Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Viohalco: Τα σχέδια μετά την έξοδο και της ΕΛΒΑΛ από το ΧΑ - Εξετάζεται η μεταφορά της παραγωγής στο εξωτερικό

tags :
Viohalco: Τα σχέδια μετά την έξοδο και της ΕΛΒΑΛ από το ΧΑ - Εξετάζεται η μεταφορά της παραγωγής στο εξωτερικό
H Viohalco έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις για το ενδεχόμενο µεταφοράς κάποιων εκ των εν Ελλάδι παραγωγικών µονάδων στην Αγγλία
Μία ακόμη θυγατρική του Ομίλου Viohalco, η ΕΛΒΑΛ οδεύει εκτός ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το σχέδιο «φυγής» έχει καταρτιστεί λεπτομερώς τα τελευταία δύο χρόνια, όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί η διοίκηση στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, του περασμένου Μαϊου.
Ήδη έχει προηγηθεί η μεταφορά της έδρας της μητρικής, στο Βέλγιο, η απορρόφηση της θυγατρικής Σιδενόρ και σήμερα η απορρόφηση άλλων τεσσάρων θυγατρικών της Διατούρ, Alcomet, Eufina και της εισηγμένης Ελβάλ.
Όλες οι προηγούμενες αποχωρήσεις του Ομίλου προκάλεσαν «σεισμικές δονήσεις» στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Και αυτό γιατί η περίπτωση της Viohalco ήταν από τις μοναδικές στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, εταιρία, που δεν υπέβαλλε δημόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές του, αναγκάζοντας την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να του επιβάλει πρόστιµο 230.000 ευρώ, γιατί δεν συμμορφώθηκε µε τη νοµοθεσία.
Όµως είναι προφανές πως ένα πρόστιµο 230.000 ευρώ, το οποίο και πρόθυμα δέχτηκε να πληρώσει –αν και δεν συμφωνούσε - αποτέλεσε σταγόνα στον ωκεανό των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν στους µετόχους µειοψηφίας.
Αλλά και και στην περίπτωση της απορρόφηση της θυγατρικής της, Σιδενόρ, τέθηκε στο μικροσκόπιο η κατακόρυφη αύξηση του όγκου συναλλαγών στη μετοχή της εταιρείας κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις πριν ανακοινωθεί το deal.
Μέσα στο διάστημα αυτό άλλαξαν χέρια πάνω από 1 εκατ. μετοχές, όσες δηλαδή ήταν όλες μαζί οι συναλλαγές του διμήνου που προηγήθηκε το deal.
Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα για τον Όμιλο;
Παράγοντες της αγορά υποστηρίζουν ότι στόχος της Viohalco είναι η έξοδος και άλλων θυγατρικών (Χαλκόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου κλπ) εκτός ΧΑ, αλλά και η μεταφορά μέρους της παραγωγής της σε χώρα του εξωτερικού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Viohalco έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις για το ενδεχόμενο µεταφοράς κάποιων εκ των εν Ελλάδι παραγωγικών µονάδων στην Αγγλία όπου ήδη διαθέτει ήδη ένα εργοστάσιο και συγκεκριµένα στο Bridgnorth, το οποίο εξειδικεύεται στην έλαση αλουµινίου και στην παραγωγή ταινιών λιθογραφίας.
Αυτό που φαίνεται να εξασφάλισε ο κ. Στασινόπουλος από τη βρετανική κυβέρνηση είναι η γενναία επιδότηση του εργασιακού κόστους, αλλά και σηµαντικές φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα εξαρτηθούν από το ύψος της επένδυσης.
Η μεταφορά της παραγωγής του Ομίλου στο εξωτερικό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά τον Όμιλο, αφού όπως έχουν παραδεχτεί τα στελέχη του, «οι ξένοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μία εταιρεια που έχει την δραστηριότητα της επί ελληνικού εδάφους».

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης