Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι ενεργητικοί Ολλανδοί της Reggeborgh κινδυνεύουν να γίνουν παθητικοί χωρίς ψήφο στον Ελλάκτωρ

Οι ενεργητικοί Ολλανδοί της Reggeborgh κινδυνεύουν να γίνουν παθητικοί χωρίς ψήφο στον Ελλάκτωρ

Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η έρευνα της Commission για τον Ελλάκτωρα

Σχετικά Άρθρα
Tην δυνατότητα ακόμα και της απαγόρευσης ψήφου στην Reggeborgh, κατά την επικείμενη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, διαθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Eνω οι Ολλανδοί ζητούσαν με non paper να ανοιχθούν απο τις αρχές, οι επιστολές παραίτησης, αυτό που έχει ανοίξει διάπλατα είναι ένα σοβαρό θέμα ανταγωνισμού και πιθανώς κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στον κατασκευαστικό κλάδο.
Η ψηφοφορία, λοιπόν, για τη νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ αποτελεί ως γνωστόν άσκηση επιρροής, ως εκ τούτου, ενόσω η υπόθεση των Ολλανδών τελεί υπο εξέταση απο την Επιτροπή Ανταγωνισμού, νομικά, το Reggeborgh δεν δύναται να επηρεάσει και να ασκήσει επιρροή δια της ψήφου σε μια κατασκευαστική εταιρεία, όταν παράλληλα ελέγχεται η διαδρομή του και σε έτερη κατασκευαστική επιχείρηση.
Υπενθυμίζεται ότι, και οι δυο ανεξάρτητες αρχές Ευρωπαϊκή και Ελληνική έχουν αποστείλει ερωτηματολόγια προς τις δυο εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση.
Και χθες έγινε γνωστό επίσης ότι, το θέμα του ανταγωνισμού δεν αφορά την Ελλάδα μόνο διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει κληθεί να ερευνήσει καταγγελία Έλληνα μετόχου της μειοψηφίας (Μ. Kούλα) εναντίον του Reggeborgh για μονοπώλιο καθώς οι Ολλανδοί αναμένεται να έχουν οφέλη μέσα απο τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (ύψους 32 δισ. ευρώ.) και τα έργα υποδομών.

Σύγκρουση συμφερόντων

Οι “παθητικοί” μέτοχοι, λοιπόν, όπως μετέδιδαν αρμοδίως οι επικοινιωλόγοι των Ολλανδών ενδέχεται να μείνουν... παθητικοί εφόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενεργοποιήσει την δυνατότητα που διαθέτει.
Εκτός όμως απο την άσκηση επιρροής ή όχι έχουν δημιουργηθεί καταφανή θέματα σύγκρουσης συμφερόντων και σαφήνειας με την πρόταση των Ολλανδών για νέο διοικητικό συμβούλιο, καθώς δύο απο τα μέλη τουλάχιστον (κ. κ Α. Ξενόφος, Γ, Μυλωνογιάννης) συμμετείχαν σε οργανισμό που ελάμβανε αποφάσεις σχετικά με την Ελλάκτωρ.
Kαι η αμφισβήτηση εναντίον των προαναφερομένων εκλεκτών του Reggeborgh επιβεβαιώθηκε χθες επισήμως απο έναν απο τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους εποπτείας της εταιρικής διακυβέρνησης, τον Institutional Shareholders Service (ISS) o οποίος ως σύμβουλος (proxy advisor) των ξένων θεσμικών, τους αποτρέπει να ψηφίσουν τα δυο προαναφερόμενα μέλη για λόγους “σύγκρουσης συμφερόντων” καθώς συμμετείχαν σε αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούσαν την Ελλάκτωρ (Εγνατία).

“Θηλιά” το επιχείρημα του “παθητικού” μέτοχου

Το στερούμενο οποιασδήποτε νομικής βάσης επιχείρημα, του Ολλανδικού Family office Reggeborgh ότι, στις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει (ΓΕΚ- Τέρνα, Ελλάκτωρ) αποτελεί παθητικό μέτοχο δίχως να ασκεί επιρροή μετατράπηκε σε “θηλιά” για το ίδιο, καθώς η Ελληνική Επιτροπή Αναταγωνισμού διαθέτει την δυνατότητα να απαγορεύσει στους Ολλανδούς να ψηφίσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για τον ανταγωνισμό – και σε συνδυασμό, και με την έρευνα που έχει ξεκινήσει στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Eυρωπαϊκής Επιτροπής, ύστερα απο καταγγελία μετόχου της μειοψηφίας.
Αφού λοιπόν, το Reggeborgh διαθέτει επισήμως το 14,2% και ακόμα δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα για την απόκτηση του 12,5% των μετοχών του κ. Λ. Μπόμπολα τότε μπορεί να του ζητηθεί να παραμείνει ως... παθητικός μέτοχος.
Βεβαίως, τουλάχιστον σ' ότι αφορά τις υφιστάμενες επενδύσεις τους στην Ελλάδα, το επιχείρημα των Ολλανδών ή των επικοινωνιολόγων τους ήταν ότι, είναι παθητικοί μέτοχοι δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση αφού όταν κάποιος συμμετέχει σε μια εισηγμένη εταιρεία με ποσοστό 30,2% θεωρείται ως βασικός μέτοχος.
Σ ότι αφορά την Ελλάκτωρ πάντως απο το 35-40% των μετοχών που υποστήριζαν – προφορικώς λόγω του ισχύοντος νόμου – ότι, κατείχαν οι Ολλανδοί στην επόμενη Γενική Συνέλευση κινδυνεύουν να υποστούν διασυρμό: αφενώς υπάρχει η πιθανότητα να μην συμμετάσχουν και αφετέρου δεν έχουν ασκήσει ακόμα τα δικαιώματα προαίρεσης που κατέχουν για το 12,5% των μετοχών του κ. Λ. Μπόμπολα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης