Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Κερασάκι» στην περαιτέρω άνοδο τιμών ρεύματος η Βουλγαρία - Ο φόρος 10,20 ευρώ στο ρωσικό αέριο

«Κερασάκι» στην περαιτέρω άνοδο τιμών ρεύματος η Βουλγαρία - Ο φόρος 10,20 ευρώ στο ρωσικό αέριο
Μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει δημόσια θέση στο θέμα, αν και ο καθηγητής και στενός σύμβουλος του ενεργειακού επιτελείου Παντελής Κάπρος με δηλώσεις του σημειώνει ότι «πρόκειται περί μιας μονομερούς ενέργειας που δεν έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πλήθος αντιδράσεων από τις κυβερνήσεις αλλά και τους αρμόδιους φορείς χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης έχει προκαλέσει η απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλει φόρο 10,20 ευρώ/MWh στο ρωσικό αέριο που εισάγεται στη χώρα, ή μεταφέρεται μέσω της αυτής σε άλλες χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να εξετάσει τη νομιμότητα του μέτρου, ενώ ανάστατη είναι και η ελληνική αγορά που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα επιβαρυνθεί εξαιτίας του βουλγαρικού φόρου με επιπλέον κόστος έως και 360 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Και αυτό σε μια περίοδο που τόσο οι τιμές του φυσικού αερίου όσο και του ρεύματος έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα, ενώ ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα ενεργειακή κρίση λόγω του μετώπου στη Μέση Ανατολή βρίσκεται προ των πυλών. Ήδη μετά τον πρώτο γύρο αυξήσεων το ερχόμενο Νοέμβριο που κινούνται μεταξύ 10 και 40% οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή απειλούν με σπυροειδή τροφοδότηση ανοδικής πίεσης στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, που αυξάνει τις πιθανότητες για ένα νέο γύρο κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης