Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ύποπτη στάση της Fidelity που εμφανίζεται να κατέχει το 9,5% της Folli Follie

Η ύποπτη στάση της Fidelity που εμφανίζεται να κατέχει το 9,5% της Folli Follie
Ποιος είναι ο τελικός επενδυτής; Η εμφάνιση του κομήτη GIC από τη Σιγκαπούρη και η εξαφάνισή του σε ένα τετράμηνο
Την ώρα που συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη Folli Follie και υπάρχουν αντιδράσεις από τους μετόχους της μειοψηφίας ή τους εταίρους του ομίλου στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας απορία προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει μέτοχος που δεν έχει προβάλλει καμία απολύτως αντίδραση.
Πρόκειται για την Fidelity Investments που σύμφωνα με το μετοχολόγιο που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Folli Follie κατέχει ποσοστό 8,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό και μάλιστα από ένα μεγάλο επενδυτικό οίκο του οποίου η σιωπή αν μη τι άλλο είναι αξιοπρόσεκτη.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ενώ η εταιρία εμφανίζει το ποσοστό της Fidelity στο 8,3% με ημερομηνία 14/10/2016 ενώ στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις το ποσοστό της Fidelity έχει ανέβει στο 9,5% με ημερομηνία 31/12/2017.
Στο Χρηματιστήριο βέβαια άλλα είναι τα ποσοστά που εμφανίζονται και συγκεκριμένα 5,93% από τις 7 Ιανουαρίου του 2011!!! Μάλιστα στις σημειώσεις αναφέρονται τα εξής: «Το ποσοστό συμμετοχής της εταιρίας FIDELITY INTERNATIONAL είναι έμμεσο, μέσω των ελεγχόμενων από αυτήν εταιριών FIDELITY MANAGEMENT & RESEARCH COMPANY (5,84%) και PYRAMIS GLOBAL ADVISORS LLC (0,09%). Μεταβολή ποσοστού δικαιωμάτων ψήφου κατόπιν ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με απορρόφηση των εταιρειών FOLLI - FOLLIE A.B.E.E. και ΕLMEC SPORT A.B.E.T.E. από την ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ Α.Ε. στις 07/01/2011».
Να υποθέσουμε όμως ότι τα στοιχεία που εμφανίζει η Folli Follie στις τελευταίες οικονομικές της καταστάσεις είναι αληθή και άρα στο τέλος της περασμένης χρονιάς η Fidelity κατείχε το 9,5% του μετοχικού κεφαλαίου.
Το ερώτημα που τίθεται ευλόγως είναι αν και σήμερα η Fidelity κατέχει το ίδιο ποσοστό και δεν έχει προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις.
Το δεύτερο σημαντικό ερώτημα είναι αν τελικά η Fidelity είναι ο τελικός επενδυτής ή κάποιος άλλος κρύβεται πίσω από αυτή.
Σε αυτό το ερώτημα πιθανή απάντηση μπορεί να έχει η οικογένεια Κουτσολιούτσου που υποθέτουμε ότι θα της έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα ποσοστά της Fidelity είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα τα τελευταία επτά χρόνια που φέρεται να έχει σημαντική θέση στη Folli Follie.
Σημειωτέον ότι τον Ιούνιο του 2015 εμφανίστηκε και μέτοχος η εκ Σιγκαπούρης ορμώμενη εταιρία GIC με ποσοστό άνω του 5% ενώ την 1η Οκτωβρίου του ιδίου έτους το ποσοστό της εν λόγω εταιρίας υποχώρησε κάτω από 5% και έκτοτε ουδέν νεώτερο υπήρξε.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί τότε «Η GIC ενεργεί ως διαχειριστής κεφαλαίων και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης (GοS) και της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης.
H GIC μπορεί κατά την διακριτική της ευχέρεια να επενδύει, να αγοράζει και να πουλάει επενδύσεις, να διενεργεί επενδύσεις ή να ασκεί δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από μετοχές που αγοράζει η GοS χωρίς την προηγούμενη παροχή εξουσιοδότησης από την GοS».
Ο καθένας μπορεί μετά από αυτά να εξάγει τα συμπεράσματά του και οι επενδυτές να κρατούν μαγική σφαίρα για να μαντέψουν τι πραγματικά έχει ο κάθε μεγαλομέτοχος, τι εμφανίζει και τι συναλλαγές μπορεί να κάνει που είναι ικανές να δημιουργούν απολύτως ψευδείς εντυπώσεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης