Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δεν υπάρχει υποχρεωτική άδεια για τους εργαζόμενους - Τι προβλέπει η εργατική νομοθεσία - Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις;

Δεν υπάρχει υποχρεωτική άδεια για τους εργαζόμενους - Τι προβλέπει η εργατική νομοθεσία - Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις;
Σχέδια για έξοδο επιχειρήσεων από τη χώρα
Βροχή καταγγελιών δέχεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) από εργαζόμενους που ισχυρίζονται ότι δέχονται πιέσεις από τους εργοδότες τους να βγουν σε υποχρεωτική άδεια ενώ την ίδια στιγμή το Σ.ΕΠ.Ε. δέχεται τηλεφωνήματα από στελέχη διοικήσεων που ζητούν πληροφορίες αλλά και τις δυνατότητες που δίνει η εργατική νομοθεσία όταν επικρατούν ακραίες οικονομικές καταστάσεις όπως είναι αυτές που ζει η χώρα.
Το ήδη αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον εκδηλώθηκε με την εφαρμογή των Capital Controls στο τραπεζικό σύστημα το οποίο με τη σειρά «πάγωσε» κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με το εξωτερικό και το εσωτερικό.
Το μείζον θέμα των διοικήσεων των επιχειρήσεων είναι η μη είσπραξη επιταγών.
Η έλλειψη ρευστότητας των εταιρειών έβαλλε υποχρεωτικά σε τροχιά καθυστέρησης τους μισθούς των υπαλλήλων ενώ ο περιορισμός της κίνησης των κεφαλαίων προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση του τζίρου σε ποσοστό 90% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία μια επιχείρηση έχει μόνο τρείς δυνατότητες.
Α) Να δώσει κανονική άδεια ενός μηνός σε όλους τους υπαλλήλους οι οποίοι όμως θα πληρωθούν κανονικά. Αυτό που δεν προβλέπει ν νομοθεσία είναι η υποχρεωτική άδεια δεν υπάρχει ανάλογή διάταξη και θεωρείται παράνομη ενέργεια.
Β) Η διοίκηση μπορεί να βάλλει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό της προχωρώντας σε μείωση έως 50% των αποδοχών των εργαζομένων. Το καθεστώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για τρείς μήνες και με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο υπάλληλος επανέρχεται στη θέση του με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα.
Γ) Ο μισθωτός μπορεί να ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών ενώ δεν μπορεί να την επιβάλει η διοίκηση ης εταιρείας.
Ο αρμόδιος υπάλληλος του ΣΕΠΕ είπε στο bankingnews.gr ότι οι δύο πρώτες επιλογές είναι οι ενδεδειγμένες με βάση την εργατική νομοθεσία και μπορούν να εφαρμοστούν με το αιτιολογικό της ανωτέρας βίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση που μία επιχείρηση προχωρήσει και εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία χωρίς να ενημερώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προβλέπονται πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως το ποσό των 50.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αρκετές επιχειρήσεις σταμάτησαν το προσωπικό τους από την εργασία χωρίς όμως να έχουν τηρήσει το γράμμα του νόμου με αποτέλεσμα να υποστούν τις συνέπειες της εργατικής νομοθεσίας στο πρώτο έλεγχο που θα κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας.

Σχέδια για έξοδο επιχειρήσεων από τη χώρα
Αξίζει να αναφερθεί ότι διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών έχουν λάβει απόφαση να προχωρήσουν στην εφαρμογή μετεγκατάσταση των εταιρειών σε άλλη χώρα των Βαλκανίων που όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εισηγήσεις για την αποχώρηση ακόμη και παραγωγικών μονάδων που βρίσκονται στην Ελλάδα δέχονται διοικήσεις εταιρειών. Στέλεχος ανέφερε ότι η πολιτική αβεβαιότητα και η δυσβάστακτη φορολογία κατά των επιχειρήσεων μας οδηγούν στην έξοδο από τη χώρα. Στην περίπτωση που τα σχέδια λάβουν την τελική έγκριση , η ανεργία θα εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα ποσοστά τους επόμενους μήνες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης