Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

6+1 μετοχές που «έσκισαν τα μνημόνια» και έχουν βρεθεί σε προ κρίσης επίπεδα και με δείκτη πάνω από 2.500 μονάδες

6+1 μετοχές που «έσκισαν τα μνημόνια» και έχουν βρεθεί σε προ κρίσης επίπεδα και με δείκτη πάνω από 2.500 μονάδες
Παρά την άνοδο των μετοχών οι περισσότερες διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες και παραμένουν φθηνές
Η κρίση μπορεί να διέλυσε τις αποτιμήσεις να έβαλε λουκέτο σε δεκάδες εταιρείες και να κόστισε πολλά δισεκατομμύρια στον τραπεζικό κλάδο, υπάρχουν όμως και εκείνες οι εταιρείες που κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση και σήμερα να διαπραγματεύονται σε υψηλά επταετίας τουλάχιστον, τότε που η αγορά ήταν στις 2.500 μονάδες.
Εταιρείες που το μοναδικό τους επίτευγμα δεν είναι ότι «έσκισαν τα μνημόνια» και βγήκαν από την κρίση αλλά ότι παρά το γεγονός ότι είναι σε υψηλά πολλών ετών διαπραγματεύονται οι περισσότερες με ελκυστικούς πολλαπλασιαστές.
Χθες η μεγάλη άνοδος της Motor Oil έφερε τη μετοχή σε νέα υψηλά.
Μάλιστα για να βρει κάποιος τιμές 12,17 ευρώ πρέπει να γυρίσει στο μηνιαίο γράφημα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008, τότε που η αγορά ήταν πάνω από τις 2.800 μονάδες.
Καταλύτης για την άνοδο της μετοχής τα πολύ καλά αποτελέσματα εννεαμήνου και η ραγδαία βελτίωση του ισολογισμού τα τελευταία χρόνια.
Η Πλαστικά Θράκης διαπραγματεύεται σε υψηλά 9 ετών και στην κεφαλαιοποίηση των 90 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα παίζει με μονοψήφιο p/e τα κέρδη εννεαμήνου!
Η μετοχή ήταν ξανά σε αυτά τα επίπεδα τον Αύγουστο του 2007 σύμφωνα με το δικό της μηνιαίο γράφημα και τότε η αγορά ήταν λίγο κάτω από τις 5.000 μονάδες.
Η Πετρόπουλος πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες μία συσσώρευση πάνω από τα 4 ευρώ και επίπεδα πάνω από τα 4,20 ευρώ αποτελούν υψηλά οκταετίας με δείκτη δηλαδή 2.600 μονάδες (Σεπτέμβριο 2009).
Τα αποτελέσματα του ομίλου ήταν καλά στο εννεάμηνο και η αποτίμηση των 29 εκατ. ευρώ θεωρείται από πολλούς χαμηλή.
Η Αστήρ Παλάς που πρόσφατα πουλήθηκε και ο νέος βασικός μέτοχος καταθέτει δημόσια πρόταση βρίσκεται σε υψηλά οκταετίας (Ιούνιος 2008) με δείκτη περίπου 6 φορές πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η μετοχή δεν βγάζει καλά αποτελέσματα, αλλά έχει προοπτικές με τον νέο μέτοχο.
Η Κυριακίδης Μάρμαρα αποτελεί κορυφαία μετοχή από πλευράς αποτελεσμάτων καθώς τα τελευταία έτη δημοσιεύει τρίμηνα, το ένα καλύτερο από το άλλο.
Βρίσκεται σε υψηλά δεκαπέντε ετών και συγκεκριμένα είχε βρεθεί ξανά στις τρέχουσες τιμές των Δεκέμβριο του 2001.
Η Σαράντης αποτελεί μία ακόμα εταιρεία που διαπραγματεύεται σε υψηλά οκταετίας και συγκεκριμένα σε επίπεδα Ιουλίου 2008.
Η μετοχή εισέρχεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αντικαθιστώντας την ΕΥΔΑΠ και είναι γνωστή στους επενδυτές λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης των μεγεθών της.
Επίσης είναι από τις λίγες εταιρείες που δίνει η διοίκηση εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών.
Ωστόσο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φθηνή στην τρέχουσα αποτίμηση των 372 εκατ. ευρώ.
Τέλος λίγο απέχει από υψηλά οκταετίας και η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία στα τρέχοντα επίπεδα και με βάση τον ισολογισμό της παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης