Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Viohalco: Συρρίκνωση ζημιών στα 59 εκ. ευρώ για το 2014

tags :
Viohalco: Συρρίκνωση ζημιών στα 59 εκ. ευρώ για το 2014
O ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,943 δισ. ευρώ
Συρρίκνωση ζημιών στα 59 εκ. ευρώ εμφάνισε ο Όμιλος Viohalco για το 2014.
Πιο αναλυτικά, ο Όμιλος κατέγραψε καθαρές ζημιές ύψους 59 εκ. ευρώ έναντι 173 εκ. ευρώ το 2013.
Παράλληλα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 2,943 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2013, κυρίως λόγω των αυξημένων όγκων πωλήσεων στους περισσότερους επιχειρηματικούς κλάδους, που μερικώς αντισταθμίστηκε από τις χαμηλότερες τιμές του χαλκού, καθώς και τις μειωμένες τιμές κατεργασίας στον κλάδο χαλκού και καλωδίων.
Παράλληλα, η Viohalco σημείωσε τα εξής:
- Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBIDTA) ύψους 120 εκ. ευρώ έναντι 4 εκ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.
- Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒΙΤ) ύψους 4 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 109 εκ. ευρώ τη χρήση 2013, λόγω του αυξημένου κύκλου εργασιών, των βελτιώσεων στην κοστολογική βάση, της θετικής επίδρασης που είχε στα αποθέματα η χαμηλότερη πτώση στην τιμή του χαλκού σε σχέση με το 2013, καθώς και των θετικών μη επαναλαμβανομένων αποτελεσμάτων 2 εκ. ευρώ το 2014 έναντι ζημιών από μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα ύψους 91 εκ. εκατ. το 2013.
- Ζημίες προ φόρων 90 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 192 εκ. ευρώ το 2013.
- Ζημίες χρήσης 88 εκ. ευρώ σε σχέση με 224 εκ. ευρώ το 2013, οι οποίες έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το μικρότερο φόρο εισοδήματος το 2014, λόγω επαναϋπολογισμού της αναβαλλομένης φορολογίας το 2013.
- Την 31η Δεκεμβρίου 2014, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε 1.484 εκ. ευρώ από 1.274 εκ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2013.
- Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η δευτερογενής εισαγωγή των μετοχών της Viohalco S.A. στο Χρηματιστήριο Αθηνών την 14η Φεβρουαρίου 2014, με το σύμβολο “VIO” (“BIO” με ελληνικούς χαρακτήρες).

• Επιχειρησιακά
- Έναρξη εντός του 2014 της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ομίλου Ελβάλ, μετά την απορρόφηση της Ελβάλ Colour το Μάιο 2014 και της Ετέμ τον Δεκέμβριο 2014.
-Βελτιστοποίηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Ελβάλ στα Οινόφυτα με τη λειτουργία της νέας γραμμής συνεχούς χύτευσης, την ολοκλήρωση της αναβάθμισης της γραμμής βαφής, καθώς και με νέες προκαταβολές για την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.
- Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων παραγωγής προϊόντων χαλκού στη θυγατρική εταιρία της Χαλκόρ, Sofia Med, με την εγκατάσταση γραμμής πυρομεταλλουργικού καθαρισμού scrap (fire – refining), προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αξιοποίηση του scrap.
- Ολοκλήρωση της αναβάθμισης υφιστάμενου εξοπλισμού και της εγκατάστασης νέου στο εργοστάσιο της Fulgor, θυγατρικής της Ελληνικά Καλώδια Α.Ε.
- Έναρξη το Σεπτέμβριο 2014 της παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης για το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων νήσων.
- Λειτουργία του νέου επαγωγικού φούρνου στη θυγατρική Sovel, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων χάλυβα και έναρξη επένδυσης ύψους 10 εκ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου επαγωγικού φούρνου στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Σιδενόρ στη Θεσσαλονίκη.
- Υπογραφή από τη Σωληνουργεία Κορίνθου τριών νέων συμβολαίων για την προμήθεια συνολικά 163 χιλ. τόνων σωλήνων χάλυβα για την κατασκευή αγωγών στις ΗΠΑ.
- Εμπλουτισμός του μείγματος ενοικιαστών στο εμπορικό κέντρο “River West” με την εισαγωγή ευρέως δημοφιλών εμπορικών σημάτων.
- Κατασκευή νέου εμπορικού πάρκου στην Κόρινθο.

Επιδόσεις ανά επιχειρηματικό κλάδο
Η οικονομική απόδοση της Viohalco επηρεάζεται από την απόδοση των βασικών της θυγατρικών εταιριών, οι οποίες με τη σειρά τους, επηρεάζονται σημαντικά από τις συνθήκες της αγοράς στους αντίστοιχους κλάδους τους.
Η Viohalco λειτουργεί υπό το ακόλουθο οργανωτικό πλαίσιο, το οποίο αποτελείται από τέσσερις βασικούς επιχειρηματικούς κλάδους:
• Αλουμίνιο: Η Ελβάλ και οι θυγατρικές της («Ελβάλ») δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αλουμινίου, παράγοντας μία ευρεία γκάμα προϊόντων ταινιών και φύλλων αλουμινίου για γενικές χρήσεις, foil αλουμινίου για οικιακή χρήση και ειδικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων έλασης και διέλασης αλουμινίου για τις βιομηχανίες της ναυπηγικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών και των λιθογραφικών φύλλων.
• Χαλκός και καλώδια: Η Χαλκόρ και οι θυγατρικές της εταιρίες («Χαλκόρ») δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενός ευρέος φάσματος λύσεων χαλκού και κραμάτων χαλκού, που ποικίλουν από σωλήνες χαλκού και ορείχαλκου, ταινίες χαλκού, φύλλα και πλάκες έως και λάμες και ράβδους χαλκού. Η Ελληνικά Καλώδια Α.Ε., θυγατρική εταιρία της Χαλκόρ, δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου καλωδίων και αγωγών, συρμάτων περιελίξεων, βεργών χαλκού και αλουμινίου, καθώς επίσης και πλαστικών και ελαστικών μειγμάτων.
• Χάλυβας και σωλήνες χάλυβα: Μέσω της Σιδενόρ Α.Ε. και των θυγατρικών της εταιριών («Σιδενόρ»), η Viohalco δραστηριοποιείται στην παραγωγή επιμηκών και πλατέων προϊόντων χάλυβα, καθώς και στην επεξεργασία τελικών προϊόντων χάλυβα. Η Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., θυγατρική της Σιδενόρ δραστηριοποιείται στην παραγωγή σωλήνων για τη μεταφορά φυσικού αερίου, πετρελαίου και νερού, καθώς επίσης και κοίλων δοκών (κοίλων διατομών), οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στον κατασκευαστικό κλάδο.
• Ανάπτυξη ακινήτων και άλλες υπηρεσίες: Η Viohalco δημιουργεί αξία μέσω της αξιοποίησης παλαιότερων βιομηχανικών ακινήτων της σε Ελλάδα και Βουλγαρία και επίσης κατέχει συμμετοχές σε μικρότερες εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών.

Σημαντικά γεγονότα μετά τη λήξη της χρήσης
Στις 24 Φεβρουαρίου 2015, η Ελβάλ ανακοίνωσε ότι μέτοχοι μειοψηφίας προσέφυγαν στα Δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της απορρόφησης της Ετέμ από την Ελβάλ Α.Ε. Η εταιρία εκτιμά ότι η προαναφερόμενη αγωγή δε θα γίνει δεκτή από το Δικαστήριο.
Στις 23 Μαρτίου 2015, η Ελβάλ ανακοίνωσε την έναρξη απόσχισης του κλάδου βαμμένων φύλλων αλουμινίου για αρχιτεκτονική χρήση και του κλάδου παραγωγής και εμπορίας etalbond.
Ο όμιλος Χαλκόρ έχει δεχθεί γραπτές προσφορές για τη σύναψη νέων ομολογιακών δανείων ύψους 12.721.963 ευρώ. Τα δάνεια είναι πενταετούς διάρκειας και θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2015, η Σωληνουργεία Κορίνθου υπέγραψε µε την τράπεζα Commerzbank επέκταση ποσού 4,0 εκ. ευρώ της ήδη υπάρχουσας δανειακής σύµβασης ύψους 47,7 εκ. ευρώ, που αφορά στη χρηματοδότηση της νέας επένδυσης της μονάδας παραγωγής σωλήνων με τη μέθοδο LSAW για την παραγωγή υποθαλάσσιων και χερσαίων ενεργειακών σωλήνων υψηλής αντοχής. Σε συνέχεια επιτυχημένων διαπραγματεύσεων, οι επικρατούντες όροι της υφιστάμενης δανειακής σύµβασης θα εφαρμοστούν και στην προαναφερθείσα επέκταση.

Προοπτικές
Με την πλειοψηφία των οικονομιών της Ευρωζώνης να βρίσκονται στο στάδιο της σταθεροποίησης των οικονομικών τους συνθηκών, για το 2015 αναμένεται μια σταδιακή ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας και αυξημένη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα. Το ασθενές ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της Viohalco, υποστηρίζοντας περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών. Επιπρόσθετα, η στρατηγική μας που στοχεύει στην αύξηση της διείσδυσης σε αγορές που παρέχουν υψηλές ευκαιρίες ανάπτυξης, παραμένει αμετάβλητη. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την έμφαση στην περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας των λειτουργικών μας διαδικασιών και στην εφαρμογή συνεχιζόμενων επενδυτικών προγραμμάτων, τα οποία στοχεύουν στην ενδυνάμωση των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων.
Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις το 2015, σχετικά με την επαναξιολόγηση των όρων του εγχώριου χρηματοδοτικού προγράμματος, συνέτειναν στην επικράτηση της αστάθειας στο μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η επιστροφή στην οικονομική σταθερότητα εν πολλοίς εξαρτάται από τις ενέργειες και αποφάσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη. Αυτή η αβεβαιότητα στο οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου και οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση πιθανότατα θα επηρεάσει τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της Viohalco στην Ελλάδα, καθώς και την οικονομική της επίδοση και θέση. Παρόλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή πελατειακή βάση των θυγατρικών εταιριών της Viohalco εκτός Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου στο εξωτερικό, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ρευστότητας, ο οποίος ενδέχεται να προκύψει από την αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο δανεισμός των εταιριών του ομίλου Viohalco ανέρχεται σε 1.583 εκ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 60% είναι μακροπρόθεσμος και 40% βραχυπρόθεσμος δανεισμός, ο οποίος σε ποσοστό 90% έχει χορηγηθεί από Ελληνικές τράπεζες ή τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό και 10% από αλλοδαπές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Τα βραχυπρόθεσμα διαθέσιμα όρια αντιπροσωπεύουν πρωτίστως ανακυκλούμενες πιστώσεις, οι οποίες ανανεώνονται ετησίως, με τις ημερομηνίες ανανέωσης να είναι διεσπαρμένες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εντός των ανακυκλούμενων αυτών ορίων, και όταν αντλούνται βραχυπρόθεσμα δάνεια διαφόρων λήξεων, αυτά ανανεώνονται αυτόματα στη λήξη τους εφόσον αυτό απαιτείται. Παρόλα αυτά, η Εταιρία αξιολογεί συνεχώς τις δυνητικές συνέπειες, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι έχουν παρθεί εγκαίρως όλα τα απαραίτητα και δυνατά μέτρα και ενέργειες που ελαχιστοποιούν τυχόν επίδραση των παραπάνω στη λειτουργία και δραστηριότητες της Viohalco.

Πιο συγκεκριμένα, οι προοπτικές για τους βασικούς κλάδους δραστηριότητας έχουν ως εξής:
Για τον κλάδο αλουμινίου, η πρόκληση κατά τη διάρκεια του 2015 θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση του κύκλου εργασιών μέσω των αυξημένων εξαγωγών.
Εστιάζοντας σε αυτό το στόχο, εκτελούνται συνεχώς εκτεταμένα επενδυτικά προγράμματα επιδιώκοντας την αύξηση της δυναμικότητας όλων των παραγωγικών μονάδων, την αύξηση της παραγωγής βελτιωμένων προϊόντων για εξειδικευμένες λύσεις και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Για το 2015, οι προοπτικές του όγκου πωλήσεων είναι θετικές, καθώς αναμένεται να επιτευχθούν υψηλότερα ποσοστά αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας.
Επιπλέον, πραγματοποιούνται συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης που στοχεύουν στην προσφορά ολοκληρωμένων λύσεων στους πελάτες, ειδικότερα στον κλάδο των αρχιτεκτονικών εφαρμογών.
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την απορρόφηση της Ετέμ γίνονται προσπάθειες για την ενίσχυση του κλάδου διέλασης.
Για τον κλάδο χαλκού και καλωδίων, ο βασικός στρατηγικός στόχος της Χαλκόρ είναι η περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς σε βιομηχανικά προϊόντα και η ενδυνάμωση της δραστηριότητάς της σε νέες αγορές, οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.
Η βέλτιστη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και η μείωση του καθαρού δανεισμού παραμένει ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της Εταιρίας για το έτος, ενώ απτά οφέλη από τις πραγματοποιηθείσες επενδύσεις κατά τα τελευταία τρία έτη στον κλάδο καλωδίων αναμένονται σύντομα.
Ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια έχει αναλάβει σημαντικά έργα, αναφορικά με την προμήθεια υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, έχει πιστοποιηθεί από διεθνείς φορείς ενέργειας και συμμετέχει επιτυχώς σε σημαντικούς διαγωνισμούς για υπόγεια και υποβρύχια καλώδια.
Η αισιοδοξία της Διοίκησης για αυτή τη δραστηριότητα βασίζεται σε υφιστάμενα συμβόλαια για την πώληση καλωδίων υψηλής/υπερυψηλής τάσης και υποβρυχίων καλωδίων, στην ενδυνάμωση του δικτύου πωλήσεων, σε πρωτοβουλίες μείωσης κόστους, καθώς επίσης και σε νέες προοπτικές για εξαγωγές σε χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένης της αναθέρμανσης της δραστηριότητας στον κλάδο της ενέργειας.
Για τον κλάδο χάλυβα και σωλήνων χάλυβα, ο εξαγωγικός προσανατολισµός θα ευνοηθεί επίσης από την αξιοποίηση των παραγωγικών επενδύσεων του Ομίλου των τελευταίων ετών.
Συγκεκριμένα, η λειτουργία του νέου επαγωγικού φούρνου στη θυγατρική Sovel, η επερχόµενη ολοκλήρωση του νέου επαγωγικού φούρνου στη Θεσσαλονίκη, η εγκατάσταση του σταθµού επεξεργασίας χάλυβα εν κενώ (vacuum degasser) και της γραµµής επιφανειακής επεξεργασίας µπιγιέτας (billet conditioning) στη Stomana Industry στη Βουλγαρία, οι επενδύσεις στη Dojran Steel στην Π.Γ.∆.Μ. για την παραγωγή µορφοσιδήρων, σε συνδυασµό µε τον περαιτέρω εµπλουτισµό του χαρτοφυλακίου προϊόντων και την επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου σε νέες αγορές του εξωτερικού, προβλέπεται να συνεισφέρουν σηµαντικά στη βελτίωση της κοστολογικής βάσης και στα οικονοµικά του αποτελέσµατα κατά τη διάρκεια της χρήσης.
Για τους σωλήνες χάλυβα, η αισιοδοξία διατηρείται για τη χρήση 2015, κυρίως λόγω του σηµαντικού ανεκτέλεστου υπολοίπου από έργα που εξασφαλίστηκαν στα τέλη του 2014. Παρόλα αυτά η πτώση στην τιµή του πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αγορά και ενδεχομένως να οδηγήσει σε φθίνουσα ζήτηση έργων αερίου και πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση, η Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζει απρόσκοπτα την εκτέλεση του επενδυτικού της προγράµµατος. Στα μέσα του 2015 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η µονάδα παραγωγής σωλήνων µε τη µέθοδο LSAW, ενώ έχουν ξεκινήσει νέες επενδύσεις σχετικά µε την παραγωγή σωλήνων 24 µέτρων και την αναβάθµιση της µονάδας εσωτερικής επικάλυψης σωλήνων.
Βασικός πυλώνας της στρατηγικής της Σωληνουργεία Κορίνθου παραµένει η διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές, όπου διεκδικεί µε αξιώσεις συµµετοχή στα µεγάλα ενεργειακά έργα και έργα υποδοµής, τα οποία σχεδιάζεται να υλοποιηθούν τα επόµενα χρόνια.
Αγορές όπως αυτές της Βορείου Αµερικής, της Μεσογείου, του Κόλπου του Μεξικού, της ∆υτικής/Ανατολικής Αφρικής, της Βόρειας Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής υπολογίζεται να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια.
Σχετικά με τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων και άλλων υπηρεσιών, το νέο εμπορικό πάρκο στην Κόρινθο θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2015.
Κατά τη διάρκεια του 2015, αναμένουμε την ολοκλήρωση των συμφωνιών ενοικίασης του συγκροτήματος γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας και του ξενοδοχείου στην πλατεία Καραϊσκάκη, καθώς και την εφαρμογή μίας αποτελεσματικότερης εταιρικής δομής στον εν λόγω κλάδο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης