Επιχειρήσεις

Colpo Grosso Βακάκη με την εξαγορά της εταιρίας μετόχου του 26,72% της Jumbo από τη … Jumbo

tags :
Colpo Grosso Βακάκη με την εξαγορά της εταιρίας μετόχου του 26,72% της Jumbo από τη … Jumbo
Προηγήθηκε το απόλυτο «ξεζούμισμα» 40 εκ Ευρώ περίπου σε μετρητά της υπό απορρόφηση εταιρίας
Μετά από δύο έτη όπου η εταιρία ΤΑΝΟΣΙΡΙΑΝ επέστρεψε μέσω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου στους μετόχους της δηλαδή την οικογένεια Βακάκη το ποσό των 39,3 εκ ευρώ αποφασίστηκε η απορρόφησή της από τη Jumbo της οποίας η ΤΑΝΟΣΙΡΙΑΝ είναι μέτοχος με ποσοστό 26,72%.
Η εταιρία που θα απορροφήσει η Jumbo είχε το Δεκέμβριο του 2012 ίδια κεφάλαια 46,596 εκ ευρώ, στο τέλος του 2013 12,48  εκ ευρώ και την 31 Δεκεμβρίου του 2014 η καθαρή της θέση υποχώρησε στα 7,64 εκ Ευρώ.
Όμως αυτό δεν αρκούσε στους μετόχους της Τανοσιριάν δηλαδή την οικογένεια Βακάκη καθώς την 29/12/2015 λίγο πριν αποφασιστεί δηλαδή η συγχώνευση με τη Jumbo αποφασίστηκε μείωση κεφαλαίου ύψους 3,3 εκ ευρώ με συνέπεια λίγο πριν τη συγχώνευση τα ίδια κεφάλαια να είναι μόλις 4,3 εκ Ευρώ.
Βεβαίως στον ισολογισμό του 2014 το 26,72% της εισηγμένης Jumbo αποτιμάται στην τιμή κτήσης των 800 χιλ ευρώ μέγεθος που δεν έχει σχέση με την πραγματική αποτίμηση της εταιρίας.
Κατά συνέπεια η πραγματική καθαρή θέση είναι τεράστια όχι γιατί υπάρχουν και επενδύσεις σε ομόλογα Ελλάδας, Αλβανίας, Fyrom και Μαυροβουνίου αλλά λόγω της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών της Jumbo.
Σημειώνεται ότι λίγο πριν ανακοινωθεί η απορρόφηση από τη Jumbo έγινε αλλαγή του ΔΣ της ΤΑΝΟΣΙΡΙΑΝ.
Η αλλαγή ανακοινώθηκε στο ΓΕΜΗ μόλις την περασμένη Παρασκευή και φέρεται να συντελέστηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2016.
Με την αλλαγή αυτή Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΤΑΝΟΣΙΡΙΑΝ γίνεται η κα Ντεμίρη που είναι ταυτόχρονα και Οικονομική Διευθύντρια της Jumbo.
Βέβαια το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι με ποια ακριβώς διαδικασία θα γίνει η συγχώνευση που μπορεί να οδηγήσει την εισηγμένη να αποκτήσει εν μια νυκτί ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 26,7% του κεφαλαίου.
Με βάση τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η διακράτηση τέτοιου ποσοστού.
Συγκεκριμένα με δεδομένο ότι οι μετοχές θα υπερβαίνουν το 10%  θα πρέπει να μεταβιβαστούν, είτε με τη μορφή της πώλησης είτε με διανομή στο προσωπικό, ή να διαγραφούν εντός προθεσμίας 3 ετών το αργότερο από το χρόνο κτήσης τους.
Βεβαίως μπορεί νωρίτερα να έχουν δοθεί ως αντάλλαγμα στους μετόχους της ΤΑΝΟΣΙΡΙΑΝ δηλαδή την οικογένεια Βακάκη πράγμα που θα επιβεβαίωνε την αναφορά της εταιρίας στην σχετική ανακοίνωση περί απλοποίησης της μετοχικής σύνθεσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 26,7% της εισηγμένης αποτιμάται σε 400 εκ Ευρώ ενώ η ρευστότητα της Jumbo ήταν την 31 Δεκεμβρίου ήταν 426 εκ Ευρώ.
Άραγε η συγχώνευση θα αποτελέσει το μέσο για να περιέλθει μέρος της ρευστότητας της jumbo στο βασικό της μέτοχο;
Και εν πάση περιπτώσει μπορεί να έχει άλλη σκοπιμότητα;
Γιατί ουδείς μπορεί να πιστέψει έστω και ως ενδεχόμενο πως η συγχώνευση γίνεται για να ακυρωθούν οι μετοχές και να αυξηθεί η αξία των μετοχών που κατέχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.
Από τις οικονομικές καταστάσεις φαίνεται ότι οι πέραν της ΤΑΝΟΣΙΡΙΑΝ μέτοχος είναι ένα fund που φέρει το όνομα της Fidelity που έχει ποσοστό 8,19%.
Και υπό αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα τι θα γίνει με το ποσοστό της ΤΑΝΟΣΙΡΙΑΝ καθώς αυτό σχετίζεται με το μέλλον της εταιρίας.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης