Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε ιστορικά υψηλά τα κέρδη της Big Oil το 2022 - Ξεπέρασαν τα 200 δισ. δολάρια

Σε ιστορικά υψηλά τα κέρδη της Big Oil το 2022 - Ξεπέρασαν τα 200 δισ. δολάρια
Ο πετρελαϊκός κλάδος, που είχε την κορυφαία απόδοση στον δείκτη S&P 500 το 2022, αύξησε τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών τα τελευταία τρίμηνα χάρη στις τεράστιες ταμειακές ροές
Σχετικά Άρθρα
Οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των ημέρων αποτελέσματα, που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν συνολικά κέρδη 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που συνέταξε η S&P Capital IQ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου 2022 θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αν και θα είναι χαμηλότερα από τα κέρδη ρεκόρ του δευτέρου και του τρίτου τριμήνου τα οποία βρέθηκαν σε ιστορικό υψηλό.
Τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών το 2023 θα μειωθούν από τα επίπεδα ρεκόρ του 2022 σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια, επίδοση που παρά την πτώση εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει το δεύτερο υψηλότερο κέρδος για τη Big Oil, με βάση τις προβλέψεις του S&P Capital IQ.
Για το 2022, μόνο οι αμερικανικές γιγάντιες πετρελαϊκές αναμένεται να έχουν συνδυασμένα ετήσια κέρδη σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λένε οι αναλυτές.
Η Exxon αναμένεται να παρουσιάσει ρεκόρ κερδών που θα φτάσουν έως και τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ τα κέρδη της Chevron προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, που επίσης αποτελεί ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με εκτιμήσεις του S&P Capital IQ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Πώς η ακραία αστάθεια και οι συχνές αυξήσεις των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια αύξησαν τα κέρδη των πετρελαϊκών 

Αν και οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν κάτω από 90 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες του 2022 και αυξήθηκαν σε ετήσια βάση μόνο κατά περίπου 10% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021, η ακραία αστάθεια και οι συχνές αυξήσεις πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βοήθησαν όλες τις εταιρείες πετρελαίου, να πετύχουν υψηλά κέρδη και να έχουν ταμειακές ροές σε επίπεδα ρεκόρ.
Χάρη σε αυτές τις ταμειακές ροές, ο πετρελαϊκός κλάδος που είχε την κορυφαία απόδοση στον δείκτη S&P 500 το περασμένο έτος, αύξησε τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών τα τελευταία τρίμηνα.
Ο ενεργειακός τομέας αναμένεται να παρουσιάσει την υψηλότερη ετήσια αύξηση κερδών και από τους έντεκα κλάδους του S&P η οποία αναμένεται να φτάσει στο 151,7%, δήλωσε σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα ο John Butters, Αντιπρόεδρος και Senior Earnings Analyst της FactSet.
«Ο ενεργειακός κλάδος αναμένεται επίσης να είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής στην αύξηση των κερδών για τον S&P 500 για το 2022. Εάν εξαιρεθεί αυτός ο τομέας, ο δείκτης θα είχε μείωση των κερδών κατά -1,8% αντί για αύξηση των κερδών του 5,1%», σημείωσε η Butters.

Πώς θα επηρεάσει η μείωση των τιμών

Η μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 θα επηρεάσει τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου για τις μεγάλες εταιρείες, αλλά η διύλιση έχει οικονομική αντοχή ενώ η αύξηση των πλωήσεων LNG στις ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες αναμένεται επίσης να βοηθήσει στην αύξηση κερδών της Big Oil το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Στις αρχές Ιανουαρίου, η Exxon δήλωσε σε μια κατάθεσή της στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση έως και 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, ενώ η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση έως και 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τη θετική συνεισφορά των κερδών από παράγωγα έως και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ευρώπη, η Shell ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από το trading και η βελτιστοποίηση στο ολοκληρωμένο τμήμα φυσικού αερίου και LNG αναμένονται σημαντικά υψηλότερα το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, παρά τη μείωση του όγκου παραγωγής.
Αν και τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου και του 2023 αναμένεται να περιοριστούν σε σχέση με τα κέρδη ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα και ολόκληρο το έτος 2022, τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών θα εξακολουθήσουν και το 2023 να είναι τεράστια σε σύγκριση με τα έτη πριν από το 2022.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Big Oil θα συνεχίσει να αναζητά να ανταμείβει τους μετόχους της με πρόγραμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών και υψηλά μερίσματα, παρά τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Biden aαλλά και αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης