Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νορβηγία: Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα απόλαυσαν οι κάτοικοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων

Νορβηγία: Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα απόλαυσαν οι κάτοικοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων
Η Νορβηγία δίνει ρεύμα στον λαό
Σχετικά Άρθρα
Σε μία περίοδο που το άκουσμα των λέξεων «λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος» προκαλεί τρόμο στα ελληνικά νοικοκυριά, η Νορβηγία πήγε στο άλλο άκρο, παρέχοντας χθες Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους κατοίκων των πόλεων Όσλο και Μπέργκεν.
Στη Νορβηγία ο ηλεκτρισμός παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από υδροηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα η τιμή της κιλοβατώρας να συνδέεται με το επίπεδο της βροχόπτωσης: όσο πιο πολύ βρέχει ή χιονίζει, τόσο οι ταμιευτήρες γεμίζουν, τόσο λιγότερο ακριβό είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η καταιγίδα “Χανς” που έπληξε τη Σκανδιναβία τον Αύγουστο και οι έντονες καλοκαιρινές βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να γεμίσουν οι ταμιευτήρες και τα φράγματα σε ορισμένες περιοχές της Νορβηγίας.
Αποτέλεσμα: η τιμή σποτ της κιλοβατώρας, προ φόρων και εξόδων μεταφοράς, διαμορφώθηκε από 0 έως -0,3 κορώνα (3 λεπτά του ευρώ) χθες 4/9 στο Όσλο, την πρωτεύουσα, και στο Μπέργκεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας η οποία βρίσκεται στη δυτική ακτή, σύμφωνα με το Europower.
Η αρνητική τιμή σημαίνει πως οι εταιρίες πληρώνουν τους καταναλωτές για να ξεπουλήσουν την παραγωγή τους.
“Οι παραγωγοί (ηλεκτρισμού) εξήγησαν στο παρελθόν πως είναι καλύτερα να παράγουν όταν οι τιμές είναι λίγο αρνητικές από το να παίρνουν μέτρα για να σταματήσουν την παραγωγή”, διευκρινίζει ο ιστότοπος.
Αν και η τιμή είναι ελαφρώς στο κόκκινο σε ορισμένες περιοχές της χώρας –που διαιρείται σε διάφορες ζώνες τιμών– οι εταιρίες ενθυλακώνουν κυρίως ποσά που συνδέονται με πιστοποιητικά πράσινου ηλεκτρισμού.
Είναι η δεύτερη φορά που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αρνητικές σε περιοχές της Νορβηγίας, καθώς η πρώτη ήταν στις 8 Αυγούστου αμέσως μετά την καταιγίδα “Χανς”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης