Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Alphaville FT: Εντοπίζει κενά στη λίστα των σημείων πώλησης της εταιρίας Folli Follie

tags :
Alphaville FT: Εντοπίζει κενά στη λίστα των σημείων πώλησης της εταιρίας Folli Follie
Alphaville FT: Εντοπίζει κενά στη λίστα σημείων πώλησης που δημοσιοποίησε η Folli Follie
Με την επίθεση του hedge fund QCM κατά της Folli Follie ασχολείται η στήλη Alphaville των Financial Times.
Το hedge fund QCM το οποίο συνέβαλε στην κατάρρευση της Globo, έβαλε στο στόχαστρό του την ελληνική εταιρία Folli Follie.
Πριν δημοσιοποιήσει την έκθεση - ανάλυσή του για την Folli Follie το hedge fund QCM η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ήταν στα 1,4 δισ. ευρώ περίπου.



Ο όμιλος Folli Follie, λειτουργεί καταστήματα, που πωλούν κοσμήματα.
 Στην ετήσια έκθεσή του για το 2016 ο ομιλος ανέφερε ότι είχε 930 «σημεία πώλησης» σε 30 χώρες, με 630 από αυτά να έχουν το brand Folli Follie.
Το 2015 η στήλη Alphaville των Financial Times είχε εξετάσει την έλλειψη ρευστότητας του ομίλου και μια πτυχή της λογιστικής του - ένα μεγάλο ισοζύγιο εμπορικών απαιτήσεων σε θυγατρική του στο Χονγκ Κονγκμ η οποία ελέγχεται από μια ελεγκτική εταιρεία δύο ατόμων.
Αυτή η έλλειψη ρευστότητας μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα όσον αφορά με την ποιότητα των αναφερόμενων πωλήσεων, οδηγώντας σε αναμόρφωση του ισολογισμού.
Η προσέγγιση της QCM στην αξιολόγηση της εταιρείας ήταν να χρησιμοποιήσει τον εντοπιστή καταστήματος στην ιστοσελίδα της για να αναζητήσει τα καταστήματα λιανικής πώλησης της Folli Follie.
Είπε ότι βρήκε πολλά κλειστά, με 64 σημεία πώλησης στην Κίνα έναντι 240 που ισχυρίζεται όρι έχει ο ελληνικός όμιλος.
Η Folli Follie απάντησε με μια σειρά από ανακοινώσεις. Η πρώτη επιχειρούσε να διαψεύσει διάφορα επιχειρήματα της QCM, τα οποία σύμφωνα με την ίδια ήταν «παραπλανητικά», ενώ υποσχόταν παράλληλα να αναλάβει νομική δράση.
Δεύτερον, ήταν ένα προσωπικό μήνυμα γραμμένο "με μεγάλη αγανάκτηση και οργή" από τον CEO των Folli Follie Γιώργος Κουτσολιούτσος, απευθυνόμενος σε αυτό που ονόμασε "ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με στόχο να βλάψει την εταιρεία και τους μετόχους της, κερδίζοντας μεγάλα οικονομικά κέρδη".
Η πιο πρόσφατη ήταν η δημοσίευση μια λίστας που παρουσιάζει αναλυτικά τα σημεία πώλησης της Folli Follie, που σύμφωνα με την εταιρεία είναι τώρα 587.
Εάν οι επενδυτές ήλπιζαν κάτι που θα τους επέτρεπε να διεκπεραιώσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη, θα μπορούσαν να είναι απογοητευμένοι.
Ήρθε ως προστατευμένο PDF, το οποίο έκανε δύσκολη την αντιγραφή και επικόλληση των πληροφοριών σε excel.
Τα σημεία πώλησης παρουσιάζονταν αλφαβητικά με βάση τη διεύθυνση, χωρίς να περιλαμβάνονται βασικές πληροφορίες, όπως το όνομα του καταστήματος:




Ήμασταν σε θέση να επαληθεύσουμε κάποιες.
Στο Macclesfield στην Αγγλία, υπάρχει ένα στο νούμερο 11 της οδού Chestergate, που ανήκει σε ένα μαγαζί με ονομασία PR Jones Jewellers. Ένας υπάλληλος ανάφερε πως το μαγαζί δεν πουλάει προϊόντα της Folli Follie, αλλά το κάνει το «αδερφάκι» του μαγαζιού στο νούμερο 1 της οδού Chestergate.
Από τις υπόλοιπες διευθύνσεις στη λίστα, στο 25-27 της οδού Ferryquay Street βρίσκεται κατάστημα της αλυσίδας κοσμημάτων Bella Mia. Ένας από τους υπαλλήλους είπε στο Alphaville ότι η Folli Follie δεν είναι από τις μάρκες με τις υψηλότερες πωλήσεις στο Ντέρι, λέγοντας πως στο μαγαζί υπάρχουν διαθέσιμα περίπου τρία ρολόγια, δέκα κολιέ και κάποια άλλα κοσμήματα της Folli Follie.
Στην πόλη Sligo στην Ιρλανδία, στο 2-3 της O’Connell Street υπάρχει ένα κατάστημα ονόματι Wehrly Brothers, το οποίο πουλάει προϊόντα της Folli Follie.
Η στήλη Alphaville υπογραμμίζει ακόμα πως η λίστα της Folli Follie περιλαμβάνει κάποιες περίεργες καταχωρίσεις, όπως 63 τοποθεσίες «Duty Free», πάνω από το 10% του συνόλου των σημείων πώλησης. Σύμφωνα με τη στήλη των FT, είναι παράξενο που η ελληνική εταιρεία δεν δίνει λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες αυτές.



Ο αριθμός 30 φαίνεται να είναι το Jewellers Faith στο Portadown.
Υπάρχει μια Μονάδα 13 στην περιοχή του Λονδίνου, αλλά μοιάζει με έναν κατάστημα ειδικευμένο στα δαχτυλίδια, το οποίο δεν έχει πένθος άλλα εμπορικά σήματα στην ιστοσελίδα του και δεν δίνει αριθμό τηλεφώνου.
Ο κατάλογος του Ομίλου FF περιλαμβάνει επίσης κάποιες καταχωρίσεις, όπως 63 τοποθεσίες «Duty Free»,  πάνω από το 10% του συνόλου των σημείων πώληση.
Όπως τονίζει η μη λεπτομερής περιγραφή τους είναι περίεργη, δεδομένου ότι υπάρχουν έξι αφορολόγητες τοποθεσίες που περιγράφονται πιο πάνω στον κατάλογο, μαζί με 13 τοποθεσίες αεροδρομίων.



Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει πέραν των δημόσιων ανακοινώσεων για αυτό που περιγράφηκε ως «επίθεση κατά του σήματός μας Folli Follie και των μετόχων του ομίλου FF από μια ομάδα κερδοσκόπων, με σκοπό να βλάψουν την εταιρεία και τους μετόχους της».
Η QCM έχει μορφή. Το fund είναι μικρό, κάτω των 100 εκατ. ευρώ ενεργητικό υπό διαχείριση, αλλά αυξήθηκε κατά 17% πέρυσι, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των επενδυτικών του αποδόσεων. Στη δουλειά του στην Globo ακολούθησε παρόμοια πορεία: κοίταξε εκεί που η εταιρεία ισχυριζόταν ότι πουλούσε τα προϊόντα της και δείχνοντας τι βρήκε σε διάφορα σημεία.
Δεδομένου ότι η Folli Follie χρειάζεται με διαφάνεια να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς του QCM αν πρόκειται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η λίστα που παρουσίασε απέχει πολύ από το να είναι μια καλή αρχή, τονίζει χαρακτηριστικά η στήλη Alphaville των Financial Times.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης