Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συμφωνία μετ’ εμποδίων για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας - Το 20% Ταβουλάρη στην ONEX έναντι 1 ευρώ

Συμφωνία μετ’ εμποδίων για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας - Το 20% Ταβουλάρη στην ONEX έναντι 1 ευρώ
Το «μυστήριο» 24% που κατέληξε από τον Νίκο Ταβουλάρη στα Virgin Islands - Τι  ζητάει  η ΟΝΕΧ  και  τι ποσοστό   απαιτείται  για την ένταξή των Ναυπηγείων στο άρθρο 106 βδ
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» με αυτή τη φράση αποτύπωσε το περίγραμμα  της συνάντησης τους με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κ Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Νεώριον Συμμετοχών και βασικός μέτοχος των Ναυπηγείων Ελευσίνας όταν αποχώρησε από την  πολύωρη συνάντηση  που  να σημειωθεί διήρκησε δυόμισι ώρες.
Η ατζέντα της συνάντησης  περιελάμβανε την παραχώρηση των μετοχών των Ναυπηγείων  Ελευσίνας στο νέο αμερικανικό επενδυτή που είναι η ONEX.
Στην πολύωρη και  πολυμελή συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος  της ΟΝΕΧ κ.  Πάνος Ξενοκώστας. Ακόμη συμμετείχαν και μικρότεροι μέτοχοι των  Ναυπηγείων Ελευσίνας , οι νομικοί σύμβουλοι  του κ. Ταβουλάρη  και στελέχη του υπουργείου που γνωρίζουν το θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η συζήτηση  δεν κύλησε ομαλά και κάποια στιγμή  σηκώθηκαν οι τόνοι τόσο από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και από τον  κ. Νίκο Ταβουλάρη, ο οποίος αποδείχθηκε σκληρό καρύδι στις διαπραγματεύσεις και κάποια  στιγμή  χτύπησε το χέρι στο τραπέζι όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο ΒΝ.
Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν τον κ  Νίκο Ταβουλάρη να αποδεχθεί την  συμφωνία  για  τη μεταβίβαση του 20% των μετοχών έναντι συμβολικού τιμήματος αξίας ενός 1 ευρώ.
Ωστόσο η συμφωνία δεν θεωρείται ότι έχει κλειδώσει διότι από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης απουσίαζε ο κάτοχος του πακέτου μετοχών που «αγγίζει» το 24%. Σύμφωνα με πληροφορίες το παραπάνω κρίσιμο ποσοστό βρίσκεται στην εταιρεία AXIS και η  έδρα της  βρίσκεται στις Παρθένους Νήσους.
 Σύμφωνα με αξιόπιστες  πηγές το πακέτο μετοχών που λείπει από την  συμφωνία  ήταν στην κατοχή του Γιάννη Ταβουλάρη το οποίο  στη συνέχεια  μεταβιβάστηκε στη σημερινή εταιρεία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμφωνήθηκε  
ο τρόπος εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας να γίνει με την υπαγωγή τους στη διαδικασία του άρθρου 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα. Προς υλοποίηση της ανωτέρω διαδικασίας, οι μέτοχοι κ.κ. Ταβουλάρης και Στεφάνου συμφώνησαν όπως μεταβιβάσουν το σύνολο των μετοχών που κατέχουν στην εταιρεία  «Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ» σε εταιρεία του ομίλου Onex, έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ και υπό την διαλυτική αίρεση της κατάθεσης και επικύρωσης της συμφωνίας από το αρμόδιο Δικαστήριο.
Image
Όλα τα μέρη συμφώνησαν επίσης ότι θα κληθούν άμεσα και οι λοιποί μέτοχοι για να ενημερωθούν για την παρούσα συμφωνία και να προσχωρήσουν σε αυτή ώστε να μεταβιβαστεί κατά τα ανωτέρω ποσοστό τουλάχιστον 51% των μετοχών της εταιρείας «Νεώριον Συμμετοχών ΑΕ»,  γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης.
 Έγκυροι κύκλοι των Ναυπηγείων  Ελευσίνας λένε ότι σε διάστημα  20 ημερών θα πρέπει να συγκληθεί γενική συνέλευση των μετόχων για να εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο  είναι απαραίτητο για να εισέλθει ο νέος επενδυτής, ο οποίος  έχει θέσει ως όρο την απόκτηση του 51% των μετοχών της εταιρείας των Ναυπηγείων  Ελευσίνας Α.Ε.
Πάντως το σχέδιο εξυγίανσης υποστηρίζεται έμπρακτα από το 22% των μετόχων και το υπόλοιπο 56%  των μετοχών βρίσκεται σε μικρούς επενδυτές , οι οποίοι  θα διατυπώσουν  την άποψη  τους στη  ΓΣ..
Τέλος  να  σημειωθεί ότι όσοι  παρακολουθούν  την υπόθεση και συμμετείχαν  στη σύσκεψη διατύπωσαν την άποψη ήταν  η συμφωνία  έχει  ακόμη εκκρεμότητες  αλλά  σήμερα έγινε το πρώτο βήμα  για την υλοποίηση  της συμφωνίας. Η  υπαγωγή  στο άρθρο  106βδ μπορεί να υλοποιηθεί  όταν εγκριθεί από το 33% των μετόχων  της  γενικής συνέλευσης.
Image
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης