Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές για τα πανεπιστήμια εξωτερικού - Έρευνα της εταιρείας E-Real Estates για το bankingnews

Τι πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές για τα πανεπιστήμια εξωτερικού - Έρευνα της εταιρείας E-Real Estates για το bankingnews
Ποιες χώρες προτιμούν οι φοιτητές - Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δίνουν φθηνό πτυχίο
Τα capital controls είναι το νέο εμπόδιο για τους φοιτητές που θέλουν να εγγραφούν στα ξένα πανεπιστήμια αφού δεν κατάφεραν να περάσουν σε αντίστοιχα ελληνικά πανεπιστήμια.
Η εγγραφή των φοιτητών σε ένα ξένο πανεπιστήμιο ολοκληρώνεται με την αναζήτηση κατοικίας όσο πιο κοντά γίνεται στην περιοχή του πανεπιστημίου ή στην καλύτερη περίπτωση να προσφέρεται δωμάτιο σε φοιτητική εστία.
Ψηλά στις προτιμήσεις τους είναι τα πανεπιστήμια της Νορβηγίας και της Ελβετίας.
Σε ποσοστά κάτω του 10% των φοιτητών επιλέγουν τις ΗΠΑ και τον Καναδά και τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Πάντως οι ιδιοκτήτες όταν καταλάβουν ότι ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής είναι Έλληνας διατυπώνουν επιπλέον αξιώσεις όπως είναι η καταβολή των μισθωμάτων σε ετήσια βάση για να νοιώθουν πιο ασφαλείς καθώς πιστεύουν ότι οι Έλληνες είναι κακοπληρωτές και αφήνουν φέσια.
Οι Έλληνες φοιτητές εν μέσω οικονομικής κρίσης διατήρησαν το 2014 τις πρώτες θέσεις στους φοιτητές που επέλεξαν να σπουδάσουν εκτός συνόρων.
Φέτος πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η εικόνα και θα μειωθούν οι Έλληνες που θα επιλέξουν να …κυνηγήσουν τα όνειρά τους στο εξωτερικό.
Η επιλογή για την ανεύρεση ενός πανεπιστημίου στο εξωτερικό γίνεται και με την προοπτική της μόνιμης εγκατάστασης και την αναζήτηση εργασίας. Οι δυνατότητες για σπουδές στο εξωτερικό είναι πολλές και έχει για όλα τα πορτοφόλια.

Ποιες χώρες προτιμούν οι φοιτητές

Οκτώ στους δέκα (84%) επιλέγει να σπουδάσει σε ΑΕΙ χωρών της Ε.Ε. της Νορβηγίας και της Ελβετίας, το 7,6% επιλέγει να σπουδάσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το 5,6% επιλέγει να σπουδάσει σε χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία κτλ), ενώ κάτω από το 1% είναι αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν σε χώρες όπως η Αφρική, Κίνα, Κεντρική & Νότια Αφρική.
Επιπλέον στο χάρτη των Πανεπιστημίων που επιλέγουν τα ελληνόπουλα, έχουν εισαχθεί η Τουρκία, Κίνα και Ρωσία.
Ενώ τα τελευταία χρόνια η «χώρα της Τουλίπας» προσελκύει όλο και περισσότερους Έλληνες φοιτητές.
Οι ελληνικές οικογένειες που διαθέτουν μεγαλύτερα πορτοφόλια για τις σπουδές των παιδιών τους επιλέγουν τη Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Καναδά.
Χώρες που πάντοτε αποτελούσαν θέρετρα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τους έχοντες στη χώρα μας.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δίνουν φθηνό πτυχίο

Έδαφος και φέτος συνεχίζουν να κερδίζουν οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία & Ουγγαρία), λόγω του οικονομικού κόστους διαβίωσης, κατοικίας και διδάκτρων καθώς και την κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΕΚΑΤΣΑ) που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.
Στη Ρουμανία στην πόλη Ιάσιο σήμερα φοιτούν πάνω από 1.000 Έλληνες με κατεύθυνση κυρίως στην Ιατρική, Οδοντιατρική & Φαρμακευτική όπου δε χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις και το ετήσιο κόστος σπουδών δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ για τα δίδακτρα ενώ το 1 ευρώ ισοδυναμεί ακόμη με 3 – 3,5 leu.
Το κόστος για την ενοικίαση ενός ακινήτου 40-55τμ στο κέντρο της πόλης 5 λεπτά με τα πόδια από τις σχολές στα γνωστά συγκροτήματα δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ, ενώ το κόστος διαβίωσης (φαγητό, καφέ κτλ) βρίσκεται στο 1/3 με την Ελλάδα.
Η γειτονική Βουλγαρία & Σερβία επιλέγει κυρίως για τις σχολές της ιατρικής χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις, στην πόλη Πλεβέν στη Βουλγαρία το κόστος σπουδών είναι 8.000 ευρώ/έτος.
Το κόστος στη φοιτητική εστία είναι 50-70 ευρώ/μήνα, η ενοικίαση διαμερίσματος από 150-200 ευρώ/μήνα και η ενοικίαση δωματίου σε ιδιωτικό διαμέρισμα δε ξεπερνά τα 80 ευρώ/μήνα.

Στο τραπέζι των επιλογών οι υποτροφίες και ο τραπεζικός δανεισμός

Η οικονομική ενίσχυση των φοιτητών παίρνει διάφορες μορφές και αποσκοπεί στην κάλυψη διαφορετικών αναγκών ανάλογα με τη χώρα.
Ωστόσο, οι συνηθέστερες μορφές ενίσχυσης είναι οι υποτροφίες και τα δάνεια.
Στη Δανία, την Κύπρο και τη Μάλτα όλοι σχεδόν οι σπουδαστές παίρνουν υποτροφία. Στη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία) η πλειονότητα των φοιτητών παίρνουν υποτροφίες.
Στις περισσότερες χώρες [Bέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, (Σκωτία), Σλοβακία, Ισπανία] μόνο ένας μικρός αριθμός φοιτητών παίρνει υποτροφία.
Το ποσοστό ξεκινά από 1% του φοιτητικού πληθυσμού στην Ελλάδα και φθάνει το 40% στην Ουγγαρία.
Ενώ είναι ίσως θεωρητικά δυνατό για τους φοιτητές να πάρουν δάνειο σε όλες τις χώρες.
Το δάνειο είναι η κύρια συνιστώσα των συστημάτων οικονομικής ενίσχυσης των φοιτητών όταν πάνω από 5% του φοιτητικού πληθυσμού παίρνει τέτοιο δάνειο.

Η Αγγλία η χώρα των ευκαιριών για τους φοιτητές

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η χώρα που χρηματοδοτεί τους φοιτητές καθώς τους παρέχει δάνειο για την πληρωμή των διδάκτρων όλων των ετών.
Ο σπουδαστής στην Αγγλία μπορεί να πάρει δάνειο χωρίς εγγυητή, μόνο με το Διαβατήριο και τη Φοιτητική του ιδιότητα για να καλύψει το κόστος των διδάκτρων οποιουδήποτε Πανεπιστημίου.
Η αποπληρωμή του δανείου αρχίζει μετά την αποφοίτησή του και εισέλθει στην αγορά εργασίας και με την προϋπόθεση οι ετήσιες αποδοχές τους να ξεπερνούν τις 24.000 ευρώ.
Το βασικότερο σημείο που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι πως η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να είναι πιο χαμηλού κόστους σε σχέση με ένα πανεπιστήμιο στη χώρα μας.
Το σύνολο των εξόδων μέχρι την απόκτηση του Α’ Πτυχίου είναι είτε μικρότερο είτε το πολύ ίσο με το κόστος σπουδών ενός Έλληνα φοιτητή σε μια Ελληνική πόλη εκτός της πόλης του.
Δηλαδή, αν μια οικογένεια πάρει την απόφαση να δώσει την ευκαιρία για κορυφαίας ποιότητας εκπαίδευση στη Μεγάλη Βρετανία, το αποτέλεσμα θα είναι πέρα όλων των άλλων, α) ταχύτερη αποφοίτηση κατά ένα τουλάχιστον χρόνο (3 χρόνια η προπτυχιακή εκπαίδευση ), β) έξοδα μικρότερα ή ίσα απ' ότι σε μία Ελληνική πόλη εκτός αυτής του τόπου μόνιμης κατοικίας σας και, το σημαντικότερο, αυτά ισχύουν ακόμα και μετά την αύξηση των διδάκτρων στα Βρετανικά Πανεπιστήμια από το Σεπτέμβριο του 2012.
Αναφορικά με το κόστος, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα αναφερόμενα στον παραπάνω πίνακα έξοδα, κατ’ εξαίρεση για την περιοχή του δήμου του Λονδίνου πρέπει να υπολογίζει κανείς μια επιβάρυνση € 5-7,000 περίπου ανά έτος, λόγω της πρωτοφανούς ακρίβειας διαβίωσης της συγκεκριμένης αυτής πόλης.
Η απόφαση της επιλογής του Λονδίνου είναι καθαρά θέμα προτίμησης του υποψηφίου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανικών ιδρυμάτων βρίσκεται εκτός του Λονδίνου και η Ακαδημαϊκή τους ποιότητα και αναγνώριση είναι εντελώς ανεξάρτητη από την τοποθεσία που εδρεύουν.
Η Ουαλία και η Σκοτία προσφέρουν μία εξαιρετική ευκαιρία για σπουδές του ιδίου πολύ ψηλού Βρετανικού επιπέδου, σε συνδυασμό με το εκπληκτικό βιοτικό επίπεδο που προσφέρουν οι δύο αυτές περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας.
Η προσαύξηση κατά ένα έτος του χρόνου σπουδών δίνει και μια ευκαιρία, ειδικά στους νέους ηλικιακά φοιτητές να προσαρμοστούν πολύ πιο ομαλά στο Βρετανικό σύστημα εκπαίδευσης και θέτουν έτσι μια επιπλέον διευκόλυνση στη μαθησιακή διαδικασία

Στο παιχνίδι και η Τουρκία

Στην Τουρκία Ετιλερ-Ουλούς (Etiler Ulus), τα κλασικά βόρεια προάστια κοντά στο κέντρο – προς Μπασλάκ αποτελούν μια πλέον σχετικά εφικτή επιλογή για να ενοικιάσεις, αφού το σύνολο των κατοίκων παραδοσιακά μετακομίζουν σε συγκροτήματα οικοδομών και κατοικιών εκτός της περιμετρικής ζώνης της Κωνσταντινούπολης.
Στις περιοχές αυτές τα ενοίκια ξεκινούν από 950 λίρες, υπάρχει πληθώρα σπιτιών κυρίως μεσαίου μεγέθους ενώ στις περιοχές του Πανεπιστημίου Βοσπόρου, Αλκέντ και στην περιμετρική προς Μεσάχωρο/Ορτάκιοϊ θα βρείτε ικανοποιητικές λύσεις για το σπίτι. Ενώ η Χαλκηδόνα (Kadikoy) αποτελεί την παραδοσιακή λύση για να είσαι κοντά στο κέντρο και στη θάλασσα.
Τιμές από 500 Λίρες και άνω.
Παλιά σπίτια καθώς και αρκετά ακριβά δημοτικά τέλη.
Με παρουσία μετρό και κοντά σε εμπορικά κέντρα.
Επίσης στις περιοχές ,Μόδι, Φαναράκι, όπου οι τιμές όμως ανεβαίνουν τουλάχιστον 200-250 Λίρες παραπάνω.
Η περιοχή Μεσάχωρο (Ortakoy), αποτελεί σχετικά καλή επιλογή για να ενοικιάσεις σπίτι αν και τα περισσότερα σπίτια είναι σε καλή κατάσταση, αν και παλιά.
Τιμές από 700 Λίρες και άνω. Οι τιμές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ξεκινούν από 500 Λίρες και άνω για ένα μέτριο διαμέρισμα.
Κέντρο ορίζουμε την περιοχή πέριξ της πλατείας Ταξίμ και του Μπέιογλου- Πέραν.
Σε μια ακτίνα 10 χλμ κατοικεί πάνω από 1εκατομμύριο κόσμος, με αποτέλεσμα οι γύρω περιοχές που περιλαμβάνουν το Μπεσίκτας, το Δολάπδερε, το Σισλή – την νότια πλευρά του καθώς και την περιοχή του Γαλατά να έχουν πληθώρα από σπίτια – κυρίως παλιάς κατασκευής αλλά και ευκαιρίες ώστε να είστε τυχεροί να νοικιάσετε ακίνητο.

(Πρώτη ενημέρωση: 08.00 π.μ., 28 Σεπτεμβρίου 2017)

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης