Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιος προστατεύει τους παρόχους ενέργειας από τα ακαταλαβίστικα τιμολόγια; - Ποια η διαφορά από τις πλασματικές εκπτώσεις;

Ποιος προστατεύει τους παρόχους ενέργειας από τα ακαταλαβίστικα τιμολόγια; - Ποια η διαφορά από τις πλασματικές εκπτώσεις;
Πόσα χρήματα μαζεύουν οι πάροχοι από τα πάγια...
Σχετικά Άρθρα
Οι πλασματικές εκπτώσεις των εταιρειών «Πλαίσιο», «PUBLIC» και «Praktiker τιμωρήθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με το πρωτόγνωρο προστιμο του 1, 4 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι πάροχοι ενέργειας με τα δυσανάγνωστα και παραπλανητικά τιμολόγια ρεύματος παραμένουν ατιμώρητοι όταν η αξία της αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τα 8 δισ ευρώ το χρόνο.
Ο «προστάτης» των παρόχων ενέργειας είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τον πρόεδρο κ Αθανάσιο Δαγούμα να διαμορφώνει ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο «μπάζει» από παντού με τους παρόχους ενέργειας να ξεγλιστρούν σαν τα «χέλια» χάρη από το περίπλοκο και ασαφές πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Ρυθμιστική Αρχή.

Η ΡΑΕ δεν ρίχνει καμπάνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε 20 του μήνα οι προμηθευτές ενέργειας διαβιβάζουν τις νέες χρεώσεις των τιμολογίων του ρεύματος.
Η ΡΑΕ δηλαδή ο θεματοφύλακας των καταναλωτών αναγράφει στο τέλος του πίνακα με τις τιμές των παρόχων με αστερίσκο *Στα κελιά στα οποία δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα τιμολόγια δεν έχει γίνει έγκαιρη ανάρτηση των τιμών/όρων των προγραμμάτων από τους αντίστοιχους προμηθευτές είτε σε site είτε στην Αρχή έως και τις 20.06.2023 στις 23.59.
Μέχρι σήμερα η ΡΑΕ δεν έχει επιβάλει πρόστιμο για την καθυστέρηση δημοσιοποίησης των τιμών ενώ η αναζήτηση των τιμολογίων στις ιστοσελίδες των παρόχων είναι πολύπλοκη και ατελέσφορη για χιλιάδες καταναλωτές.
Την ίδια στιγμή οι πάροχοι προβάλουν τιμολόγια με κόστος κάτω από 0,090 λεπτά του ευρώ υπό προϋποθέσεις χωρίς να ελεγχθούν από την ΡΑΕ που αποτελεί και το Ρυθμιστή της αγοράς ενέργειας.

Τα πάγια στους λογαριασμούς ρεύματος

Ο «προστάτης» των προμηθευτών η ΡΑΕ έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι το πάγιο σε ένα τιμολόγιο ρεύματος είναι μια διαφορετική χρέωση από την τελική τιμή της KWh αλλά πληρώνεται από τον ίδιο τον καταναλωτή.
Οι προμηθευτές για να «πλασάρουν» ανταγωνιστικά τιμολόγια ανεβάζουν το πάγιο με ανώτατο όριο ευρώ τα 5 ευρώ ανά τιμολόγιο.
Παράδειγμα ένας προμηθευτής χρεώνει προς 0,15 ευρώ ανά KWh Όμως το πάγιο είναι στα 5 ευρώ με μηνιαία κατανάλωση 500 KWh, η τελική τιμή της KWh ανέρχεται στα 0,16
Τα πάγια των τιμολογίων ρεύματος στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης φέρνει λεφτά στα ταμεία των 15 παρόχων.
Συγκεντρώνεται το ποσό των 22,7 εκατ. ευρώ και στο δωδεκάμηνο η αξία των εσόδων των παγίων ανέρχονται στα 272,4 εκατ. ευρώ.
Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, όπως είναι η νέα ονομασία της από τον περασμένο Αύγουστο καθιέρωσε το πάγιο ανά μήνα ενώ πριν ήταν ανά τετράμηνο.

Η αστεία επιδότηση του ενός λεπτού

Ο λαβύρινθος των τιμολογίων ρεύματος των καταναλωτών συμπληρώνεται με την κρατική επιδότηση η οποία για τον Αύγουστο ανακοινώθηκε στα 0,10 ευρώ ανά MWh ή 1 λεπτό ανά KWh.
Η χρέωση των 0,155 ανά KWh μετά την επιδότηση θα υποχωρήσει στα 0,154 ευρώ ανά KWh.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη επιδότηση των οικιακών καταναλωτών με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ στο οποίο ενσωματώνει και τα τιμολόγια των αγροτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης