Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πώς η Ελλάδα ενίσχυσε τις εξαγωγές της στην Αμερική εν μέσω πανδημίας - Έμειναν πίσω Ιταλία και Ισπανία

Πώς η Ελλάδα ενίσχυσε τις εξαγωγές της στην Αμερική εν μέσω πανδημίας - Έμειναν πίσω Ιταλία και Ισπανία
Oι εξαγωγές θα βγάλουν το κάρο από την λάσπη όπως έγινε και κατά την διάρκεια της 10ετούς κρίσης, τονίζει ο Α' Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Σύνδεσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
«Oι εξαγωγές θα βγάλουν το κάρο από την λάσπη όπως έγινε και κατά την διάρκεια της 10ετούς κρίσης», τονίζει ο Α' Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Σύνδεσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δ. Χασάπης.
Σύμφωνα με τον ίδιο στην διάρκεια της 10ετούς κρίσης οι εξαγωγές από το 9% πήγαν στο 19%, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 80% με αποτέλεσμα το 2019 να κλείσουν στα 34 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει ο ίδιος «Φέτος στο 9μηνο είναι πεσμένες οι εξαγωγές κατά 3 δισ περίπου αλλά είναι και πεσμένες και οι εισαγωγές περίπου 6 δισ. με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο να είναι βελτιωμένο κατά 3 δισ. ευρώ περίπου.
Αν αφαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, οι υπόλοιποι κλάδοι είναι 300 με 350 εκατ ευρώ, αυξημένα κατά 2,5%».  
Σύμφωνα με τον κ. Χασάπη ορισμένοι κλάδοι είχαν διψήφια αύξηση όπως τα χημικά κατά 20,3%, τα τρόφιμα κατά 11,8%, τα μηχανήματα - οχήματα κατά 13,8%, τα ποτά - καπνά κατά 21,8% και τα λίπη έλαια κατά 42,1%.
Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, τα lockdown δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τις εξαγωγές αφού τα περισσότερα δεν προορίζονται για την HoRECA αλλά για την λιανική, τα σουπερμάρετ και το retail.

Η αδράνεια των άλλων

«Μάλιστα η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια κάποιων γειτόνων μας όπως η Ιταλία και η Ισπανία οι οποίες δεν μπόρεσαν να παραδώσουν στους σωστούς χρόνους σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Αμερική, μία χώρα στην οποία η Ελλάδα κάνει εξαγωγές πάνω από 1 δις ευρώ.
Εκμεταλλευτήκαμε λοιπόν το κενό αυτό.
Μπήκαμε στην αγορά της Αμερικής πήραμε μερίδια και ελπίζουμε ότι με τις καινούργιες συμφωνίες που θα γίνουν τώρα τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο να ενισχύσουμε περαιτέρω την θέση μας στην χώρα».
Όπως επισημαίνει ο κ. Χασάπης από τον κλάδο των τροφίμων, πολύ μεγάλη αύξηση έχουν όλες οι κατηγορίες πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, μήλα, αχλάδια κλπ) στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή καθώς και τα γιαούρτια τα οποία έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία.
«Το ποσοστό των εξαγωγών σε σχέση με το ΑΕΠ είναι 18,1% και ο στόχος που έχουμε θέσει και με τις προτάσεις που έχουμε κάνει στην κυβέρνηση και λόγω της Εκθέσεως Πισσαρίδη είναι να φτάσουμε το 25% μέχρι το 2024.
Όσον αφορά τις εξαγωγές υπηρεσιών που είναι τουρισμός το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20%.
Και τα δύο μαζί είναι περίπου 38%.
Ο στόχος είναι το 38% να φτάσει το 50% σε μία διάρκεια 2ετίας, 3 ετίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης