Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αλλαγή έδρας εξετάζουν 4 γνωστές εταιρίες λόγω του φόβου χρεοκοπίας της Ελλάδος - Σε αγωνία 2.000 εργαζόμενοι

Αλλαγή έδρας εξετάζουν 4 γνωστές εταιρίες λόγω του φόβου χρεοκοπίας της Ελλάδος - Σε αγωνία 2.000 εργαζόμενοι
Στοιχεία σοκ για το ελληνικό επιχειρείν που νοσεί...
Τέσσερις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις - μη εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο - ετοιμάζουν τις …βαλίτσες τους για το εξωτερικό έχοντας στις αποσκευές τους, την αλλαγή έδρας.
Αναστάτωση και πολύ αγωνία θα φέρουν οι εξελίξεις σε περίπου 2.000 εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον το οποίο να σημειωθεί θα εκδηλωθεί στο σύνολο του, τους επόμενους δύο μήνες.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο bankingnews.gr. 
Ανέφερε ότι στα επιτελεία των διοικήσεων των επιχειρήσεων έχει διαμορφωθεί μία τάση φυγής από τη χώρα εξαιτίας του έντονα αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην οικονομία αλλά και στην αβεβαιότητα αναφορικά με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι η αυτή αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας έχει κάνει τους επιχειρηματίες να χάσουν το ύπνο τους.
Η υπομονή έχει όρια ενώ εξαντλούνται τα τελευταία ….αποθέματα.
Η προοπτική φυγής των επιχειρήσεων δεν είναι απλά μια προοπτική αλλά οι διεργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Μπορούμε να πούμε πιο σωστά ότι είναι στο προθάλαμο των τελικών αποφάσεων.
Το ίδιο κλίμα το οποίο να σημειωθεί διαμορφώνεται από αρκετά στοιχεία αγανάκτησης, μας έδωσε άνθρωπος του επιχειρηματικού κόσμου με τη διπλή ιδιότητα του, ως εκπροσώπου επιχειρήσεων ελληνοαμερικανικών συμφερόντων.
Έκανε λόγο για επιχειρηματική κόπωση που αποδίδεται στην αναβλητικότητα του κυβερνητικού επιτελείου να κλείσει ή να μη κλείσει μα συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η καθυστέρηση αυτή πλήττει καίρια την εγχώρια οικονομία και την οδηγεί σε πλήρη «ακινησία» καθώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη ημέρα.
Ο επιχειρηματικός κόσμος έκανε βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς που πλησίαζαν τουλάχιστον τους 12 μήνες.
Σήμερα οι συνθήκες μας επιτρέπουν σχεδιασμούς που δεν ξεπερνούν το 24ώρο.
Πρόσθεσε ότι τα χαρακτηριστικά αυτά δίνουν το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να σκεφτούν ακόμη και τη μεγάλη απόφαση να αλλάξουν χώρα δραστηριότητας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε πρώτη φάση τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και φαρμακευτικές έχουν στα πλάνα τους την έξοδο. Τα αρμόδια γραφεία τους ασχολούνται πυρετωδώς με την μετεγκατάσταση και σε τρείς εβδομάδες θα είναι σε θέση να δώσουν τους φακέλους στις διοικήσεις για την τελική έγκριση.
Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι τα στοιχεία που βαρύνουν περισσότερο την έξοδο των επιχειρήσεων από τη χώρα είναι αρχικά το φορολογικό σύστημα , η γραφειοκρατία , οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται αλλά δεν γίνονται και το κυριότερο η πολιτική αστάθεια και η διγλωσσία των κυβερνητικών στελεχών σε θέματα κρίσιμα όπως είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ ενώ η άλλη πλευρά με την οποία συζητά η κυβέρνηση αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.
Στο δίλλημα ευρώ ή κάτι άλλο ο επιχειρηματίας που έχει ακόμη το δικαίωμα επιλογής λέει φεύγω.
Το μείζον θέμα των εταιρειών είναι η ρευστότητα εξαιτίας της δεινής θέσης που έχουν περιέλθει οι τράπεζες.
Οι χώρες που θεωρούνται πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα είναι οι βαλκανικές και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ένα σαφές φορολογικό και οικονομικό περιβάλλον που σκοπό έχει την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 28 Απριλίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης