Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς οι μεγάλες πετρελαϊκές εκμεταλλεύονται πόλεμο στην Ουκρανία και κλιματική αλλαγή για να αποκομίσουν υπερκέρδη

Πώς οι μεγάλες πετρελαϊκές εκμεταλλεύονται πόλεμο στην Ουκρανία και κλιματική αλλαγή για να αποκομίσουν υπερκέρδη
Οι μεγάλες εταιρίες πετρελαιοειδών ακολουθούν την στρατηγική κοινωνικοποιήστε τις ζημίες, ιδιωτικοποιήστε τα κέρδη

Οι Big Oil οι μεγάλες εταιρίες πετρελαιοειδών έχουν εξαργυρώσει διάφορες κρίσεις - συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid -19, του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης – με στόχο οι μέτοχοι τους να αποκομίσουν σημαντικά υπερκέρδη.

Μια έκθεση των BailoutWatch, Friends of the Earth και Public Citizen εξηγεί ότι υπάρχουν δύο βασικές τακτικές που ακολουθούν οι εταιρίες ορυκτών καυσίμων για να ωφελήσουν τους επενδυτές:
1)Επαναγοράζουν ίδιες μετοχές και τις αποσύρουν, μειώνοντας τον αριθμό των μετοχών. σε κυκλοφορία και αυξάνοντας την αξία κάθε μετοχής που παραμένει στα χέρια των επενδυτών».
2)Αυξάνουν τα μερίσματα, σε τριμηνιαία βάση που λαμβάνουν οι επενδυτές για την κατοχή μετοχών».
«Τα μερίσματα των εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι ιστορικά μεγαλύτερα από άλλους κλάδους και έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας κάθε άλλο βιομηχανικό όμιλο».

«Εν μέσω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου τους τελευταίους μήνες, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρωταγωνιστούν», αξιολογώντας τις 20 μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2022, «επτά διοικητικά συμβούλια εταιρειών πήραν απόφαση να διαθέσουν 24,35 δισεκατομμύρια δολάρια ή αύξηση 15% σε σχέση με όλο το 2021».
Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αύξησε τις τιμές των μετοχών.
Η ανάλυση αποκαλύπτει επίσης ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 συνολικά 11 εταιρείες αύξησαν τα μερίσματά τους - «συχνά εξωφρενικά» - και σε «9 εταιρίες οι αυξήσεις ήταν άνω του 15% και σε 4 εταιρίες ήταν αυξήσεις άνω του 40%».

Επίσης 6 εταιρείες πετρελαιοειδών άρχισαν να πληρώνουν πρόσθετα μερίσματα πέρα από τις συνήθεις τριμηνιαίες πληρωμές τους, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής νέων μεταβλητών μερισμάτων με βάση τα εταιρικά κέρδη - ένας τρόπος να αποδίδονται τα έκτακτα κέρδη αμέσως σε ιδιώτες χωρίς καμία δυνατότητα επένδυσης, παροχές σε εργαζόμενους ή άλλες χρήσεις».
Big-Oil-Buybacks.jpg

«Μέχρι στιγμής το 2022, αυτές οι εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν αρχικά 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ειδικά έκτακτα μερίσματα».
«Τέσσερις από αυτές τις εταιρείες — Pioneer, Chesapeake, Conoco και Coterra — ανακοίνωσαν μεταβλητά μερίσματα από τον Αύγουστο του 2021, καθώς οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται».

Στέλεχος της BailoutWatch ανέφερε ότι «η Big Oil ακολουθεί την στρατηγική κοινωνικοποιήστε τις ζημίες, ιδιωτικοποιήστε τα κέρδη.
Να σημειωθεί ότι οι εταιρίες πετρελαιοειδών και οι αεροπορικές εταιρίες έλαβαν στήριξη με την πανδημία.

«Δύο χρόνια αφότου έλαβαν προγράμματα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση Trump, αυτές οι νέες εταιρείες τσεπώνουν δισεκατομμύρια από μια διεθνή κρίση και δεν τους νοιάζει πως επηρεάζονται οι αμερικανοί πολίτες.

Όπως ανέφερε η Public Citizen «Τα στελέχη της Big Oil αποκομίζουν απροσδόκητα υψηλά έκτακτα κέρδη ενώ επιταχύνουν την κλιματική κρίση και μεταφέρουν το κόστος στους πολίτες».

«Η βιομηχανία πετρελαίου και οι σύμμαχοί τους στην Γερουσία ισχυρίζονται ψευδώς ότι η υιοθέτηση των σχεδίων για την κλιματική αλλαγή από την κυβέρνηση Biden πνίγει τις επενδύσεις στην εγχώρια βιομηχανία πετρελαίου».
«Αλλά οι ενέργειες του κλάδου δείχνουν ότι επικεντρώνεται ξεκάθαρα στη διοχέτευση μετρητών στους μετόχους τους αντί στη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές».

Σύμφωνα με την Friends of the Earth: «Αυτό αποτελεί ακραία πολεμική κερδοσκοπία.
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου τροφοδοτούν την ανθρωπιστική καταστροφή και τα δεινά των καταναλωτών για να ανταμείψουν τους επενδυτές της Wall Street».

«Οι εταιρείες πετρελαίου μας οδήγησαν σε μια κλιματική κρίση και τώρα οι τιμές πλήττουν τους καταναλωτές».
«Το Κογκρέσο και ο Πρόεδρος Biden πρέπει να αναλάβουν δράση και να φορολογήσουν τα κέρδη ώστε οι εταιρίες πετρελαιοειδών να μην σπεύδουν σε διανομές μερισμάτων».

Πως πλήττεται ο καταναλωτής

Η τιμή της βενζίνης στην Αμερική βρίσκεται πλέον σε υψηλό επίπεδο σχεδόν ρεκόρ στα 4,17 δολάρια και την ίδια στιγμή η ExxonMobil ανέφερε ότι τα κέρδη της από την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022 πιθανότατα θα αγγίξουν το υψηλό ρεκόρ των 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
«Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Big Oil είναι σχεδιάζουν να ξοδέψουν 88 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 για να μην μειώσουν τους περιορισμούς, όχι για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, αλλά για να εξαγοράσουν τις δικές τους μετοχές και να μοιράσουν μερίσματα στους μετόχους τους»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης