Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο χαμένος λογαριασμός της συμμετοχής της Viohalco στη ΣΙΔΜΑ, τα αρνητικά κεφάλαια και το «σχέδιο» ανάκαμψης

Ο χαμένος λογαριασμός της συμμετοχής της Viohalco στη ΣΙΔΜΑ, τα αρνητικά κεφάλαια και το «σχέδιο» ανάκαμψης
Ο όμιλος Viohalco κάνει ότι δεν… καταλαβαίνει
Την ώρα που διαπραγματεύεται στο εξωτερικό και τα μεγέθη του είναι όντως υψηλά για τα δεδομένα της Ελλάδας ο όμιλος Viohalco κάνει ότι δεν… καταλαβαίνει με την εταιρία ΣΙΔΜΑ όπου για την οποία έχει δηλώσει πως όσο κατέχει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας θα την ενοποιεί στις οικονομικές της καταστάσεις.
Βέβαια στις οικονομικές καταστάσεις του εννεάμηνου δηλώνει ότι κατέχει 24,88% στο site της εταιρίας αναφέρεται 35% και στη κατάσταση συνοπτική του έτους 2014 εμφανίζεται ότι μέτοχος η Σιδενόρ με 24,59%. Στις ετήσια οικονομική έκθεση όμως της 31/12/2014 εμφανίζεται η Sovel του ομίλου Βιοχάλκο να κατέχει 28,21%, η Σιδενόρ 6,53% και η Viohalco 0,29% με αποτέλεσμα να «χάνεται ο λογαριασμός» του όποιος έχει τι.
Παραδόξως οι αρμόδιες εποπτικές αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης) δεν απασχολήθηκαν με αυτές τις «λεπτομέρειες» και τα «παράδοξα» των διαφορετικών αριθμών του ομίλου Βιοχάλκο.
Και αυτά όταν κατά τον ορκωτό ελεγκτή στο εννεάμηνο υπάρχει η παρατήρηση ότι «Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 4.5 της ενδιάμεσης συνοπτικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, όπου περιγράφεται το θέμα ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου έχει καταστεί αρνητικό καθώς επίσης και ότι το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας και του Ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά ποσό € 48.536 χιλ. και € 57.837 χιλ. αντίστοιχα.»
Βέβαια ανάλογη ήταν η εικόνα και στις οικονομικές καταστάσεις τους τέλους του 2014. Απλώς στο εννεάμηνο επιδεινώθηκε.
Όλα αυτά προφανώς δεν προβληματίζουν τη διοίκηση της εταιρίας, στην οποία μετέχει ενεργά η Viohalco, η οποία όμως διοίκηση στο εννεάμηνο αναφέρει πως για την αντιμετώπιση των παραπάνω και στα πλαίσια ενδεχόμενης ανάγκης ενίσχυσης της ρευστότητας, ο Όμιλος πέραν του προγράμματος εξοικονόμησης κόστους που ήδη υλοποιείται, αξιολογεί κινήσεις οι οποίες μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη. Συγκεκριμένα εξετάζει μια σειρά ενεργειών για την βελτίωση της χρηματοοικονομικής του θέσης όπως η αναδιάρθρωση δομών, ο περιορισμός υποστηρικτικών δαπανών και η εκμετάλλευση στοιχείων του ενεργητικού που θα επιφέρουν ωφέλειες χωρίς να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του Ομίλου. Επίσης η Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας ΣΙΔΜΑ την 23/11/2015 ενέκρινε τη συγχώνευση με απορρόφηση από την Εταιρεία, της κατά 94% θυγατρικής της, εταιρείας «ΠΑΝΕΛΚΟ ΑΕ» και εκτιμάται ότι η συγχώνευση αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου». Η συγχώνευση με την Πανέλκο ολοκληρώθηκε και εκδόθηκαν 186 χιλιάδες νέες μετοχές για το 6% της εταιρίας που απορροφήθηκε.
Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές ότι δεν υπάρχει σχέδιο ανάκαμψης του ομίλου. Πέραν τούτου είναι απορίας άξιον γιατί ο Ορκωτός ελεγκτής αποσιωπά το γεγονός ότι ήδη και τα κεφάλαια της εταιρίας έχουν υποχωρήσει κάτω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε λιγότερο από 3 εκ Ευρώ γεγονός που θα ενεργοποιήσει τις διατάξεις των άρθρων 47 και 48 του νόμου 2190 περί ανωνύμων εταιριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των συναλλαγών (κυρίως αγορές προϊόντων) πραγματοποιείται με άλλες εταιρίες του ομίλου Βιοχάλκο ενώ στο εννεάμηνο οι αμοιβές ΔΣ και διευθυντικών στελεχών είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και έφτασαν τα 739 χιλιάδες Ευρώ.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης