Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπό απόλυτη μυστικότητα, ανακριτής ερευνά που πήγε ο πακτωλός χρημάτων της Μαρινόπουλος

Υπό απόλυτη μυστικότητα, ανακριτής ερευνά που πήγε ο πακτωλός χρημάτων της Μαρινόπουλος
Παράλληλα, συνεχίζεται το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας
Δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Μαρινόπουλος διεξάγει ανακριτής η οποία να σημειωθεί διενεργείται με απόλυτη μυστικότητα.
Ο στόχος της δικαστικής έρευνας είναι η αναζήτηση οικονομικών στοιχείων για το πώς έφθασε η «Μαρινόπουλος» στο άρθρο 99.
Οι ανακριτές Αρχές θα διερευνήσουν τα οικονομικά στοιχεία της Μαρινόπουλος αλλά και με ποια οικονομικά δεδομένα οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν την εταιρεία χωρίς να προσκομίζει ετήσιους ισολογισμούς.
Επιπλέον θα ερευνηθεί η μεταφορά κεφαλαίων από τη μητρική σε θυγατρικές εταιρείες όπως και αν υπήρξαν «κανάλια» διαφυγής κεφαλαίων από το ταμείο της εταιρείας σε εταιρείες του εξωτερικού συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η έρευνα μπορεί να βγάλει «λαυράκι» και στην περίπτωση που τεκμηριωθούν αρκετές πληροφορίες που ήδη έχουν αρμόδιες δικαστικές Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διοίκηση της εταιρείας να κληθεί να δώσει εξηγήσεις όπως και οι βασικοί μέτοχοι.
Πάντως η δικαστική έρευνα στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ανατρέψει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος το οποίο να σημειωθεί θα συζητηθεί την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Οι νομικοί της εταιρείας Μαρινόπουλος έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση των πιστωτών σε ποσοστό υψηλότερο του 60% αλλά αρκετοί εκπρόσωποι προμηθευτών που διαφωνούν με το «κούρεμα» είναι έτοιμοι να διατυπώσουν τα επιχειρήματά τους στην αίθουσα του Δικαστηρίου ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης.
Η « Μαρινόπουλος» με την ένταξη της στο άρθρο106βθ θα ενταχθεί στον όμιλο Σκλαβενίτη, ο οποίος με τη ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχει σημειώσει μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση καθώς τον καθιστά νούμερο 1 στον κλάδο του λιανεμπορίου.
Πάντως το κλειδί της επιτυχίας θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα επανέλθουν οι καταναλωτές στα σουπερ μάρκετ της Μαρινόπουλος.
Ήδη ο ανταγωνισμός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς εκτιμά ότι το deal του Σκλαβενίτη με τη Μαρινόπουλος αλλάζει πλήρως το τοπίο στην αγορά των σουπερ μάρκετ και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους όπως είναι το κούρεμα των οφειλών, η τραπεζική αναχρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια και την μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής δανείων του ομίλου Σκλαβενίτη.
Πάντως τα δικά τους σχέδια για τη νέα χρονιά θα εξαρτηθούν από το τελικό σχήμα που θα λάβει η συμφωνία του Σκλαβενίτη με τη Μαρινόπουλος.
Μόλις εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο της Αθήνας θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έτσι ώστε να λάβει έγκριση.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξετάσουν το νέο επιχειρηματικό σχήμα διαμορφώνει συνθήκες δεσπόζουσας θέσης στην αγορά τόσο από πλευράς καταστημάτων όσο και σε επίπεδο προμηθευτών.
Η ακτινογραφία των καταστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο σουπερ μάρκετ και από τις δύο αλυσίδες.
Το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο στην υπόθεση των προμηθευτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού από το χρόνο κατάθεσης της αίτησης μπορεί σε διάστημα 30 ημερών να έχει βγάλει τα συμπεράσματα της και όπου κριθεί αναγκαίο θα ζητήσει να γίνουν παρεμβάσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης