Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Goldman Sachs: Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο το 2023 - Σαουδική Αραβία: Έρχεται νέο σοκ στην προσφορά

Goldman Sachs: Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο το 2023  -  Σαουδική Αραβία: Έρχεται νέο σοκ στην προσφορά
Οι κυρώσεις προς τη Ρωσία και η αποεπένδυση στα ορυκτά καύσιμα θα κρατήσουν ψηλά τις τιμές του «μαύρου χρυσού»
Σχετικά Άρθρα
Στο επίπεδο άνω των 100 δολαρίων θα επανέλθει φέτος το πετρέλαιο, ενώ η αγορά ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με σοβαρές πιέσεις στην παραγωγή το 2024.
Αυτό προβλέπουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, καθώς την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 τέθηκαν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πετρελαϊκά προϊόντα από τη Ρωσία.
Κατά τους αναλυτές της Goldman Sachs, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, οι κυρώσεις αυτές είναι πιθανό να συρρικνώσουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενόσω ανακάμπτει η ζήτηση από την Κίνα μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων στις 8 Ιανουαρίου.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές θα ανέβουν πάνω από 100 δολάρια από τα περίπου 80 δολάρια που βρίσκονται τώρα.
Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς το περιβάλλον των κυρώσεων θα επηρέαζε την αγορά ενέργειας, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman: «Όλες αυτές οι λεγόμενες κυρώσεις,το  embargo, η απουσία επενδύσεων θα οδηγήσουν σε ένα και ένα μόνο πράγμα: έλλειψη ενεργειακών αποθεμάτων όλων των ειδών ακριβώς όταν χρειάζονται περισσότερο».
The parrot says that commodity prices will rise
Η μείωση της προσφοράς και ανοδικές πιέσεις στις τιμές

Η έλλειψη επενδύσεων που απαιτούνται στη παραγωγή θα δώσει επίσης ώθηση στις τιμές, ενώ σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις αναμένεται να κλιμακωθούν το 2024, δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Jeff Currie.
Μέχρι τον Μάιο, οι αγορές πετρελαίου αναμένεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην προμήθεια, το οποίο και ενδέχεται να εξαντλήσει μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγής,
Αυτό θα είναι θετικό για τις τιμές - όχι όμως για τις οικονομίες καθώς υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων. 
Σύμφωνα με τον ίδιο και όπως εκτιμά η Goldman Sachs, ο OPEC+ θα χαλαρώσει τα όρια της παραγωγής και θα προσπαθήσει να την ενισχύσει τους επόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση η αρμόδια επιτροπή πετρελαιοπαραγωγών πρότεινε τη διατήρηση της παραγωγής στο ίδιο επίπεδο.
  
Η ανάκαμψη της Κίνας και η σημασία της για τη ζήτηση

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε ακόμα ισορροπημένοι σε πλεόνασμα, επειδή η Κίνα δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως», είπε ο Currie.
Η χωρητικότητα είναι πιθανό να καταστεί πρόβλημα αργότερα φέτος, όταν η ζήτηση ξεπεράσει την προσφορά, προσέθεσε και τόνισε:
«Θα εξαντλήσουμε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα;
Δυνητικά μέχρι το 2024 θα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα», επισήμανε.
 Oil Edges Higher Ahead of Fed Policy Decision, OPEC+ Guidance - Bloomberg
Σαουδική Αραβία: Έρχεται νέο σοκ στην προσφορά

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις και οι ανεπαρκείς επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού και σε αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών εντάσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2023.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς το περιβάλλον των κυρώσεων θα επηρέαζε την αγορά ενέργειας, ο bin Salman δήλωσε σε μια βιομηχανική διάσκεψη στο Ριάντ: «Όλες αυτές οι λεγόμενες κυρώσεις, το embargo, η απουσία επενδύσεων θα οδηγήσουν σε ένα και ένα μόνο πράγμα: την έλλειψη ενεργειακών αποθεμάτων όλων των ειδών ενέργειας ακριβώς όταν χρειάζονται περισσότερο».
Ο πρίγκιπας δεν ανέφερε διπλωματικά συγκεκριμένα τη Ρωσία στις παρατηρήσεις του. Επισήμανε ότι η Σαουδική Αραβία εργάζεται για να στείλει στην Ουκρανία υγραέριο (LPG), το οποίο χρησιμοποιείται πιο συχνά ως καύσιμο μαγειρέματος και στη θέρμανση.
Ερωτηθείς ποια συμπεράσματα είχαν αντληθεί από τη δυναμική της αγοράς ενέργειας το 2022, ο πρίγκιπας Abdulaziz είπε ότι το πιο σημαντικό ήταν να «εμπιστευθεί ο υπόλοιπος κόσμος στον OPEC+».
«Είμαστε μια υπεύθυνη ομάδα χωρών, αντιμετωπίζουμε όντως θέματα πολιτικής που σχετίζονται με τις αγορές ενέργειας και πετρελαίου σιλό και δεν εμπλεκόμαστε σε πολιτικά ζητήματα», είπε ο πρίγκιπας.
Saudi minister warns sanctions, underinvestment may cause energy shortages  | The Edge Markets
Με προσοχή η αύξηση της παραγωγής

Ο υπουργός επισήμανε ότι παραμένει προσεκτικός σε οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής.
Ο OPEC+, μια συμμαχία που περιλαμβάνει μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησε πέρυσι να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος του 2023 για τη στήριξη της αγοράς.
Μια επιτροπή του OPEC+ που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 ενέκρινε την απόφαση και το κύριο μήνυμα σε όλη τη συνεδρίαση ήταν ότι η ομάδα θα παραμείνει στην ίδια πορεία μέχρι τη λήξη της συμφωνίας.
Oil rises in bid to turn corner after moving sideways for months - BNN  Bloomberg
IEA: Η Ρωσία έχασε μόλις 8 δισ. δολ τον Ιανουάριο από το πλαφόν – Η ζήτηση από την Κίνα θα κορυφωθεί

Η επιβολή πλαφόν είναι πιθανό να μείωσε τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ποσοστό περίπου 30% ή περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια για τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο, όπως δήλωσε ο Fatih Birol διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου αυτή τη χρονιά θα έρθει από την Κίνα, ενώ ίσως θα χρειαστεί οι χώρες του OPEC+ να επανεξετάσουν τις πολιτικές της παραγωγής τους.
«Και τώρα, αυτή τη χρονιά, η κινεζική οικονομία ανακάμπτει…, αυτό προκαλεί αυξητική πίεση στη ζήτηση», δήλωσε από την πλευρά του ο Birol, αναφερόμενος στην «εκρηκτική» ζήτηση καυσίμου για αεροσκάφη τζετ από την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης