Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εμπορικός κόσμος: Καλύτερο το click in shop από το click away – Απώλειες 5 δισ. το 2020

Εμπορικός κόσμος: Καλύτερο το click in shop από το click away – Απώλειες 5 δισ. το 2020
Το click in shop, δεν αναμένεται να εφαρμοστεί από τις 7 Ιανουαρίου, αλλά αργότερα
Σε συζητήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος που θα λειτουργήσει καλύτερα το λεγόμενο, click in shop, το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να εφαρμοστεί από τις 7 Ιανουαρίου, αλλά αργότερα.
Με το click in shop,, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το click away, ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει ραντεβού  με το κατάστημα, να δοκιμάζει το προϊόν που θέλει και εν συνεχεία να πληρώνει και να φεύγει.
Για τα συνοικιακά καταστήματα, θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο μέσα, το οποίο θα πρέπει προηγουμένως να έχει κλείσει το ραντεβού του, ενώ ο χρόνος παραμονής του θα είναι προκαθορισμένος.
Πολύ καλύτερος ο νέος τρόπος λειτουργίας (click in shop), επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, που εξετάζεται, χρειάζεται ωστόσο να διευκρινιστούν πολλά ακόμη θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στις προτάσεις που θα κατατεθούν προς το Υπουργείο.

Στο 10% με 35% του περυσινού τζίρου οι χριστουγεννιάτικες πωλήσεις

Στο 10% με 35% σε σχέση με τον περυσινό τους χριστουγεννιάτικο τζίρο, κινήθηκαν φέτος οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων, με τους εμπόρους να δηλώνουν απαισιόδοξοι για το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι εκτιμήσεις για τον χριστουγεννιάτικο τζίρο του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για 1,5 δισ. Ευρώ από 3,5 δισ ευρώ που ήταν το 2019.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η σωρευτική μείωση του τζίρου του Δεκεμβρίου στο λιανεμπόριο τα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζεται σε 35%, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες 2 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το εμπόριο οι εκτιμήσεις μιλούν για απώλειες άνω των 5 δισ. Ευρώ το 2020, ενώ την ίδια στιγμή κορωνοχρέη ύψους 1,5 δις ευρώ πνίγουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν από τη  κυβέρνηση, νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρύθμισης για την αποπληρωμή τους.
Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο πρώτο κύμα της πανδημίας με τους ιδιοκτήτες να θεωρούν ότι δεν φτάνουν μόνο οι κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για να σωθούν από την στιγμή που οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν.  
Να σημειωθεί ότι με την απόφαση που έχει υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο επιμηκύνεται, έως τις 30 Απριλίου 2021, η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Για τα χρέη αυτά πάντως το οικονομικό επιτελείο  εξετάζει νέο πακέτο στήριξης για βιώσιμες και δυναμικές επιχειρήσεις. 
Το πακέτο περιλαμβάνει παροχή φθηνής ρευστότητας και επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, νέες φορολογικές ρυθμίσεις και κούρεμα χρεών ακόμη και στη βασική οφειλή με βάση πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων για το οικονομικό προφίλ των εταιρειών και τη συμβολή τους στην απασχόληση.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης