Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γκρίνιες κυβέρνησης και Γάλλων για την ματαίωση της αγοραπωλησίας του ΟΛΘ λόγω Σαββίδη

Γκρίνιες κυβέρνησης και Γάλλων για την ματαίωση της αγοραπωλησίας του ΟΛΘ λόγω Σαββίδη
Για να προχωρήσει η διαδικασία ο Ιβάν Σαββίδης καλείται να προσκομίσει νέα εγγυητική ύψους 20 εκατ. ευρώ ως και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου
Τριγμούς στο εσωτερικό, τόσο της προτιμητέας κοινοπραξίας για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ, όσο και της κυβέρνησης, προκαλεί η αιφνιδιαστική εμπλοκή στην προγραμματισμένη για χθες υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης.
Με βάση την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η εμπλοκή οφείλεται στα προβλήματα της ρωσικής τράπεζας Promsvyazbank, η οποία φέρεται να είχε εκδώσει τη μια από τις τρεις εγγυητικές επιστολές που κατέθεσε η πλευρά Ιβάν Σαββίδη ( Belterra Investments). Η εγγυητική δεν έγινε αποδεκτή, λόγω των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η ρωσική τράπεζα και τα οποία οδήγησαν στην εθνικοποίησή της.
Έτσι, η πλευρά Σαββίδη καλείται να προσκομίσει νέα εγγυητική ύψους 20 εκατ. ευρώ ως και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, νέα ημερομηνία, πλέον, για την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης.
Η παραπάνω εμπλοκή κυριολεκτικά αιφνιδίασε τους συνεταίρους της πλευράς Σαββίδη ( σ.σ η γαλλική Terminal Link και το γερμανικό private equity fund Deutsche Invest Equity Partners), αλλά και όσους στο εσωτερικό της κυβέρνησης είχαν πάρει θέση υπέρ της κατακύρωσης του διαγωνισμού στην εν λόγω κοινοπραξία.
Αντιπρόσωποι της γαλλικής εταιρείας βρισκόταν στην Ελλάδα, για να παραβρεθούν στην «πανηγυρική» υπογραφή, και η δυσφορία τους χθες ήταν παραπάνω από εμφανής. Σύμφωνα με συνομιλητές τους, θεωρούν ότι το «ατύχημα» θα μπορούσε να αποτραπεί καθώς τα προβλήματα της ρωσικής τράπεζας ήταν γνωστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι έχουν ζητήσει από την πλευρά Σαββίδη να λύσει το θέμα, παρέχοντας έμπρακτες διαβεβαιώσεις ότι επιθυμεί να παραμείνει στην κοινοπραξία, ως τις αρχές της εβδομάδας.
Η αναβολή προκάλεσε και ενδοκυβερνητική γκρίνια, με τον υφυπουργό Οικονομίας, Στ. Πιρτσιόλα, να δέχεται τα φίλια πυρά. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε ένα επικοινωνιακό «κάζο», καθώς υπήρχε έντονη πίεση τις προηγούμενες ημέρες η υπογραφή της συμφωνίας να μετατεθεί για σήμερα Σάββατο, προκειμένου να συμπέσει με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ώστε να παραστεί και ο ίδιος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες ώρες, ο μηχανισμός που υμνούσε τον «αγώνα», που έδωσε ο Στ. Πιρτσιόλας, ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός επιχειρεί να τον βγάλει από το «κάδρο» του ΟΛΘ.


Στις 15/12 το bankingnews είχε γράψει:

Κεραυνός εν αιθρία η προσωρινή ματαίωση αγοραπωλησίας του ΟΛΘ ή ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ μιλώντας στο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» προδιέγραψε τις εξελίξεις στον επικείμενο διαγωνισμό  αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ.
Η παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη και οι αναφορές τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, μιλώντας στο συνέδριο, είχε επισημάνει ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του προτιμητέου επενδυτή και των κεφαλαίων του.
Ο Αμερικανός πρέσβης είχε αναφερθεί στη συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στο επενδυτικό σχήμα, θέτοντας το ερώτημα από προέρχονται τα κεφάλαια.
Ο Αμερικανός πρέσβης, ακόμη είχε αναφέρει «ότι οι αμερικανικές εταιρείες φέρνουν τη διαφάνεια και τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν το ίδιο από τους Έλληνες εταίρους τους.  
Διατυπώνοντας την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά.
Πριν από λίγο η  ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για αναβολή της προγραμματισμένης υπογραφής της συμφωνίας με το επενδυτικό σχήμα, φέρνει στο προσκήνιο τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη.
Η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι η εγγυητική  επιστολή προήλθε από τη ρωσική τράπεζα Promsvyazbanκ η οποία όμως εισήλθε σε  καθεστώς προσωρινής διαχείρισης  από την Κεντρική Τράπεζα  της Ρωσίας.
Το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η υπογραφή της συμφωνίας  θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου καθώς αναζητείται από το  επενδυτικό σχήμα νέα εγγυητική επιστολή από τη ρωσική τράπεζα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συμμετέχοντες επενδυτές επέλεξαν τη ρωσική τράπεζα για την έκδοση της εγγυητικής  επιστολής ενώ  δεν αναζήτησαν μια  ευρωπαϊκή  τράπεζα.
Με βάση τη διαδικασία πώλησης μια εγγυητική επιστολή κατατίθεται στο ΤΑΙΠΕΔ  από την ομάδα των επενδυτών.
Ο προτιμητέος επενδυτής είναι το επιχειρηματικό σχήμα που απαρτίζεται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Innvest Εquity Partner, τη γαλλικών συμφερόντων Terminal Link και την Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.
Η εξέλιξη της υπόθεσης πιθανόν  να αλλάξει τα δεδομένα στο διαγωνιστική διαδικασία ενώ στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ  απέφυγε να σχολιάσει την εξέλιξη και αναμένουν τη νέα εγγυητική επιστολή για να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΘ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης