Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με άνοδο άνω του 2% έκλεισε το πετρέλαιο, αλλά χωρίς να αποφύγει τις εβδομαδιαίες απώλειες

Με άνοδο άνω του 2% έκλεισε το πετρέλαιο, αλλά χωρίς να αποφύγει τις εβδομαδιαίες απώλειες
Εβδομαδιαία πτώση άνω του 1% για το πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα
Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα 2/6 οι τιμές πετρελαίου, εν μέσω προσδοκιών για νέα μείωση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+.
Τούτου λεχθέντος, ο ΟΠΕΚ+ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών + Ρωσία) εξετάζει νέα μείωση στην παραγωγή «μαύρου χρυσού» ενόψει της συνεδρίασης στις 4 Ιουνίου 2023 στη Βιέννη, σύμφωνα με πηγές στο Reuters. «Ο βασικός στόχος του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του είναι η διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου και η αποφυγή της μεταβλητότητας. Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση φέρει περισσότερη ισορροπία και σταθερότητα» δήλωσε ο Χαγιάν Αμπντούλ Γκάνι, υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, κατά την άφιξη του στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Θετικά για τις τιμές επιδρά και η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο κυριότερων μελών του ΟΠΕΚ+. Η διάθεση φθηνού πετρελαίου από τη Ρωσία στην αγορά συμβάλλει στην άσκηση καθοδικής πίεσης στις τιμές του εμπορεύματος και η Σαουδική Αραβία δεν είναι ευχαριστημένη καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω το νεκρό σημείο που τη συμφέρει να πουλά. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς διαπιστώθηκαν ότι οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει την παραγωγή και να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω νωρίτερα φέτος έχουν υπονομευθεί από την φθηνή προσφορά πετρελαίου της Μόσχας και ότι το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος έχει εκφράσει την οργή του στη Ρωσία επειδή δεν τήρησε την υπόσχεσή της να περιορίσει την παραγωγή. «Σαουδάραβες αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους και τους ζήτησαν να σεβαστούν τις συμφωνημένες περικοπές», ανέφερε το δημοσίευμα.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με κέρδη 2,5% στα 76,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου WTI (West Texas Intermediate) παράδοσης Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2,3% και έκλεισε στα 71,74 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, για το σύνολο της εβδομάδας, Brent και WTI κατέγραψαν απώλειες 1,1% και 1,3% αντίστοιχα, βάζοντας τέλος στο ανοδικό σερί δύο εβδομάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης