντα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2021.
Άρα θα εξακριβωθεί εάν η Reggeborgh έχει πραγματικό ενδιαφέρον να αγοράσει τις μετοχές του Λεωνίδα Μπόμπολα ή όχι.

Η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων, η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. γνωστοποιεί ότι νωρίτερα σήμερα η εταιρεία INVESCO FINANCE S.A., μέτοχος 5,0002% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αυτοτελές αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. ζητώντας την αναβολή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η οποία έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα την Τετάρτη 27.1.2021.
Η συζήτηση για το αίτημα προσωρινής διαταγής έχει οριστεί για την Τετάρτη 27.1.2021 και ώρα 9:00 στο Πρωτοδικείο Αθηνών. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης