Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απέραντο πωλητήριο η Ελλάδα - Τα ερωτήματα για το νέο Ταμείο των 50 δισ. ευρώ

Απέραντο πωλητήριο η Ελλάδα - Τα ερωτήματα για το νέο Ταμείο των 50 δισ. ευρώ
Eρωτήματα γεννιούνται αν τελικά ο στόχος των 50 δις ευρώ που έχει τεθεί είναι εφικτός
Σε ένα απέραντο πωλητήριο θα μετατραπεί η χώρα μας, καθώς πάνω από 70.000 ακίνητα αναμένεται να ενταχθούν στο νέο Ταμείο των 50 δισ. ευρώ που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές της, στο τρίτο Μνημόνιο.
Στο νέο υπερ -Ταμείο θα μεταφερθούν σύμφωνα με πληροφορίες ακίνητα - φιλέτα του δημοσίου, νησιά, βραχονησίδες και παραλίες καθώς επίσης θυγατρικές αλλά και ακίνητα τραπεζών.
Η ένταξη των ακινήτων θα γίνει μετά από σχετική αξιολόγηση, υπό την επιτήρηση των θεσμών, ενώ δεν αποκλείεται στο νέο Ταμείο να μπουν και αυτοκινητόδρομοι όπου οι υποψήφιοι επενδυτές θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των διοδίων.
Από τα συνολικά έσοδα των 50 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν, τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Από τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ, το 50% (12,5 δισ. ευρώ) θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους και τα άλλα 12,5 δισ. για επενδύσεις.
Πολλά πάντως ερωτήματα γεννιούνται, για το αν τελικά αυτός ο στόχος των 50 δισ. ευρώ που έχει τεθεί, είναι εφικτός.
Αν λάβουμε μέχρι στιγμής υπόψη τη λειτουργία και δράση του ΤΑΙΠΕΔ, αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει.
Είναι ενδεικτικό ότι από τα συνολικά 994 περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου που έχουν περιέλθει μέχρι σήμερα προς αξιοποίηση στην ομπρέλα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, μόλις 49 έχουν βρει το δρόμο της αξιοποίησης κι επιπλέον 945 βρίσκονται στην αναμονή.
Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ιδρύθηκε επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, αμείβονταν πλουσιοπάροχα από τον Έλληνα φορολογούμενο.
Είναι ενδεικτικό ότι οι δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου για τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων, οι περισσότεροι από τους οποίους προσελήφθησαν με απευθείας αναθέσεις, άγγιξαν τα 29 εκατ. ευρώ.
Οι συνεχείς καθυστερήσεις και οι αναβολές στους διαγωνισμούς επιβαρύνουν το ΤΑΙΠΕΔ με συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες για συμβούλους, την ίδια στιγμή που δεν μπορεί να γράψει έσοδα.
Έτσι το Ταμείο εμφανίζεται ζημιογόνο, αφού τα έξοδα τρέχουν και οι διαγωνισμοί «σέρνονται» επί πολλούς μήνες.
Είναι ενδεικτικό πως οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού του ΤΑΙΠΕΔ ανέβηκαν στη χρήση (Ιούλιος 2012 - Ιούνιος 2013) σε 2.249.269 ευρώ από 1.326.978 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Eπίσης για το διάστημα Ιουλίου 2013 –Ιουλίου 2014 οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές ανέρχονται στα 54,7 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και ποσό ύψους 13,9 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορά σε υποχρεώσεις για αμοιβές συμβούλων αποκρατικοποίησης τα τιμολόγια των οποίων, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν εκδοθεί στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου.
Αν λάβουμε υπόψη την προηγούμενη εμπειρία και το γεγονός ότι πολλοί διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ που έγιναν κρίθηκαν άγονοι, αφού δεν εμφανίστηκε κανένας υποψήφιος, τότε η επιτυχία του νέου υπερ-ταμείου θεωρείται μάλλον απίθανη.
Και η μεγάλη εμπλοκή με την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας δεν σταματά εδώ...
Στο ΤΑΙΠΕΔ, ως Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, χρεώθηκε ένας καταιγισμός από αρνητικά δημοσιεύματα που είχαν να κάνουν με διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση πολύ γνωστών παραλιών, όπως η Ελαφόνησος ή η μοναδική παραλία της Ηρακλειάς.
Το «λάθος» που έγινε - και πολύ εκτιμούν ότι θα γίνει ξανά - είναι ότι έμπαινε πωλητήριο ακόμη και σε περιουσία που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Βγήκαν για παράδειγμα προς πώληση παραλίες απίστευτου φυσικού κάλλους ή περιοχές προστατευόμενες από το δίκτυο Natura κ.λπ.
Αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει ξανά και με το νέο Ταμείο, θα συναντήσει όμως, τις οργισμένες αντιδράσεις κατοίκων, φορέων αλλά και του ίδιου του ελληνικού λαού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης